Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Drepturile de proprietate intelectuală", un subiect dezbătut de ANAF și contribuabili

ro

05 Aug, 2015 23:37 2394 Marime text
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală, pe scurt ANAF, a organizat astăzi, pe pagina sa de facebook, o sesiune de asistență și îndrumare online cu tema "Drepturile de proprietate intelectuală - impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate". Specialiștii de la Direcția Generală de Servicii pentru Contribuabili au încercat să răspundă la întrebările puse pe contul agenției de facebook.
Un contribuabil a întrebat: cum se interpretează următoarea situaţie: salariat cu contract de muncă la editura A dar ocazional obţine venituri pe lucrări, în baza unui contract de drepturi de autor tot de la editura A? Când am obligaţia să mă înregistrez la fisc că şi activitate independenţa şi când nu? un autor poate lucra simultan pe contract cu reţinere la sursă şi pe factură având el/ea obligaţia să ţină contabilitate în partida simplă şi să declare/ plătească obligaţiile?
Răspuns: În ceea ce priveşte înregistrarea fiscală, persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, au obligaţia de a depune declaraţia de înregistrare fiscală (formularul 020 - "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române"). Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la dată începerii activităţii, dată obţinerii primului venit, după caz, la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilii au domiciliul fiscal.
Persoanele care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real. Acestea pot realiza venituri din drepturi de proprietate intelectuală, atât în regim de reţinere la sursă cât şi în sistem real. Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea Declaraţiei privind venitul estimat/normă de venit (Formularul 220).
 
Întrebare: Persoană fizică salariată (are contract individual de muncă), obţine câştiguri din drepturi de autor. Dacă trebuie să plătească CAS (10.5%) şi care este baza de impozitare? Dacă trebuie să plătească sănătate (5.5%) şi care este baza de impozitare?
Răspuns: Referitor la contribuţiile sociale obligatorii, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi care realizează în acelaşi timp şi venituri din salarii, nu datorează contribuţia de asigurări sociale şi nici contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
 
Întrebare: Orice persoană fizică care realizează venituri din drepturi de proprietate individuală trebuie să depună formularul 020?
Răspuns: Da, persoanele care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, au obligaţia depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală (Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române - Formularul 020), în termen de 30 de zile de la dată începerii activităţii, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal.
 
Întrebare: Activitățile care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, pot fi reconsiderate că activităţi dependenţe potrivit noilor prevederi ale Legii 187/2iulie2015 privind aprobarea OUG nr.6/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal?
Răspuns: Este activitate independentă orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:
1. persoană fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
2. persoană fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoană fizică ce desfăşoară activitatea;
4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
5. activitatea se realizează de persoană fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
6. persoană fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
7. persoană fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.
În situaţia în care activitatea desfăşurată nu îndeplineşte criteriile mai sus menţionate, activitatea desfăşurată este activitate dependenţă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii