Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP și Căpățînă nu știu nimic Ministerul Sănătății anunță controale dure în Constanța

ro

03 Dec, 2015 20:01 2360 Marime text
 



După dezvăluirile făcute de medicii de la Spitalul de Arși conform cărora  jumătate dintre răniții care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv au fost răpuși de infecțiile intraspitalicești, Ministerul Sănătății a anunțat că se vor face controale în spitale.

Spitalele din România utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi. După incendiul din dată de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale.
 
Infecţiile instraspitalicesti reprezintă , pe plan internaţional, una ditre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore.
 
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din București a oferit consultanţă de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialişti şi au efectuat analize microbiologice.
 
Institutul Naţional de Sănătate Publică realizează în prezent o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete.
 
Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătură microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătură bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.
 

„Astăzi, principala preocupare a echipei de la Ministerul Sănătăţii o reprezintă recuperarea medicală a răniţilor care se află în acest moment în spitalele din ţară şi din străinătate. Refacerea va fi de lungă durata şi presupune recuperare medicală, dar şi suport psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sănătăţii.
 
Astfel, cotidianul ZIUA de Constanța a contactat Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța pentru a vedea dacă au fost anunțate astfel de controale. Conform reprezentanților direcției, au fost făcute controale în toate cele 20 de spitale din județ însă nu acum de curând.

Întrebată dacă au fost anunțați despre aceste controale dar și când au mai avut loc astfel de verificări în spitale, doctora Lepăr din cadrul DSP a răspuns: „Nu, nu am fost anunțati. Au fost făcute controale în toate cele 20 de spitale. Nu știu exact când au fost făcute nu știu să vă spun acum.”
 




De asemenea, cotidianul ZIUA de Constanța l-a contactat telefonic și pe managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă. Întrebat dacă reprezentanții spitalului au fost anunțați că se vor efectua controale, acesta a răspuns: „Nu am fost anunțați, dacă vin sunt bine veniți.”
 
În urma tragediei din club Colectiv s-a pus întrebarea dacă Spitalul Judeţean Constanţa ar putea face față la un eveniment similar pentru a găzdui un număr atât de mare de pacieni și cu astfel de arsuri.
 
„Nu dar prin procedură  noi oricum îi evacuăm. Noi nu suntem centru de primire arsi, deci nu putem face față la catastrofe, chiar cu proceduri interne. Deci suntem obligați să îi transportăm la cea mai apropiată unitate  care este spitalul de arși din București. Nu suntem pentru așa ceva, cazurile de mari arsuri se evacuează către spitlele care se pot ocupa de așa ceva”, a răspuns managerul spitalului  Dănuţ Căpăţînă. 

Iată ce spunea Căpățînă în 2014 despre infecțiile dobândite pe perioada spitalizării:
 
„Împreună cu Comitelul Director gândim o serie de măsuri de preîntâmpinare. Trebuie controlate toate regulile primare de igină” a delcarat Dănuţ Căpăţînă. Acesta a adăugat că pentru a-şi atinge scopul, în perioada următoare vor fi amplasate dozatoare cu substanţe dezinfectante atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţi. Primele secţii care vor beneficia de aceste dozatoare vor fi cele cu risc crescut, neonatologie şi pediatrie. Treptat, în funcţie de cât permite bugetul, se va continua montarea acestor dozatoare, astfel încât atunci când se va finaliza reabilitarea spitalului acestea vor exista în toate secţiile.



CITEȘTE ȘI: Dănuţ Căpăţînă trage un semnal de alarmă asupra infecţiilor dobândite pe perioada spitalizării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii