Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

E oficial. Ministerul de Interne propune comasarea alegerilor

ro

03 Dec, 2011 13:56 1101 Marime text

Ministerul Administraţiei şi Internelor propune ca alegerile locale să se desfăşoare simultan cu alegerile parlamentare, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Conform discuţiilor din coaliţie, alegerile comasate ar urma să aibă loc în noiembrie 2012. Traian Băsescu declara în septembrie că amânarea localelor ar fi justificată doar de reorganizarea administrativă a țării. Ministerul condus de Traian Igaș a întocmit un proiect de lege care prevede organizarea simultană a alegerilor locale și a celor parlamentare.

Oficialii MAI susțin că, prin comasarea celor două scrutine, cheltuielile s-ar reduce la jumătate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.

 

Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat.

MAI arată că, potrivit  Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul României sunt alese pentru un mandat de 4 ani, iar deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării şi depunerii jurământului.

În ceea ce priveşte aleşii locali, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 stabileşte durata mandatului aleşilor locali la 4 ani, cu precizarea că mandatul aleşilor locali se exercită până la data depunerii jurământului de către noii aleşi locali, fără a fi indicat un termen precis pentru depunerea jurământului în raport cu expirarea termenului de 4 ani.

Proiectul de lege promovat de MAI se referă strict la comasarea alegerilor și nu face nici o referire la reducerea numărului de parlamentari și la modificarea sistemului de vot, potrivit înțelegerilor din coaliție.

În noiembrie, liderii coaliției au decis atât comasarea alegerilor cât și reducerea numărului parlamentarilor la 388, cu menținerea Parlamentului bicameral.

Comasarea alegerilor şi prelungirea mandatului primarilor vor fi decise prin proiect de lege înaintat Parlamentului, iar pentru această măsură va fi consultat întregul spectru politic, dar decizia va aparţine în esenţă coaliţiei majoritare, declara, recent, premierul Emil Boc.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii