Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 03 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua lui Dan Puric. Cetăţean de onoare al unuia din marile oraşe ale judeţului Constanţa

ro

12 Feb, 2017 05:07 5117 Marime text
 
Astăzi, actorul, eseistul, autorul şi regizorul de teatru român care a jucat în teatru, în film şi în spectacole de televiziune, Dan Puric, împlineşte 58 de ani.
 
A terminat în anul 1978 Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, după care în anul 1985 devine absolvent al Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti, clasa Prof. Univ. Dr. Dem Rădulescu.
Între 1985şi 1988 este actor, teatrul „Mihai Eminescu”, Botoşani, iar din 1988 actor, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti
 
A jucat roluri mari ale marilor dramaturgi, printre care Zmeul - Înşir'te mărgărite după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric (2015), Semion Semionovici Podsekalnikov - Sinucigaşul, de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, Teatrul Naţional Bucureşti (2009), Ion Anapoda - Idolul şi Ion Anapoda de G. M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, (2006), Don Quijote - Don Quijote după Miguel de Cervantes, scenariu şi regie proprii, (2005), Agamiţă Dandanache - O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia Grigore Gonţa, (2003), Rică Venturiano - O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia Felix Alexa, (2002)
Revizorul - Revizorul de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Serghei Cerkasski, (2002).
 
În seara de 4 iunie 2015 Dan Puric a susţinut la Cernavodă conferinţa „Despre identitatea românească“, prilej cu care şi-a lansat şi volumul intitulat „Dulci“ - „jurnalul unui câine scris de un puric, Dan“(foto sus).
 
Actorul a declarat, înainte de a urca pe scenă, că acest spectacol reprezintă un cadou pentru comunitatea pe care, în urmă cu aproape un secol, o conducea bunicul său, Ion Purec, fost primar al oraşului Cernavodă în perioada 1912 - 1913.

„Este o coincidenţă fericită ca în anul 1912, bunicul meu, primarul oraşului Cernavodă, primea din partea regelui distincţia Crucea Casei Regale, iar la exact 100 de ani distanţă, Casa Regală a României să îmi confere şi mie o astfel de onoare“, a declarat Dan Puric, pe scena Casei de Cultură din Cernavodă.


„În urmă cu 50 de ani, pe podul acesta de la Cernavodă trecea un tren. Iar în tren se afla un puşti, pe care tatăl său l-a ridicat în braţe şi i-a arătat pe fereastră: «Uite, acolo, pe dealul acela, stă bunicul tău». Acel copil eram eu, iar acum, la 56 de ani de la acea întâmplare, am venit aici, la Cernavodă, şi sunt astăzi în faţa dumneavoastră“, spunea atunci maestrul.

 
În ziua de 17 noiembrie 2015, la Casa de Cultură „I.D. Chirescu“ din Cernavodă a avut loc ceremonia de acordare, de către primarul de atunci, Gheorghe Hânsă a patru titluri de cetăţean de onoare chestorului de poliţie Gelaledin Nezir, lui Sorin Repanovici, autorul proiectului Academia Atlantykron, comandorului Marian Săvulescu şi lui Dan Puric (foto jos).

 
În primăvara anului 2015, Dan Puric a susţinut un spectacol gratuit pentru cernavodeni, la Casa de Cultură „I.D. Chirescu”.

Sursa foto: ZIUA de Constanta


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii