Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune fiscală şi contrabandă, depistate în portul Constanţa Sud Agigea (video)

ro

25 Aug, 2011 18:17 1866 Marime text

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au organizat şi efectuat în colaborare cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi a Direcţiei Silvice Constanţa în Portul Constanţa Sud Agigea, o acţiune pe linia combaterii contrabandei şi evaziunii fiscale prin achiziţie, depozitare şi comercializare ilegală a materialului lemnos. Pe parcursul acţiunii a fost verificată provenienţa materialului lemnos (buşteni), exportat în cursul lunii august a.c., prin Portul Constanta Sud Agigea. Astfel, s-a stabilit că o parte din mărfuri erau achiziţionate, comercializate şi exportate prin intermediul unor societăţi care nu funcţionează la sediul social şi nici la punctele de lucru menţionate în avizele de însoţire a mărfurilor.

Din primele verificări efectuate s-a stabilit că în documente apar două societăţi comerciale, Morgan Star Europe, din Oradea şi Golden Zavon, din Covasna care nu funcţionează la sediul social declarat şi alte două firme din Bacău, Rich Forest şi Prunus Forest Trading,  ai căror reprezentanţi au declarat la autoritatea vamală cantităţi fictive de material lemnos exportat contrar datelor înscrise în documentele de achiziţie şi transport. În continuarea cercetărilor au fost descoperite două containere a căror greutate depăşea cantităţile înserate în declaraţiile vamale şi în documentele de transport şi achiziţie a materialul lemnos, aparţinând unui exportator din Germania. Verificând provenienţa buştenilor din cadrul celor două containere s-a stabilit că exportatorul a achiziţionat marfa de la o societate comercială din judeţul Neamţ, TYria Consulting & Timbertrading, reprezentată de un cetăţean german, Kurt Ortin, de 53 de ani, din localitatea Voitsberg, Austria, care a procedat la valorificarea buştenilor, fără respectarea prevederilor HG 996/2008 (pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund). Având în vedere aceste constatări, au fost indisponibilizate 62.630 kg de buşteni răşinoase, în valoare de circa 26.779 lei. Faţă de cetăţeanul german se efectuaeză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 272 din Legea 86/2006 privind Codul vamal.

De asemenea la Autoritatea Vamală au fost identificate o serie de documente de achiziţie, transport şi vamale ce prezentau suspiciuni de falsificare prin înserarea unor cantităţi nereale a materialului lemnos exportat în vederea obţinerii frauduloase a TVA- ului aferent, iar o parte din aceste operaţiuni nefiind înregistrate în contabilitatea agenţilor economici sau nefiind evidenţiate în baza de date SUMAL, conform prevederilor HG 996/2008.

Cercetările au relevat faptul că 129 containere au fost exportate în baza documentelor vamale de transport şi comerciale nereale, iar în urma cântăririi în vederea încărcării la bordul navelor de linie, s-a constatat o diferenţă în plus de circa 535.150 kg. buşteni de diferite sortimente, în valoare de 224.354 lei, operaţiunile fiind efectuate de 29 societăţi comerciale exportatoare.

În cauză, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă, pentru stabilirea cu exactitate a operaţiunilor de export efectuate şi stabilirea persoanelor responsabile de prejudicierea cauzată bugetului general consolidat al statului, în vederea tragerii acestora la răspundere penală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii