Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:10 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 6. Nicuşor Constantinescu ameninţă Evenimentul Zilei - „Procurorii au găsit caietul cu şpăgi. Milionarul lui Mazăre a dirijat afacerea «Bani cash pentru PSD»“

ro

13 Feb, 2015 12:37 9729 Marime text
„Evenimentul Zilei“ vă prezintă probele DNA împotriva lui Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Constanţei, într-un material intitulat „Şpagă pentru contracte publice Milionarul lui Mazăre a dirijat afacerea „Bani cash pentru PSD“. În anchetă apar numele unor politicieni cu greutate. Redăm integral conţinutul articolului publicat în ediţia print a publicaţiei Evenimentul Zilei de vineri, 13 februarie 2015.

Atunci când a fost dus în faţa judecătorului, Sorin Strutinsky a refuzat să dea declaraţii

Discretul milionar Sorin-Gabriel Strutinsky (48 de ani), acuzat de o şpagă de aproximativ 2 milioane de euro, avea influenţă politică la cel mai înalt nivel, potrivit probelor DNA. Din 5 februarie 2015, el este arestat preventiv şi încarcerat.

 Ancheta DNA

Interceptările realizate de procurorii DNA îl prezintă pe Strutinsky ca pe un adevărat combinator, bine ancorat în politică, cu relaţii în toate partidele şi în rândul administraţiei locale. El oferea chiar reduceri la şpagă, pentru a influenţa obţinerea de contracte publice.

„Oricum, tu chestiile astea tre’ să le îngropi... Să, să n-aibă notiţe. Că dacă pune de o percheziţie...“ - Sorin Strutinsky, milionar.
 
Totul începe pe 9 ianuarie 2015, atunci când Dorin Lazia (37 de ani) s-a dus la DNA şi a dezvăluit fapte de corupţie în care era implicat Strutinsky. Denunţătorul este fiul lui Lucian Lazia (60 de ani), care are mai multe afaceri în construcţii civile hidrotehnice şi portuare. Familia Lazia controlează grupul de firme Argos, axat pe lucrări de construcţii.

 Partea lui Strutinsky era de 10% din contracte, dar acorda şi discounturi la sume mari

Lazia a explicat că, în 2009, a fost abordat de Strutinsky, care i-ar fi cerut bani.

I-a spus că, fără influenţa sa, Argos nu avea posibilitatea de a beneficia de plăţile contractuale la care avea dreptul din partea Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Lazia a arătat că această influenţă a fost veridică, deoarece imediat după discuţia cu Strutinsky, DADL a deblocat o plată. Una dintre explicaţii ar fi că milionarul este naşul directorului DADL, Laurenţiu Marin.

Pentru acest serviciu, Strutinsky a cerut 10% din valoarea contractelor încheiate cu DADL. Potrivit procurorilor DNA, „denunţătorul a încercat să negocieze un procent mai mic, respectiv 5%, însă acesta a refuzat, susţinând că suma de bani pretinsă a fost stabilită de comun acord cu primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu“. A fost momentul în care a început relaţia Lazia-Strutinsky, iar primul a plătit aproximativ un milion de lei, prin intermediul unor contracte comerciale fictive.

 Relaţiile de notorietate

„În anul 2009, când a plătit sumele de bani pretinse de Sorin-Gabriel Strutinsky, era de notorietate legătura acestuia cu primarul Radu Mazăre şi cu ministrul Mediului de la acea vreme, Nicolae Nemirschi (n.r. în funcţie din decembrie 2008, până în decembre 2009), care, anterior, fusese viceprimar în Constanţa“, mai arată DNA.

Pentru Lazia a fost evident că Strutinsky „avea influenţă asupra ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru a debloca, în primă fază, banii care trebuiau să ajungă la DADL, iar, în a doua fază, asupra funcţionarilor DADL, pentru a debloca plăţile finale către Argos“.

„Comisioanele“, în numerar sau prin ordine de plată

Relaţia Lazia - Strutinsky a continuat de-a lungul timpului, iar comisionul a fost de 10%.

Banii erau daţi prin ordine de plată unor firme controlate de milionar, în baza unor contracte fictive.
În 2012, odată cu venirea PSD la putere, Strutinsky a emis noi pretenţii în legătură cu contractele derulate de Argos şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC) sau între Argos Industrial şi Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile - Constanţa (ACN).

În perioada 2012 - 2014, Lazia a declarat că a plătit aproape un milion de lei, prin ordine de plată. Potrivit DNA: „O parte din această sumă de bani, circa 25.000 de euro, i-a plătit în numerar lui Sorin Strutinsky, întrucât acesta a susţinut că are nevoie de bani cash «pentru partid»“.
În 2013, Strutinsky a cerut suma de 1,6 milioane de euro, pe durata derulării unui contract pe care un consorţiu de firme, din care făcea parte şi Argos, l-a semnat cu ACN. Valoarea contractului este de 28 de milioane de euro, derulat între 2013 - 2017. La sfârşitul anului 2013, Lazia a făcut prima plată, tot în numerar: 135.000 de lei.

 „Perseverenţă infracţională“

Judecătorul care l-a arestat pe Strutinsky a motivat:

  • „În perioada infracţională (2009-2015), demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea unei versiuni cât mai credibile a pretinsei influenţe pe care a lăsat să creadă că o are asupra conducerii DADL şi a companiilor Naţionale APMC, ACN, precum şi asupra conducerii Ministerului Mediului“ şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică“.
  • „ Se va avea în vedere amploarea pe care o cunoaşte acest gen de infracţiuni în ţara noastră, dezvoltarea fenomenului de corupţie care conduce la realizarea de beneficii materiale mari într-un timp relativ scurt şi afectează stabilitatea socială, economică şi financiară a societăţii“
 

„Eu, nu Nicu sau Radu. Cu Iohannis şi cu Petrache la partid şi cu madam Gorghiu“

 
După cum am arătat, pretenţiile lui Sorin Strutinsky au crescut din mai 2012, atunci când PSD a venit la guvernare, potrivit denunţului făcut de Dorin Lazia. În interceptările ambientale făcute de DNA, în ianuarie-februarie 2015, Strutinsky era optimist în ceea ce priveşte posibilităţile sale de a influenţa şi în viitor autorităţile statului, indiferent de eventualele schimbări privind viaţa politică. El îl asigura pe Lazia că înţelegerea lor rămâne în picioare: „Cu Iohannis şi cu Petrache de la partid şi cu madam Gorghiu. Eu, nu Nicu sau Radu“, „Deci, n-am probleme“.

 Trezorierul grupului

Ca un amănunt din cariera lui Strutinsky, el a fost membru PNL până în 2005. Atunci a fost exclus deoarece trustul de presă la care era acţionar ataca în articole Alianţa DA (formată din PNL şi PDL). Strutinsky era cunoscut ca fiind partenerul de afaceri al liderilor PSD - Constanţa: primarul Radu Mazăre şi preşedintele CJ Nicuşor Constantinescu. De altfel, cei trei au fost colegi la Institutul de Marină şi au intrat în afaceri în 1990 editând săptămânalul local Contrast - transformat în cotidianul Telegraf şi apoi în trust de presă. Oficial, Strutinsky este preşedintele Soti Cable Neptun SRL şi CVM Tomis Constanţa. Presa locală a dezvăluit că Strutinsky este trezorierul celor doi politicieni.

 În 2011, averea sa a fost evaluată la 7-8 milioane de euro. Numele său apare în aproximativ 40 de firme şi are afaceri în media, comerţ, distribuţie şi turism. O parte dintre firmele acestuia sunt abonate la contracte publice locale. În opt societăţi, el este asociat în continuare cu Radu Mazăre, iar aceste firme au făcut obiectul unei anchete a Agenţiei Naţionale de Integritate, fapte pentru care a fost sesizat DNA.

L-aş pune pe Miţă înapoi la APE. Ăsta e pămpălău rău“

După cum am arătat, pe 8 februarie 2013, Lazia a făcut denunţ la DNA. Pe 11 februarie, el se întâlneşte  cu Sturtinsky, la restaurantul Lake View din Constanţa, pentru rezolvarea unei „probleme“ legate de plata unor comisioane şi de noi contracte publice. „Pune şi tu totul la zi... în situaţiile... să le vedem împreună...“, „Să stăm o oră-două pe ele...“, sens în care a propus să aibă loc o nouă întâlnire, la hotelul Flora. „Eu zic că marţi după-masă sau miercuri dimineaţă“, „Bine, şi, deci, le luăm undeva la Flora, că nu ne deranjează nimeni şi ne uităm pe toate“.

Susţinea la licitaţii

O altă problemă care era ridicată: dificultăţi pe care denunţătorul ar fi putut  să le întâmpine în contractarea unor noi lucrări de execuţie, ocazie cu care a dat de înţeles că ar putea să îl „susţină“ pentru câştigarea unor noi licitaţii, prin asigurarea „căilor de acces“. „În principiu, în timp... Da' concomitent cu... căile de acces în altă parte. Acum, noi, practic, a... Inventând treaba asta tre' să... în măsura în care pot, să te susţin să mai iei alte... Deci, o să... o să trebuiască să te susţin, nu? Nu că ...“, „Nu că-aş fi retras ...da!  ...Acum chiar sunt obligat de.. .treaba asta, nu?!“.

„Păi, deci, sunt patru sute de la gabare! Cu o sută doişpe, de la dragaj. Şi cu două sute doi, cinci sute, de la ecluză, nu?“ - Sorin Strutinsky, milionar

 Pe parcursul conversaţiei, Strutinsky a revenit asupra ideii că ar putea să intervină pe lângă funcţionarii companiilor naţionale şi pe lângă funcţionarii ministeriali, în vederea câştigării licitaţiilor pentru contracte noi, privind „canalul, portul“: „Asta e, eu vreau să te văd şi pe tine mai... zâmbitor, mai potolit...“, „Nu, chiar m-aş bucura să te văd zâmbitor!“, „L-aş pune pe Miţă înapoi la Ape. Se mişcă altfel. Ăsta e pămpălău rău. Mai ai vreo licitaţie acum?“, „Vorbesc de... mai noi?“, „Astea noi, canalul, portul...Nu?“, „A... a vorbit... Acesta e amic cu vice-ministrul de la Fonduri Europene. Eventual... că mai avem nevoie de confirmare. S-au întâlnit...“.
 

Pe 154 februarie, Lazia şi Strutinsky s-au întâlnit din nou, la restaurantul hotelului Flora din Mamaia, pentru a discuta despre noi contracte şi stabilirea comisioanelor.

Discount de 2%

A fost vorba de un contract de modernizare a ecluzelor de 3.375.179 de lei. Întrucât Lazia a încercat să sublinieze că datora numai „comisionul“ de 6%, aferent facturilor încasate în anul 2014: „În decembrie e închisă socoteala din câte ştiu“, a fost corectat de către Strutinsky, care i-a adus aminte că nu şi-a achitat obligaţiile asumate, cu alte cuvinte „Între noi nu e închisă“.

 În ceea ce priveşte lucrările de construcţii pentru o dană de gabare în Portul Constanţa, Strutinsky i-a acordat o reducere, de la 10% la 8%, adică de la  500.000 de lei la 400.000 de lei: „Intrat zece la opt“, „Sunt varză... şi atunci asta ce să-i fac? Trebuie să fac un... un? Deci, se duce la patru, nu?“.

Surpriza de la percheziţii - procurorii au găsit caietul cu şpăgi!

 Strutinsky ţinea o contabilitate riguroasă a şpăgilor care urmau să fie încasate. Atât el, cât şi Lazia aveau agende în care ţineau evidenţa paralelă a „comisioanelor“. Întâlnirile de la hotelul Flora - proprietatea firmei Xenoti, la care sunt asociaţi Mazăre, Constantinescu, Strutinsky - au fost filmate de procurorii DNA. Lazia: „Şi-am zis că de la zece la sută, mergem la opt la sută... de la cinci sute, la patru sute!“, Strutinsky: „Şi-am redus şi eu de la cinci sute, la patru sute! Corect!“. Atunci când procurorii au făcut percheziţiile, ei au găsit tot ce nota Strutinsky: „gb 400“ (suma de 400.000 de lei, reprezentând un procent de 8% din valoarea facturilor încasate de Lazia din contractul de extindere a contractului privind extinderea danei de gabare din portul Constanţa), „dr.112“ (suma de 112.000 de lei, reprezentând un procent privind lucrările de dragaj de întreţinere pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari), „ecl 278“ (suma de 278.000 de lei, reprezentând un procent de 6% din valoarea facturilor încasate de Lazia, din contractul privind lucrările de modernizare a ecluzelor), „finish“ şi „end 2014“, reprezentând faptul că achitarea sumelor consemnate pe înscrisul de referinţă avea semnificaţia stingerii „obligaţiilor“ aferente anului 2014.
 
 
Articol preluat integral din Evenimentul Zilei.

UPDATE 1 - Nicolae Nemirschi: „Bugetul nu era la mâna mea“


Cu privire la menţionarea numelui său în acest dosar, Nicolae Nemirschi, fostul ministru al Mediului, ne-a declarat: „Greşit! DADL este una din direcţiile care este subordonată Apelor Române, la nivel naţional. La rândul ei, Apele Române este ordonator de credite de gradul 2. Practic, la nivel de minister, când se aprobă un buget, el se aprobă pentru toate subordonatele şi ordonatele care sunt Garda de Mediu, Agenţie de Mediu, Apele Române, Institutul de Meteorologie. Fiecare îşi preia bucata din buget. (...) Bugetul nu era la mâna mea. (....) Eu cu cel care era la DADL în perioada aia nu am vorbit niciodată. Nici nu l-am văzut la faţă. La nivel de ministru nu te ocupi de chestiunile astea până la detaliu şi nici nu m-a interesat. Cu ce să mă influenţeze pe mine. Îl cunoşteam, evident, că era din echipa lui Radu, dar nu aveam...“. Întrebat dacă a fost audiat la DNA în prezenta cauză, Nemirschi a spus „asta probabil va urma şi nu ştiu să răspund la momentul acesta“.

UPDATE 2 - George Papari: „Eu nu am nicio treabă. Sunt contracte vechi“

L-am contactat telefonic pe directorul ABADL Constanţa, George Papari, pe care l-am întrebat următoarele: „Aţi fost chemat la DNA în legătură cu contractele încheiate între  ABADL şi Argos? S-au făcut presiuni asupra dumneavoastră din partea lui Strutinsky de a face plăţi către Argos“. „Eu nu am nicio treabă. Sunt contracte vechi“, ne-a declarat directorul ABADL Constanţa, George Papari.


UPDATE 3 - Directorul CNAPMC, Valeriu Nicolae Ionescu: „Toate întrebările vă rog să mi le adresaţi prin purtătorul de cuvânt“

L-am contactat şi pe directorul CNAPMC, Valeriu Nicolae Ionescu, căruia i-am adresat întrebarea: „Aţi fost chemat la DNA în legătură cu contractele încheiate între CNAPMC şi Argos? S-au făcut presiuni asupra dumneavoastră din partea lui Strutinsky de a face plăţi către Argos?“. Acesta însă a refuzat să răspundă, amintindu-ne că instituţia pe care o conduce are un purtător de cuvânt. „Toate întrebările vă rog să mi le adresaţi prin purtătorul de cuvânt“, a fost răspunsul lui Valeriu Nicolae Ionescu. Prin urmare, vom reveni cu punctul de vedere al directorului CNAPMC în momentul în care acesta va avea unul.

UPDATE 4 - Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov

Contactat printr-un mesaj trimis pe telefonul mobil, liberalul Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a declarat, în legătură cu relaţiile în care se află cu omul de afaceri Sorin Strutinsky: „Suntem cunoştinţe vechi, foşti colegi APR (n.r. Alianţa pentru România)". „Nu am fost chemat şi nici nu cred că voi fi chemat (n.r. la DNA)", a precizat Petrache.


UPDATE 5 - Alina Gorghiu, preşedintele PNL

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: "Nu îl cunosc pe acest domn, nu am niciun fel de relaţie cu acesta", a subliniat preşedintele PNL.

UPDATE 6 - Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa

Redactorii ZIUA de Constanţa au solicitat puncte de vedere şi din partea celor menţionaţi în acest text preluat integral de pe Evenimentul Zilei. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a primit următorul mesaj: „Potrivit menţiunilor procurorilor DNA în dosarul lui Sorin Strutinsky în care este acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la instituţii publice pentru plata unor lucrări «denunţătorul a încercat să negocieze un procent mai mic, respectiv 5%, însă acesta a refuzat, susţinând că suma pretinsă a fost stabilită de comun acord cu primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu». Cum comentaţi acest lucru?“.

Facem încă o dată menţiunea că am citat ceea ce se menţionează în articolul preluat de la Evenimentul Zilei, care la rândul lor citează motivarea judecătorului care a decis arestarea lui Strutinsky.
Răspunsul şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu îl puteţi citi întegral în materialul:


Facem menţiunea că am încercat să aflăm puncte de vedere şi de la: Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, Decebal Şerban - în prezent director general adjunct al CNAPMC, care în 2012, pentru o scurtă perioadă de timp, a ocupat funcţia de director general cu delegaţie, Laurenţiu Marin - fost director al DADL (2009), Daniel Georgescu - director CN ACN. Dacă vor transmite puncte de vedere, acestea vor fi ulterior publicate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii