EVZ - „Şpaga primită de Radu Mazăre era dintr-o evaziune fiscală de 10 milioane de euro“
EVZ - „Şpaga primită de Radu Mazăre era dintr-o evaziune fiscală de 10 milioane de euro“
23 Feb, 2015 14:07
ZIUA de Constanta
3492
Marime text
Avraham Morgenstern, cercetat pentru mită dată primarului din Constanţa, controla două off-shore-uri în Cipru. El a reuşit să scoată din ţară mai multe milioane de euro, prin contracte fictive. O parte din aceşti bani erau „împărţiţi” unor politicieni.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern (60 de ani) este considerat de procurorii DNA un expert în contabilitate şi în legislaţia fiscală românească. El a reuşit să sustragă de la plata taxelor 10 milioane de euro.
Potrivit rechizitoriului DNA, obţinut de „Evenimentul zilei”, firma controlată de Morgenstern, Shapir Structures, a obţinut trei contracte publice cu autorităţi subordonate Primăriei Constanţa:
1. „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” - Campus social „Henri Coandă” cu RA Exploatarea Domeniului public şi privat Constanţa (22 decembrie 2011);
2. „Reabilitarea tramei stradale a Municipiului Constanţa” - cu firma Confort Urban Constanţa (10 decembrie 2008);
3. „Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Municipiul Constanţa, inclusiv marcaje valoare totală a veniturilor neînregistrate” - tot cu firma Confort Urban Constanţa (23 februarie 2012).
- Cercetat pentru abuz în serviciu, pentru exproprieri ilegale;
- Judecat în dosarul „Retrocedărilor ilegale de pe litoral”.
- Judecat pentru evaziune fiscală de 10 milioane de euro.
Banii au fost daţi prin filiera Shapir Structures - Larton Consultants - Melici Management (off-shore controlat de afaceristul Elan Schwartzenberg) – contul dintr-o bancă israeliană al lui Radu Mazăre.
Potrivit anchetei DNA, torul a început atunci când Shapir Structures a plătit, conform facturii nr. 2011030/11.08.2011, un „comision de succes“ în contul Larton Consultants, din care, suma de 175.000 de euro reprezintă „comision de succes“ pentru proiectul: „Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare aferent obiectivului de investiţii - Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - campus social Henri Coandă“. Procurorii susţin că specialiştii care au analizat documentele de participare la licitaţie a Shapir Structures arată că nu rezultă că vreun reprezentant al Larton Consultants ar fi avut vreo implicare în acest proiect. De altfel, la biroul lui Morgenstern, mascaţii au descoperit ştampilele celor două off-shore-uri cipriote.
DNA mai arată că aceste transferuri bancare nu sunt însoţite de documente care să justifice în ce a constat prestaţia efectivă în acest caz, dar că se remarcă valorile foarte mari ale acestor comisioane.
Atunci când a fost audiat la DNA, cu privire la transferurile de bani dintre Larton Consultants şi Melici Management - firma controlată de Schwartzenberg, Morgenstern „a declarat că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi există un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton“.
„Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero“, arată DNA.
Probleme în „Republica Constanţa“: Constantinescu şi Strutinsky, după gratii
Problemele au început să se înmulţească în trio-ul partenerilor de afaceri: Radu Mazăre (PSD), Nicuşor Constantinesu (PSD) şi Sorin Strutinsky. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost arestat vineri pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor, conflict de interese, precum şi tentativă la abuz în serviciu. Este cel de-al patrulea dosar în care este cercetat „Baronul de Litoral“.
PE 5 februarie, a fost arestat şi Strutinsky: patru infracţiuni de trafic de influenţă. Acuzaţiile: ar fi cerut şpagă de aproape un milion de euro, sau 10% din valoarea unor contracte publice, de la un om de afaceri pentru a interveni la funcţionari cu scopul obţinerii unor contracte. Era vorba de intervenţii la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral şi Compania Porturilor Maritime Constanţa.
„Facturile şi anexele nu reprezintă raporturi comerciale reale, fiind doar nişte înscrisuri menite să servească transferului în Cipru al unor sume importante de bani“, RECHIZITORIU DNA, procuror.
· Comision de succes, plătit conform facturii nr. 2011019/20 iunie 2011, în valoare totală de 1.000.000 de euro, reprezentând avansul pentru proiectul „proiectare şi reabilitare Moisei-Iacobeni“
· Comision de succes, plătit conform facturii nr.2010048/31 decembrie 2011, în valoare totală de 450.000 de euro, din care suma de 329.000 euro reprezintă comision de succes pentru proiectul „reabilitare DN 6 Alexandria - Craiova“, iar suma de 121.000 euro reprezintă avansul pentru onorariul de succes pentru proiectul „Construcţia variantei de ocolire a municipiului Alexandria“ şi servicii pentru depunerea şi monitorizarea ofertelor.
· Comision de succes, plătit conform facturii nr. 2011011/18.02.2011, în valoare totală de 280.000 euro, din care suma de 129.000 euro reprezintă onorariul de succes pentru proiectul „Construcţia variantei de ocolire a municipiului Alexandria“.
Articol preluat de pe cotidianul Evenimentul Zilei.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern (60 de ani) este considerat de procurorii DNA un expert în contabilitate şi în legislaţia fiscală românească. El a reuşit să sustragă de la plata taxelor 10 milioane de euro.
Acuzaţiile DNA
Procurorii anticorupţie arată că aceşti bani proveneau din contracte publice, cu autorităţile locale din Constanţa şi „i-a exportat” în două off-shore-uri din Cipru, iar o parte din bani au fost folosiţi pentru a mitui oficiali români. Pe 12 februarie 2015, Morgenstern şi firma sa, Shapir Structures, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală.Atac la bugetul statului
Procurorii DNA au explicat că suma de 10 milioane de euro, adusă prejudiciu statului, „ar fi fost suficientă pentru a moderniza şcolile şi grădiniţele din patru municipii de mărimea Aradului”.Potrivit rechizitoriului DNA, obţinut de „Evenimentul zilei”, firma controlată de Morgenstern, Shapir Structures, a obţinut trei contracte publice cu autorităţi subordonate Primăriei Constanţa:
1. „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” - Campus social „Henri Coandă” cu RA Exploatarea Domeniului public şi privat Constanţa (22 decembrie 2011);
2. „Reabilitarea tramei stradale a Municipiului Constanţa” - cu firma Confort Urban Constanţa (10 decembrie 2008);
3. „Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Municipiul Constanţa, inclusiv marcaje valoare totală a veniturilor neînregistrate” - tot cu firma Confort Urban Constanţa (23 februarie 2012).
Radu Mazăre, CV infracţional
- Cercetat pentru luare de mită de la Avraham Morgenstern;- Cercetat pentru abuz în serviciu, pentru exproprieri ilegale;
- Judecat în dosarul „Retrocedărilor ilegale de pe litoral”.
Avraham Morgenstern
- Cercetat pentru dare de mită lui Radu Mazăre;- Judecat pentru evaziune fiscală de 10 milioane de euro.
Cheltuieli fictive
Procurorii arată că pentru a diminua cât mai mult obligaţiile fiscale către bugetul de stat, Morgenstern a înregistrat cheltuieli fictive în contabilitate. În acest sens, el a folosit două societăţi off-shore, Larton Consultants Cipru - în sumă totală de 32.465.159 de lei, în perioada 2009-2011 şi Comrad Leasing Cipru - în sumă totală de 32.638.530 de lei, în perioada 2011-2014. Cu cele două firme, reprezentate tot de el, Morgenstern a încheiat contracte de consultanţă. În principiu era vorba de „consultanţă pentru afaceri şi management”, dar fără menţiuni concrete referitoare la proiecte sau activităţi în legătură cu care urmau a fi prestate serviciile.Mita a fost ascunsă prin intermediul unui „comision de succes“ fictiv
După cum am mai arătat, Avraham Morgenstern etse acuzat, într-un alt dosar, că i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro. Banii erau pentru ca primarul să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social „Henri Coandă“, în valoare de circa 10 milioane de euro.
Banii, prin Cipru şi Israel
Banii au fost daţi prin filiera Shapir Structures - Larton Consultants - Melici Management (off-shore controlat de afaceristul Elan Schwartzenberg) – contul dintr-o bancă israeliană al lui Radu Mazăre.Potrivit anchetei DNA, torul a început atunci când Shapir Structures a plătit, conform facturii nr. 2011030/11.08.2011, un „comision de succes“ în contul Larton Consultants, din care, suma de 175.000 de euro reprezintă „comision de succes“ pentru proiectul: „Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare aferent obiectivului de investiţii - Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - campus social Henri Coandă“. Procurorii susţin că specialiştii care au analizat documentele de participare la licitaţie a Shapir Structures arată că nu rezultă că vreun reprezentant al Larton Consultants ar fi avut vreo implicare în acest proiect. De altfel, la biroul lui Morgenstern, mascaţii au descoperit ştampilele celor două off-shore-uri cipriote.
„Eu m-am ocupat de acte“
La audieri, Julien Starosta, angajat al societăţii Shapir Structures, a declarat că el este cel care a întocmit oferta financiară pentru proiectul „Henri Coandă“.DNA mai arată că aceste transferuri bancare nu sunt însoţite de documente care să justifice în ce a constat prestaţia efectivă în acest caz, dar că se remarcă valorile foarte mari ale acestor comisioane.
„Societatea lui Elan nu a furnizat nimic firmei mele“
Avraham Morgenstern a negat la DNA acuzaţiile procurorilor. Ancheta în acest caz a fost desprinsă din dosarul privind şpaga dată de acesta lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, iar acesta era prieten cu Mazăre. Aşadar, Schwartzenberg a acţionat ca un liant între reprezentantul firmei Shapir şi edil.Atunci când a fost audiat la DNA, cu privire la transferurile de bani dintre Larton Consultants şi Melici Management - firma controlată de Schwartzenberg, Morgenstern „a declarat că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi există un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton“.
„Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero“, arată DNA.
Probleme în „Republica Constanţa“: Constantinescu şi Strutinsky, după gratii
Problemele au început să se înmulţească în trio-ul partenerilor de afaceri: Radu Mazăre (PSD), Nicuşor Constantinesu (PSD) şi Sorin Strutinsky. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost arestat vineri pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor, conflict de interese, precum şi tentativă la abuz în serviciu. Este cel de-al patrulea dosar în care este cercetat „Baronul de Litoral“.
PE 5 februarie, a fost arestat şi Strutinsky: patru infracţiuni de trafic de influenţă. Acuzaţiile: ar fi cerut şpagă de aproape un milion de euro, sau 10% din valoarea unor contracte publice, de la un om de afaceri pentru a interveni la funcţionari cu scopul obţinerii unor contracte. Era vorba de intervenţii la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral şi Compania Porturilor Maritime Constanţa.
„Facturile şi anexele nu reprezintă raporturi comerciale reale, fiind doar nişte înscrisuri menite să servească transferului în Cipru al unor sume importante de bani“, RECHIZITORIU DNA, procuror.
Morgenstern, cercetat pentru contractele cu CNADNR
Procurorii care au instrumentat acest dosar au separat o nouă anchetă privind modul în care firma lui Avram Morgenstern a obţinut mai multe contracte cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Este vorba de prezentarea de declaraţii false, inexacte şi incomplete, cu privire la existenţa subcontractanţilor, în cadrul contractelor cu fonduri europene şi schimbarea destinaţiei fondurilor încasate.Afacerile cu drumuri
Shapir Structures a câştigat, la începutul anului 2011, contractele de construcţie a centurii ocolitoare Alexandria şi reabilitarea unei porţiuni de 40 km din DN 6, între Alexandria şi Craiova. În vara anului 2011, Shapir Structures a reuşit să obţină şi contractul de reabilitare a DN18, Moisei-Iacobeni. Firma a încasat de la CNADNR, în perioada 2011-2014, aproximativ 53 de milioane de euro.Transferuri dubioase
Şi în cazul acestor contracte, procurorii DNA au descoperit mai multe transferuri de bani în Cipru, pe varianta Shapis Structures - Larton Consultants.· Comision de succes, plătit conform facturii nr. 2011019/20 iunie 2011, în valoare totală de 1.000.000 de euro, reprezentând avansul pentru proiectul „proiectare şi reabilitare Moisei-Iacobeni“
· Comision de succes, plătit conform facturii nr.2010048/31 decembrie 2011, în valoare totală de 450.000 de euro, din care suma de 329.000 euro reprezintă comision de succes pentru proiectul „reabilitare DN 6 Alexandria - Craiova“, iar suma de 121.000 euro reprezintă avansul pentru onorariul de succes pentru proiectul „Construcţia variantei de ocolire a municipiului Alexandria“ şi servicii pentru depunerea şi monitorizarea ofertelor.
· Comision de succes, plătit conform facturii nr. 2011011/18.02.2011, în valoare totală de 280.000 euro, din care suma de 129.000 euro reprezintă onorariul de succes pentru proiectul „Construcţia variantei de ocolire a municipiului Alexandria“.
Articol preluat de pe cotidianul Evenimentul Zilei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii