Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanţa organizează Conferinţa Naţională 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România
Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanţa organizează Conferinţa Naţională: 140 de
30 Oct, 2018 08:59
ZIUA de Constanta
1816
Marime text
Joi, 1 Noiembrie 2018, orele 11:00, sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanţa organizează Conferinţa Naţională: 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România (14.11.1878-14.11.2018).
Conferențiază:
Prof.Univ.Dr. Radu Ștefan VERGATTI, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Basarabia – Dobrogea –
România Mare;
Prof.Dr. Ion CONSTANTIN, istoric, Basarabia și Dobrogea la interferența marilor interese. Câteva
repere istorice;
Pr.Conf.Univ.Dr. Claudiu Constantin COTAN, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Contribuția
clerului ortodox la lupta pentru independența României (1877-1878);
Dr. Andreea Maria CROITORU-ATHANASIU, Marina Militară Română în Primul Război Mondial -
despre sacrificii și eroi;
Lector Dr. Dumitru CARABAŞ, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Biserici dobrogene construite
în preajma Războiului de Independență al României (1877-1878).
Conferința se va încheia cu un recital al grupului coral „Armonia”, dirijat de Pr.Arhid.Lect.Univ.Dr. Iulian Dumitru, care va interpreta un buchet de cântece tradiționale cu specific românesc și creștin-ortodox.
14 noiembrie 1978 reprezintă data memorabilă la care, la finele războiului de independență, Majestatea Sa Carol I a proclamat revenirea Dobrogei la Patria Mamă. După trecerea Dunării cu trupele române în această zi pentru a prelua administrația noii provincii, Regele Carol I a făcut următoarea declarație către populația dobrogeană multi-etnică: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă”. Aceste cuvinte s-au adeverit în timp. Dobrogea, deși un mozaic multi-cultural, a dobândit renumele mondial de regiune exemplară pentru pașnica și buna conviețuire a locuitorilor săi.
Organizatorii evenimentului sunt Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu şi Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan.
Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu).
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii