Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomenele produse in acest an la malul marii, cele mai mari din ultimii ani

ro

30 Jul, 2010 22:29 1187 Marime text

In ultima perioadă, zona costieră româneascǎ a fost supusă unor procese fizice, chimice şi biologice de excepţie legate în mare măsurǎ de manifestarea directǎ a efectelor schimbărilor climatice.

În multe zone ale litoralului, în special în cele cu circulaţie limitatǎ a apei, precum sudul golfului Mamaia, micile golfuri ale Constanţei, Eforie Sud şi Costineşti, s-a manifestat fenomenul de scădere accentuata a oxigenului (hipoxie) în straturile de fund ale apelor.

Organismele marine de fund cu mobilitate redusǎ, surprinse de aceste ape au fost supuse unei sufocări lente, urmate de agonie şi de mortalitate importantǎ ale unor specii precum guvizi, barbun, crevete, peşti plaţi, etc.Peştii morţi precum şi cei în agonie, transportaţi de curenţi spre mal, au format depozite discontinue la Mamaia, Constanţa şi mai puţin în sud (Eforie, Costineşti şi 2 Mai).

Printre primele specii afectate şi transportate spre mal în zonele de îmbăiere s-au aflat dragonul şi scorpia de mare, două specii cunoscute ca periculoase prin înţepăturile lor veninoase.

Turiştii curioşi, care au încercat şi reuşit să prindă manual peştii din aceste specii au suferit înţepǎturi care s-au dovedit extrem de dureroase. Vreninul acestora are acţiune toxică asupra sistemului nervos şi hemolitică asupra sângelui. In prima fază, durerile sunt foarte mari pot dura câteva ore şi pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace. Se recomandă sângerarea rănii, tamponarea ei cu terebentină şi pansare. Se mai recomandă şi procedeul următor: se ţine rana în fumul de sulfură de arsenic aruncat pe cărbuni aprinşi, atenţie acest fum este foarte toxic. Alt remediu este utilizarea imediată a permanganatului de potasiu (KMnO4), în concentraţie de 2% în apă prin injectare hipodermică, fără a apăsa în zona înţepată.

Potrivit unui raport al Prefecturii Constanţa, astfrel de procese de îndulcire şi de încălzire a apelor costiere s-au manifestat şi în alţi ani (2005, 2006, 2008) dar niciodată nu au acţionat simultan la o asemenea scarǎ extinsǎ.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gogu Demagogu 30 Jul, 2010 18:52 Aha...deci asta nu are nimic de-a face cu poluarea intensa din Cta si Mamaia... E mana lui Dzeu... Foarte ingenioasa explicatia...