Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:17 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul accidentului aviatic din Constanța Supraviețuitorii strigau disperați după ajutor (video)

ro

16 Dec, 2014 19:21 4545 Marime text

Patru vieti au fost curmate tragic in accidentul de la Mamaia, unde un elicopter SMURD s-a prabusit in lacul Siutghiol. La 12 ore de la producerea accidentului, pilotul, copilotul, o doctorita si o asistenta au fost oficial declarati decedati.

În urma nenorocirii raman copii orfani, familii in stare de soc si o multime de intrebari din partea anchetatorilor.
La ora 16.10 a fost primul apel la 112. Un martor sustine ca a sunat si el dupa ajutor un minut mai tarziu ca un elicopter s-a prabusit pe lac.

Cel putin unul din membrii echipajului elicopterului SMURD, prabusit in lacul Siutghiol, era in viata la cateva clipe dupa momentul impactului. Asa reiese dintr-o inregistrare video facuta de primii martori ajunsi pe malul lacului, potrivit Digi 24.
Cu minute bune înaninte ca salvatorii să ajungă la fața locului, una dintre victime striga disperată după ajutor! Un martor l-a auzit și a chemat ajutoare.

Imaginile sunt de-a dreptul șocante!
Martor: “Striga cineva?”
Martor: “Am chemat, vin acum, tine-te bine”.
Membru echipaj: “Ajutorr…”
Martor: “Rezista, tine-te bine”.
Membru echipaj: “Ajutor, ajutor. Nu mai rezist, ajutorrr…”

“Am dat telefon la 112. O doamna foarte amabila mi-a raspuns ca va multumim, stim ca a cazut un elicopter. Dupa 10 minute cand au inceput sa tipe oamenii aia: ajutor, ajutor, am sunat din nou la 112 si am zis “doamna, oamenii tipa ajutor, ajutor, trimiteti repede”, “au plecat echipajele”, era ora 4 si hai sa zicem si jumatate atunci. La 5 si 10 au fost primele echipaje de salvare“, a declarat un martor.

Martorul este insa contrazis de secretarul de stat, Raed Arafat.

Raed Arafat: “Timpii pe care ii avem sunt urmatorii: 16:11- primul apel tefeonic, 16:14 – au plecat echipajele,
16:30 – au sosit la fata locului, la 16:45 daca informatiile nu sunt gresite, prima victima gasita era deja in barca sub resuscitare.”
Zece minute, dupa marturiile martorilor, cei patru oameni au fost in viata in apa rece de 5-6 grade.

“Am vazut cum tipau, strigau“, a mai spus un martor.


Operatiunea de salvare din momentul prabusirii elicopterului pana la gasirea ultimei victime:
Ora 16:11 - Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgenta 112 la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac.

Ora 16:45 - La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost gasita, resuscitata si transportata la Spitalul Judetean Constanta, unde insa a incetat din viata, arata MAI, intr-un comunicat de presa.

Mai multi martori ai accidentului aviatic au spus ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pana la sosirea primei ambarcatiuni de salvare.

Martorii au spus, de asemenea, ca primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregatite.

Anca Chiritescu, purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea, declara ca primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au ajuns la locul prabusirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anuntul primit la 112 si ca primul echipaj a ajuns la fata locului cu o barca penumatica cu motor, al carei motor nu a pornit insa, astfel ca pompierii au decis, ca sa nu piarda vremea, sa foloseasca vaslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea ca s-a prabusit elicopterul.

La randul sau, secretul de stat in MAI Raed Arafat spunea ca primul apel telefonic privind prabusirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje.

“Au fost intrebari ca de ce sunt barci cu vasle. Barcile cu vasle sunt pentru ca daca sunt scafandri jos, nu poti sa ai barci cu motor. Eu stiu ca s-a intervenit cu trei barci, dintre care la doua motoarele au functionat si s-a reusit sa fie scoasa prima persoana la 15 minute dupa sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fata locului, iar la 16.45, daca informatiile nu sunt gresite, prima victima care a fost gasita a fost dusa in barca sub resuscitare. Deci acestia au fost timpii de reactie si de interventie“, a afirmat Raed Arafat, care luni seara a mers la locul prabusirii elicopterului, impreuna cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Zeci de persoane au participat la operatiunea de cautare si salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fata locului fiind prezenti peste 40 de scafandri, atat ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cat si militari ai Fortelor Navale, carora li s-au adaugat cadrele medicale de la SMURD si Serviciul Judetean de Ambulanta, jandarmi si politisti.


Au fost folosite mai multe barci, ale ISU, Garzii de Coasta, dar si civile, iar un elicopter MAI a survolat aria dupa caderea noptii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de cautare.

“Interventia a fost in dinamica, fiind implicate in total peste 180 de forte, cautarile fiind ingreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scazuta a apei si cantitatea mare de mal de pe fundul lacului”, a precizat MAI.
Scafandrii au reusit sa gaseasca si mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucati, unele nu mai mari de cateva zeci de centimetri.

Ancheta cu privire la accident a fost preluata de Parchetul Militar, procurorii incercand sa stabileasca acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

Elicopterul EC 135 care s-a prabusit in lacul Siutghiol a fost preluat de Inspectoratul General de Aviatie de la Consiliul Judetean Constanta in 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat in misiuni de tip SMURD, potrivit MAI.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a mai anuntat, luni seara, ca, in urma unei decizii a Inspectoratului de Aviatie, toate elicopterele SMURD de la serviciile din tara vor fi oprite la sol pana se va stabili ca este sigur sa se zboare cu ele.
Viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea isi exprima profundul regret pentru decesul celor patru colegi, care si-au dedicat viata salvarii altor vieti, si transmite condoleante familiilor si camarazilor acestora.

Raportul privind interventia care a avut loc pe lacul Siutghiol din judetul Constanta dupa prabusirea elicopterului SMURD, accident in care si-au pierdut viata toti cei patru membri ai echipajului, va fi prezentat premierului de catre ministrul Afacerilor Internelor, Gabriel Oprea.

La locul accidentului sunt in continuare echipele de procurori militari si criminalisti, care fac investigatii privind cauza accidentului in care si-au pierdut viata pilotul, copilotul, medicul si asistenta medicala din elicopterului SMURD prabusit luni in lacul Siutghiol din judetul Constanta, iar alaturi de fortele Ministerului Afacerilor Interne, in zona a ramas secretarul de stat Raed Arafat.

Declaratiile contradictorii ale autorităților

ROMATSA: Elicopterul SMURD s-a prabusit la 9 minute dupa ce anuntase decolarea la turnul de control
Elicopterul SMURD s-a prabusit la ora 16.16, la noua minute dupa ce anuntase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar un minut mai tarziu a inceput interventia de cautare si salvare, in urma unui apel la 112 facut de localnici, sustin reprezentantii ROMATSA.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), elicopterul prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol a depus planul de zbor la ROMATSA duminica la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA.

Conform sursei citate, luni, la ora 16.07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloti si doi paramedici, a decolat de la Constanta spre Tuzla, urmand procedurile de management al traficului aerian. La Constanta, elicopterul se afla pentru a alimenta.
La ora 16.16, elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, in Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.
”La ora 16.17, conform Hotararii de Guvern 741/2008 a fost declansata procedura de cautare si salvare, in urma apelului telefonic la 112 facut de localnici. Bilantul anuntat era de un supravietuitor si trei persoane disparute, epava scufundata”, mai spun reprezentantii ROMATSA.

Acestia precizeaza ca ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, cand s-a luat legatura cu turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar potrivit procedurilor in cazul zborurilor sub 3000 de metri, urmatorul apel de raportare urma sa fie facut la ora 16.20 din localitatea Agigea.

ROMATSA mai precizeaza ca la momentul decolarii conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine.
Reprezentantii ROMATSA mai spun ca, potrivit atributiilor care ii revin, institutia a asigurat asistenta specializata de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 si pana la decolare.

Agentia de Salvare pe Mare: Daca eram anuntati, ajungeam in maximum 10 minute la elicopterul prabusit
Reprezentantii Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) spun ca daca ar fi fost anuntati despre prabusirea elicopterului SMURD ar fi putut ajunge la locul tragediei in cel mult 10 minute, pentru ca aveau o salupa pe lacul Siutghiol, in apropierea locului tragediei.

Iulian Cretu, director in cadrul ARSVOM, a declarat, marti, ca a aflat despre accidentul aviatic de la televizor si ca imediat la locul tragediei a fost trimisa salupa institutiei, care se afla pe lac.

”Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmati. In momentul in care m-am autosesizat, am trimis in zona echipajul cu salupa Jupiter de pe lacul Siutghiol si cu trei scafandri. (…) Am vazut intai pe televiziuni si m-am autosesizat. Am anuntat directorii, salupa si scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai asteptat sa fim solicitati. Sunt situatii de forta majora in care noi nu asteptam sa fim solicitati, trimitem oameni. De la ora 16.50 si pana dimineata la 04.30, cand s-a recuperat ultimul trup, salupa a stat in zona”, a spus Iulian Cretu.

”Suntem arondati la serviciul de urgenta 112, dar pe parte maritima, prin Centrul Maritim de Coordonare. Daca 112 ne-ar fi anuntat pe noi, in 5, maxim 10 minute, eram in zona. Dar noi nu am fost anuntati. Nimeni nu si-a imaginat ca noi, fiind agentie de salvare pe mare, avem o salupa si pe lac. (…) De unde se afla salupa, puteam ajunge in maximum 10 minute in zona”, a mai spus Iulian Cretu, precizind ca imediat dupa ce a aflat despre accident a sunat la Capitania Mamaia, dar nu i-a raspuns nimeni.

Arafat, intrebat daca s-a intervenit la timp in cazul elicopterului: “Da, nu exista mai repede de atat”

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, la Spitalul Judetean din Constanta, ca la Ministerul de Interne se pregateste o analiza a modului in care s-a intervenit in cazul elicoperului SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol, dar informatiile de pana acum arata ca s-a intervenit in timp util.

“La Bucuresti, la centrul de comanda al MAI se pregateste tot firul situatiei, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispozitia domnului prim-ministru in cursul acestei zile si care va fi dat publilcitatii pentru a se intelege ce s-a intamplat”, a declarat Arafat.
”Din timpii pe care ii am si care au fost dati, da, nu exista mai repede decat atat sa intervii in conditiile organizarii existente, care a permis ca sub 16 minute sa ai toate echipajele de interventie la fata locului. Avem apelul la 16.11 si la 16.30 deja era toata lumea acolo si sefa SMURD a spus ca atunci cand a sosit la fata locului, adica la 16.35-16.40, pe apa erau deja doua ambarcatiuni ale pompierilor”, a declarat Arafat, intrebat daca el considera ca s-a intervenit la timp.

Intrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane sa fie salvate, Raed Arafat a raspuns: ”Sunteti convinsi ca aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, in viata? Eu nu stiu acest lucru”.

“S-a intervenit si cu nave de pompieri si cu nave de pescari din zona. Cum este si normal, oamenii au intervenit cand au vazut ce s-a intamplat, dar in ambarcatiunea care a adus-o la mal pe colega noastra era un paramedic pompier, asta este dovada ca pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au ramas acolo sa continue cercetarile si un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal”, a spus Raed Afarat.

Procurorii militari si criminalistii continua cercetarile la locul prabusirii elicopterului SMURD

Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar in cazul elicopterului SMURD prabusit, cercetarile privind cauzele accidentului in care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate la locul tragediei de procurori si criminalisti.

“In cursul zilei de astazi, 16 decembrie 2014, la fata locului continua cercetarile efectuate de procurori cu sprijinul unor specialisti criminalisti din cadrul Politiei Romane“, arata Parchetul instantei supreme, intr-un comunicat de presa.

Sursa: nasul.tv


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii