Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final de CSAT. Va fi elaborat un plan de acţiune pentru sănătate, iar unitățile 3 și 4 de la Cernavodă sunt proiect prioritar

ro

27 May, 2016 18:18 1858 Marime text
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, astăzi, un raport al ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiție prioritară pentru România.
 

"În cadrul ședinței Consiliului am analizat și aprobat raportul ministrului Energiei privind stadiul și evoluția proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiții pentru România care va asigura creșterea cotei energiei nucleare la 30 sau 32% din totalul producției naționale de energie electrică și va contribui substanțial la creșterea economică, menținerea, dar și crearea de noi locuri de muncă", a declarat șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 
De asemenea, CSAT a aprobat liniile generale ale mandatului României la summitul NATO de la Varșovia.
 

"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la summitul NATO de la Varșovia, care va avea loc pe 8 și 9 iulie, cu mențiunea ca acestea să fie actualizate și adaptate în funcție de negocierile din alianță și de evoluțiile situației internaționale", a spus Iohannis.

 
Președintele a mai anunțat că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare. El a precizat că, în ceea ce privește normele, acestea trebuie să fie aliniate la cerințele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice și să fie exigente și aplicate inclusiv cu sancțiuni mai severe.
 
Șeful statului a mai precizat că, în acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți - medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranța alimentară și alte categorii de specialiști - care să lucreze la acest pachet de norme. El a explicat că aceste norme privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății.
 
Iohannis a indicat că va trebui reglementat și modul de coordonare a activității între domeniile sănătății umane, veterinare, alimentației publice și creșterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.
 

"Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești", a subliniat șeful statului.

 
El a subliniat că, în ceea ce privește procedurile și controlul în CSAT, s-a convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control, arătând că este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros.
 

"Trimestrial, Guvernul va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Țării informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor", a declarat Iohannis.

 
De asemenea, CSAT a hotărât ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, precum și legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.
 
În ceea ce privește laboratoarele, CSAT a stabilit că România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante.

 

"S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe de-o parte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoare a autorităților de control în domeniul sănătății publice, la nivel central, cât și teritorial, cu respectarea regulamentelor și a standardelor europene în domeniu", a conchis șeful statului.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii