UPDATE 1 Florin Iordache s-a oprit din declarații din cauza unor protestatari care s-au plasat cu pancarte în spatele său (video)
UPDATE 1: Florin Iordache s-a oprit din declarații din cauza unor protestatari care s-au plasat cu pancarte înUPDATE 1, ora 14.24
Florin Iordache a reluat declarațiile în altă sală. El oferă explicații despre OUG.
„Avem nevoie de o lege clară, concisă și care să poată fi aplicată corect", a spus Iordache, la Parlament.
El a susținut și că legea privind grațierea nu vizează politicieni.
„Nu vizează nici criminali, nici violatori, nici cei care au făcut fapte grave, nici persoane sau oameni politici", a declarat Iordache.
Declarația ministrului Justiției:
„Am venit în faţa dumneavoastră pentru că problemele trebuie abordate serios. În spaţiul public s-au vehiculat multe lucruri neadevărate, chestiuni care nu sunt în concordanţă. Referitor la cele două proiecte de lege. În ceea ce priveşte proiectul care vizează amendă la CEDO am ţinut cont de toate observaţiile. Am plecat de la nişte condiţii foarte clare. S-a avut în vedere recuperarea prejudiciului şi supraglomerarea din penitenciare. Proiectul legii graţierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici corupţi şi nu vizează persoane sau oameni politici. E un proiect de lege care trebuie să rezolve o situaţie din România.
Referitor la modificările Codurilor Penale de aseară adoptate prin OUG. Aveam obligaţia că toate acele modificări să le facem în 45 de zile de la decizia CCR în privinţa abuzului în serviciu. Am considerat oportun să adaptăm legislaţia la decizia CCR", a susţinut Florin Iordache.
Am ţinut cont şi am venit în faţă dumneavoastră pentru că văd că sunt criticat de un lucru esenţial în democraţie: legile se fac de Parlament.Avem nevoie de o lege clară, concisă, care să fie aplicată uşor.
Prin aceste măsuri am urmărit asigurarea unui echilibru între puterile statului, conform articolului 1 din Constituţie.
Referitor la abuzul în serviciu la conflictul de interese art 2, deci nu este un element de noutate în legislaţie. În ceea ce priveşte plafonul am avut în vedere legislaţia internaţională, jurisprudenţa CEDO, decizia CCR şi prevederile Codului Penal. Convenţia ONU recomandă să adopte legi pentru incriminarea abuzului în serviciu.
Afirmaţiile şi opiniile în necunoştinţă de cauza în sensul că sunt dezincriminate faptele de abuz în serviciu sub 200.000 de lei sunt false.
Punctul de vedere al CSM pe care dumnealor l-au dat dimineaţă e consultativ. Ei au înaintat un punct de vedere acum o săptămâna în care susţin că nu există sau nu e necesară urgenţă. Ce vreţi urgenţă mai mare când există practică neunitară? Am considerat că e de datoria Guvernului, atâta timp cât Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale”, a spus Florin Iordache.
Sursa foto: captură Digi24
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp