Fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, trimis în judecată
Fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, trimis în judecată
26 Feb, 2016 14:29
ZIUA de Constanta
2177
Marime text
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada noiembrie – decembrie 2009, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director coordonator al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, a pretins și primit de la administratorul mai multor firme suma de 5.000 lei și bunuri alimentare și nealimentare în valoare de 6.000 lei, în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile comerciale controlate de respectivul om de afaceri.
În luna septembrie 2011, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, beneficiind de ajutorul inculpatului Șandor Florian a primit de la un alt om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 de lei în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.
În cursul lunii aprilie 2013, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct – Activitatea de inspecție fiscală în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Bihor, a pretins printr-un intermediar, de la un om de afaceri, și a primit în mod direct, suma de 5.000 euro pentru a face demersurile necesare în vederea obținerii unor rezultate favorabile societății administrate de acesta din urmă, ca urmare a unui control fiscal efectuat de inspectorii din subordine și pentru a nu sesiza organele de urmărire penală cu privire la comiterea unor infracțiuni de către agentul comerciale respectiv.
În perioada 2012 – 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, în aceeași calitate, cu ajutorul inculpatei Dumbravă Adina Florentina, a pretins și primit de la doi administratori de firmă (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro).
În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Pătcaș Dorel trebuia să facă demersurile necesare pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de oamenii de afaceri, astfel încât aceștia să nu constate eventuale aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile firmelor respective.
În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, în condițiile în care știa că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui autoturism și asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ce aparțin inculpatului Pătcaș Dorel.
De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului și asupra sumelor de 12.400 euro, 6.600 de lei și 550 dolari americani, ridicate cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul celeilalte inculpate.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și măsura preventivă luată în cazul inculpatei Dumbravă Adina Florentina.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus instanței de judecată înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă față de inculpatul Pătcaș Dorel cu măsura preventivă a controlului judiciar.
Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpatul Șandor Florian, șef al serviciului inspecție fiscală al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii