Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mamaia de altădată Fotografii uitate ale litoralului românesc din timpul comunismului (galerie foto + video)

ro

22 Jun, 2015 15:28 8843 Marime text
 
Litoralul românesc se întinde pe 245 de kilometri şi este compus din trei sectoare geomorfologice: Delta Dunării la nord, complexul Razim-Sinoe cu grindurile care îl despart de mare şi la sud coasta dobrogeană formată din de faleze, plaje și limane înșiruite între sudul grindului Chituc și frontiera bulgară.
 
Între cele două războaie mondiale, România Mare avea un litoral de 412 km între Bugazu (la ieșirea în mare a limanului Nistrului, azi în Ucraina) și Ecrina (azi în Bulgaria, la nord de Varna), cuprinzând atunci coasta Bugeacului și cea a Cadrilaterului, precum și Insula Șerpilor. În perioadă interbelică continuă procesul de modernizare a litoralului, îndeosebi a porturilor și a stațiunilor turistice. Este construită calea ferată Constanța-Mangalia. Tot în această perioadă are loc o emigrare parțială a turcilor din zona costieră în Turcia, ca urmare a politicii lui Mustafa Kemal Ataturk de a încuraja stabilirea musulmanilor din Balcani în noul stat turc.
 
În timpul comuniştilor litoralul românesc a cunoscut o urbanizare intensivă, amenajări costiere și portuare de mare amploare care a dus la o prezenţa unui număr foarte mare de turişti străini. După 1989 litoralul a început să-şi piardă din strălucirea de altă dată din cauza declinului economic şi a numărului tot mai mic de turişti care au preferat să meargă în Grecia, Turcia şi Bulgaria.





Sursa foto: Facebook Constanța de Odinioară, romanialibera.ro
Sursa video: Canal Cora de pe YouTube.com 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii