Fundamentarea cifrei de şcolarizare la învăţământul profesional pentru anul şcolar 2016-2017
Fundamentarea cifrei de şcolarizare la învăţământul profesional pentru anul şcolar 2016-2017
24 Nov, 2015 17:59
ZIUA de Constanta
2431
Marime text
Cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţei muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, respectiv pe baza solicitărilor operatorilor economici.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, respectiv Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) aplică şi în acest an Procedura de solicitare de către agenţii economici a şcolarizării în învăţământul profesional, pe baza căreia inspectoratele şcolare pot răspunde în modul cel mai direct nevoilor de formare ale angajatorilor.
Procedura se adresează în mod special operatorilor economici care nu se află încă într-un parteneriat de formare profesională cu inspectoratul şcolar sau cu o altă unitate de învăţământ profesional şi tehnic. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a beneficiat recent de sprijinul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură în constituirea unei baze de date cu peste 200 de potenţiali parteneri de pregătire practică ai şcolilor cu învăţământ profesional.
Acestora li s-a făcut cunoscută procedura, astfel încât, şi prin acest demers, Planul de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi tehnic 2016-2017 să reflecte cât mai fidel necesităţile de dezvoltare din piaţa locală a muncii.
Solicitarea operatorilor economici va fi adresată ISJ Constanţa până la data de 7 decembrie şi va fi urmată de încheierea obligatorie, până la data de 11 ianuarie, a unui Contract-cadru pe o durată de minimum 3 ani, prin care aceştia îşi asumă asigurarea resurselor umane şi materiale de desfăşurare a unei pregătiri practice de calitate pentru elevi.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa va centraliza toate solicitările şi va stabili, conform calendarului MECS-CNDIPT, unităţile cu învăţământ profesional care vor şcolariza elevi pentru calificările cerute de piaţa muncii.
În prezent, există deja peste 300 de parteneriate şi contracte-cadru încheiate între unităţile de învăţământ şi agenţii economici din judeţul Constanţa, în scopul pregătirii practice a elevilor de la liceul tehnologic clasele IX-XII sau din clasele IX- X învăţământ profesional.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii