Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:50 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelil Eserghep, despre cursul de la Ovidius „Istoria și civilizația tătarilor” „Sper că acest curs va clarifica multe aspecte” (galerie foto)

ro

03 Oct, 2014 21:57 2045 Marime text
La Sala Senatului din cadrul Universității „Ovidius” a avut loc vineri după-amiaza deschiderea oficială a cursului „Istoria și civilizația tătarilor”.

Cursul, susținut de drd. Metin Omer (Universitatea Hacetteppe Ankara), se va ține pe parcursul anului universitar 2014 - 2015 și face parte dintr-un proiect derulat în baza unui protocol de colaborare între Universitatea „Ovidius” și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România.

La deschiderea oficială au participat atât reprezentanți ai Universității „Ovidius”, cât și lideri ai UDTTMR.

„Metin Omer este un tânăr de bază al comunității noastre și suntem mândri de el. Sper că acest curs va clarifica multe aspecte ce țin de istoria tătarilor. Deși până acum nu s-a gândit nimeni la un astfel de proiect, suntem bucuroși că astăzi, aici, noi luăm parte la un moment deosebit de important pentru viitorul comunității noastre. Mulțumim pe această cale domnului Prof. Univ. Dr. Florin Anghel care a fost inițiatorul acestui proiect, domnului decan Emanuel Plopeanu și Universității „Ovidius”, care este mereu alături de noi în derularea unor proiecte de anvergură”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, într-un comunicat de presă.

Drd. Metin Omer a făcut o scurtă prezentare a cursului structurat pe trei componente: fixarea unor repere cronologice, evoluția culturală a comunității și prezentarea unor evenimente semnificative din istoria tătarilor.

Cursul se va derula atât în plan teoretic, cât și practic, în cadrul cursului fiind programate mai multe vizite în comunități de tătari din Dobrogea, în locuri importante pentru istoria acestei etnii.

„Faptul că deschiderea oficială a cursului are loc în această zi va reprezenta poate o nouă etapă în cunoașterea istoriei comunității tătare din România”, a spus drd. Metin Omer, făcând referire la faptul că acțiunea a avut loc vineri, în ziua Arife sau ajunul sărbătorii de Kurban Bayram. În traducere din limba arabă, „arife” înseamnă „cunoaștere, știință”.

Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius”, a salutat și el derularea acestui proiect în cadrul instituției constănțene în colaborare cu UDTTMR, manifestându-și convingerea că acest demers va fi unul de succes atât în rândul comunității tătare, cât și în rândul populației majoritare.


Cursul se va ține săptămânal, în fiecare zi de vineri, între orele 16,00 – 18,00, la Universitatea „Ovidius” (Campus). Până în prezent s-au înregistrat peste 120 de înscrieri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii