Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GOOGLE celebrează aniversarea lui ERWIN SCHRODINGER printr-un DOODLE

ro

12 Aug, 2013 01:03 2052 Marime text
 
 
Fizicianul austriac născut în 1887, la Viena, a revoluţionat lumea ştiinţei, dar a avut de înfruntat şi o boală teribilă care a făcut numeroase victime în prima parte a secolului trecut. În 1920, SCHRODINGER s-a căsătorit cu Annemarie Bertel. SCHRODINGER suferea de tuberculoză fiind internat de câteva ori în acel an într-un sanatoriu. 1961, SCHRODINGER a murit la Viena din cauza tuberculozei. Avea 73 de ani.
Erwin Schrödinger s-a născut în 1887, la Viena (Austria). In perioada anilor 1921 – 1927 a fost profesor ordinar la Zurich. In 1927 el s-a mutat la Universitatea din Berlin, unde a preluat catedra de fizică teoretică a lui Max Planck.
Inflamarea politică a Germaniei, pe fondul venirii lui Hitler la putere, a influenţat parcursul profesional al acestui mare om de ştiinţă.
 
ERWIN SCHRODINGER şi "pisica"
 
 Pisica lui Schrödinger este un experiment mental, adesea caracterizat ca un paradox, imaginat de fizicianul austriac Erwin Schrödinger în 1935. Ilustrează ce probleme apar dacă se aplică interpretarea Copenhaga a mecanicii cuantice asupra obiectelor din viața de zi cu zi. A imaginat un experiment în care este prezentă o pisică care poate să fie vie sau moartă, în funcție de un eveniment aleator anterior. În timpul elaborării experimentului său a inventat termenul Verschränkung.
Experimentul mental al lui Schrödinger a fost o urmare a discuțiilor despre paradoxul EPR, numit astfel după autorii săi Albert Einstein, Podolsky și Rosen în 1935. Articolul EPR a subliniat natura stranie a superpoziției cuantice. În linii mari, superpoziția cuantică reprezintă combinarea tuturor stărilor cuantice ale sistemului (de exemplu, pozițiile posibile ale particulelor subatomice). Interpretarea Copenhagaarată că superpoziția decade într-o stare definită exact în momentul în care are loc măsurătoarea cuantică.

sursa: realitatea.net


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii