Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:18 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 3 Grevă generală la Spitalul Judeţean Constanţa. Sindicaliştii Sanitas cer modificarea Legii Sănătăţii (galerie foto+video)

ro

31 Oct, 2016 07:02 6118 Marime text


Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar au intrat, astăzi, în grevă generală, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, susţine conducerea Federaţiei Sanitas.


 
Potrivit legislaţiei în vigoare, activitatea din spitale nu va fi blocată total, fiind asigurate urgenţele şi o treime din personal, care va asigura necesarul medical, însă, cel mai probabil, activitatea va fi îngreunată în mai toate unităţile spitaliceşti din ţară.
 

„Pacienţii trebuie să ştie că acea treime care va rămâne va face eforturi suplimentare să facă tot ceea ce înseamnă tratamente, urgenţe, practic, conduita terapeutică faţă de pacienţi. Ceea ce nu înseamnă urgenţe: internări, alte lucruri care nu reprezintă urgenţe, acelea vor putea aştepta. Cei care sunt în afara treimii care va asigura actul medical se vor aduna într-un loc fixat în fiecare unitate şi îşi vor exprima nemulţumirile sau vor sta pe secţie, dar se va asigura doar acea treime“, a declarat liderul sindical al Sanitas, filiala Constanţa, Nicolae Manea.

Deşi sprijină protestele Sanistas, personalul din asistenţă socială şi cel de la Serviciul Public de Administrare a Creşelor nu vor intra în grevă generală, ci vor face doar grevă japoneză.

Sindicaliştii solicită Ministerului Sănătăţii includerea în OUG 20.2016 a salariaţilor din asistenţa socială (personal contractual şi funcţionari publici), personalul TESA, funcţionari publici din DSP-uri şi personalul medical şi auxiliar sanitar din creşe, diminuarea diferenţelor salariale existente între unităţile clinice şi neclinice în sensul creşterii salariilor personalului din unităţile neclinice, unde există diferenţe salariale de până la 50%, aplicarea sporurilor la salariul de bază din luna august 2016, dar şi negocierea unei legi de salarizare specifice sectorului sanitar şi de asistenţă socială.
 
De asemenea, asistenţii medicali au cerut diminuarea diferenţelor salariale existente între asistenţii medicali cu studii superioare, studii superioare de scurtă durată şi studii postliceale, în sensul creşterii salariilor personalului cu studii postliceale şi studii superioare de scurtă durată, aprobarea unui regulament de sporuri adaptat condiţiilor actuale de muncă şi elaborarea unui normativ de personal în concordanţă cu legislaţia europeană care să permită efectuarea unui act medical de calitate în sistemul de sănătate şi de asistenţă socială, precum şi finanţarea corespunzătoare a sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Sanitas este cel mai mare sindicat din sistemul sanitar, cu peste 110.000 de membri la nivel naţional.

UPDATE 3
Mişcarea de protest de astăzi este susţinută şi de conducerea Spitalului Judeţean Constanţa, care susţine că pacienţii nu vor avea de suferit în urma grevei generale. 

„Se va desfăşura la fel activitatea, aşa cum a fost şi până acum. Este un spital de urgenţă în care nu ne permitem să avem fluctuaţii la personal şi activitatea să fie cumva lăsată la o parte. Pacienţii nu vor avea de suferit, asta e foaret important. Mişcarea sindicală a ajuns, din păcate, şi la greva generală. Calendarul a fost anunţat de la 1 octombrie, iar pe 31 era programată greva generală pe termen nelimitat. Le susţinem revendicările, sunt nişte lucruri fireşti, normale. Vis-a-vis de salarizare am spus că am fost cumva lăsaţi în urmă, noi din sistemul sanitar. Un lucru care ne afectează pe toţi este această raportare a sporurilor la 2009. Noi suntem în 2016, iar aceste sporuri ar trebui raporartate la grila de salarizare din 2016“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa.

UPDATE 2

Sindicaliştii cer un nou act normativ în sănătate, care să le permită cadrelor medicale să nu mai ajungăla epuizare, iar pacienţii să fie bine trataţi.
 
Personalul aflat în grevă cere astfel reforma actualei legi a sănătăţii. Oamenii scandează „Unitatea şi demnitate“.
 
Se solicită, de asemenea, reglementarea coerentă a profesiei de asistent medical. Asistenţii medicali aflaţi în grevă cer desfiinţarea şcolilor profesionale din domeniul sanitar care le permit cursanţilor să fie admişi fără bacalaureat, fapt care duce la deprofesionalizarea breslei. 

UPDATE 1
La Constanţa, 2.920 de membri Sanitas din cei 3.600 au semnat ca susţin greva generală pe perioadă nedeterminată. 








Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii