Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:36 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. În loc de punct de vedere, tentative de intimidare Grevă în portul Constanţa. Protestatarii cer salarii mai mari şi echipamente de lucru (galerie foto+video)

ro

22 Apr, 2016 10:35 6233 Marime text
În această dimineață, formația terestră pentru situații de urgență, barajele antipoluare şi salubrizarea Consal Trade SRL au oprit activitatea în portul Constanţa. Acestea sunt cele trei servicii preluate de Consal Trade, după externalizarea serviciilor de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAMC).
 
Astfel, salariații din SC Consal Trade SRL, Sucursala Port, au hotărât declanșarea conflictului colectiv de muncă. Salariații de la servicii au hotărât oprirea totală a lucrului. În cadrul sucursalei sunt activități preluate de la CN APM SA Constanța în anul 2004- serviciul pentru situații de urgență, serviciul de colectare deșeuri menajere de la bordul navelor și serviciul baraje antipoluare.
 
Oamenii se plâng în principal de salarizarea proastă. Protestatarii cer majorarea salariilor începând cu 1 februarie 2016 cu o sumă fixă, reprezentând 10% din salariul mediu pe societate. De asemenea, ei vor plata indemnizațiilor de concediu în conformitate cu prevendicările legale.
 

„Când ne-au preluat aveam salariul mediu pe economie. Acum avem mai puţin de salariul minim”, spun oamenii.


De asemenea, ei cer echipamente de lucru, pentru că acestea nu au fost înnoite de doi ani, iar maşinile de intervenţie sunt foarte vechi şi stricate. 

UPDATE 4. 24.04.2016 În loc de punct de vedere, tentative de intimidare
 
În urma solicitării unui punct de vedere oficial, via e-mail, redăm mai jos răspunsul integral transmis de reprezentanţii Consal Trade SRL:

„Nu stim care este regulamentul dvs de difuzare a astfel de evenimente - nu ati verificat realitatea celor spuse de sindicat si o parte mica a salariatilor – societatea are 200 de salariati - si ati difuzat declaratiile sindicatului si a celor 3,4 salariati, creeind o imagine denaturata de defaimare a unei societatii – fara sa asteptati si punctul de vedere al administratiei societatii – punct de vedere pe care urma sa-l primiti la e-mail trimis de dumneavoastra. Ne rezervam dreptul de a va actiona in instanta pentru modul pe care l-ati folositi sa discreditati societatea Consal Trade SRL.

Cu stima
Administrator
Mohanu Marcela“

UPDATE3, ora 11.46:
Protestatarii spun că sunt angajați ai Consal Trade SRL Sucursala Port - Giurgiu. Potriviti Registrului Comerțului, sediul social al firmei este în municipiul Giurgiu, strada Vasile Alecsandri nr. 11. Firma a fost înfiinţată în 1995, a avut sediul în Constanţa, dar l-a schimbat în 2015 la Giurgiu. Asociatul unic este persoana juridică Hermosiocco Trading Limited, cu sediul în Cipru, la Limasol. Administratorii firmei sunt Marcela Mohanu şi Cătălin Boghici.


Obiectul de activitate al firmei este bazat pe lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi lucrări de construcţii a căilor ferate de suprafaţă  şi subterane. 

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții firmei Consal Trade, însă nu am reușit. Am trimis însă un e-mail oficial pentru a primi un punct de vedere, ce va fi publicat ulterior . 
 

UPDATE2, ora 11.36:
 

Oamenii le-au arătat jurnaliştilor o şalupă de prin anii 1970, nereparată de mult timp. Această ambarcaţiune este cea care montează barajele de protecţie la navele petrolier. Protestatarii spun că barajele sunt confecţionare şi întreţinute chiar de ei, deşi nu intră în atribuţiile lor.
Şi asta în condiţiile în care au salarii de aproximativ 1.300 de lei. Ei au arătat că ultima mărire de salariu au avut-o anul trecut şi a fost de vreo 40 de lei.
Şi cei de la secţia Baraje se plâng că au au echipamentele vechi. Unii dintre ei au brevet de marinar şi după 35  de ani de muncă în port câştigă cât o femeie de servicu
Mai mult, protestatarii spun că echipamentul de lucru, care ar trebui curăţat şi neutralizat de angajator, este spălat de angajaţi acasă, riscând astfel să îşi îmbolnăvească şi familia, căci lucrează într-un mediu toxic. Ei mai spun şi că sunt diferenţe salariale. Mai exact, ei spun că cei angajaţi pe acelaşi post au salariu diferit: cei care au fost înainte la Administraţia Portuară au salariile uşor mai mari decât cei mai recent angajaţi. 

UPDATE, ora 10.50:

Ştefan Marian, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Portului Maritim, spune că de ieri angajaţii au oprit munca şi au intrat în grevă, cerându-şi drepturile. El mai spune că există foarte multe riscuri pentru angajaţii care intervin cu echipamente de 20 de ani.
Mulți dintre angajații vechi au plecat pentru că salariile ajunseseră foarte.mici. Un pompier are în jur de 1.000 de lei pe lună. Ei spun că lunar fac munci care produc peste 150.000 de euro pe.lună. Oamenii spun că ei fac zilnic activități de prevenire.

"Slavă Domnului că nu avem activitate, în sensul să avem incendii sau poluări”, spune un pompier.

 


Unul dintre pompieri a arătat jurnaliștilor cât de mare este echipamentul pentru el. Are o pereche de adidași, iar casca are peste 20 de ani. Ei le-au declarat jurnaliștilor că nu au stații de comunicare, nu au lanterne etc. iar astfel de probleme au de opt ani, însă acum le-a ajuns cuţitul la os.

Pompierul care intră în incendiu trebuie să fie mai mic, în jur de 1,66 m minim. Angajații spun că cei din conducerea firmei i-au contactat doar pentru a le spune să oprească greva. 





Sursa foto: ZIUA de Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • portuar55 27 Apr, 2016 08:39 Dragii mei,intrebati-l pe acest vocal lider de sindicat,Marian Stefan,si care se batea cu pumnul in piept ca este un lucru bun aceasta externalizare, cine a semnat actele privind acordul de externalizare a serviciilor din cadrul APMC pe vremea directorului Moldoveanu,cereti o copie a acelui act sa vedeti la ce s-au angajat patronii cu privire la salariati,sa vedeti clauzele prevazute in cazul in care nu sunteti respectati,nu-i lasati
  • Eu 24 Apr, 2016 00:15 Iar pe langa formatia de la constanta mai e una si la agigea...care de altfel si acolo sunt la fel de multe probleme legate de conditiile de munca...si anume salarii mici ,activitate prestatoare de servicii apta si calificata pentru orice fel de interventie, numai ca nu se iau masuri Salarii mizere...asigurari nu sunt, conditii jalnice,masini jalnice,echipamente deplorabile....cum poate un pompier sa ispaseasca atributiunile de pompier cu asemenea echipamente si conditii.
  • Eu 22 Apr, 2016 13:40 De condițiile de servici știți? Stam zilnic cu carcalaci de care nu scăpam de 6 ani! Șoferii sunt înregistrați soferi de camioane ! Servanții intra in foc fără lanterne ! Zugrăvim singuri ,reparam singuri clădirile in care stam si mașinile ! Putem sa le suportam pe toate dar la un salariu bun!!!