Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Gripa loveşte din nou Stela Halichidis - „Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa este plin. Mor oamenii“

ro

25 Feb, 2016 12:22 14062 Marime text
În judeţul Constanţa, zeci de persoane au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii.

Stela Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa a precizat că la ora actuală unitatea sanitară este plină. „Avem 220 de patruri şi toate sunt ocupate. Din păcate, din cauza virusului AH1N1 mor pacienţi. Şi sunt oameni tineri“, a declarat Stela Halichidis. Tot ea ne-a spus că trei persoane au decedat. „Le recomandăm pacienţilor să se vaccineze!“,a mai precizat Stela Halichidis.
 
Virusul AH1N1, cu gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane
 
Virusul gripal AH1N1, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“. Simptomele gripei AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea şi dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele cazuri recente de gripă generată de noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus. Virusul gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau din gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau la nas. Virusul gripal AH1N1 nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora ar fi prezent în lanţul de producţie a cărnii de porc. În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite. Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (Oseltamivir şi Zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (Amantadine). Gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau cu diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.
 
Recomandări pentru a evita îmbolnăvirea
 
Pentru a evita îmbolnăvirea, se recomandă următoarele:
 
-    nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului;
-    batistele personale nu se împrumută;
-    mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;

-   se vor evita pe cât posibil spaţiile aglomerate;
-    se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
-   persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

UPDATE 1, ora 15.09

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului  Constanţa, Loti Popescu, a infirmat decesele constănţenilor din cauza virusului AH1N1. „Nu avem decese la Constanţa. Avem 84 de pacienţi diagnosticaţi cu virusul AH1N1“, a menţionar doctorul Loti Popescu.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alexandra 25 Feb, 2016 18:53 In primul rand spitalul insine este infect, un focar de infectie. In Spitalul de Boli Infectioase din Constanta este o mizerie de nedescris, gandaci care umbla de dimineata pana seara, paturi murdare, cearsafuri infecte, perne mucegaite. Infirmierele nici macar nu vin sa mature, sa spele, sa dezinfecteze sau sa aeriseasca. Nimic, absolut nimic. Spun aceste lucruri dupa o experienta foarte urata la acest spital din vara anului 2015, cand m-am internat cu baietii dupa ce au contactat rotavirus. Vreau sa spun ca l-au lasat pe cel mare sa vomite si sa faca pe el vreo 2-3 ore pana s-au miscat ele, au incurcat analizele, iar eu am plecat bolnava din acel spital [cu o urticarie urata] cu toate ca eu venisem sanatoasa. Mi-au lasat copii nemancati, ca cica nu trebuie sa manance, cu toate ca eu stiu ca daca le dai ceai de menta + uscatura [covrigi, biscuiti, paine prajita] ii ajuta sa isi revina mai repede. Sper din tot sufletul sa uit aceasta experienta groaznica. Sincer nu ma mir daca vreun pacient s-a imbolnavit mai tare in spital decat cu boala cu care venise. Trist...ce pot sa spun