Grupul CEZ a vândut către Nuclearelectrica participaţia de 9,15% la EnergoNuclear
Grupul CEZ a vândut către Nuclearelectrica participaţia de 9,15% la EnergoNuclearGrupul CEZ anunţă, printr-un comunicat dat publicităţii marţi, că a vândut cele 9,15% din acţiunile deţinute la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, către Nuclearelectrica, la valoarea nominală a acestora.
"Tranzacţia se aliniază intenţiei afirmate a Grupului CEZ de a concentra principalele investiţii în Republica Cehă şi în consolidarea achiziţiilor existente din străinătate", se arată în comunicat.
Grupul ceh CEZ şi-a anunţat în septembrie 2010 decizia de a se retrage din acţionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma să dezvolte reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.
Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, iar energia energia electrică produsă anual de cele două unităţi de la Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.
Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.
Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologia canadiană CANDU 6.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp