Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:55 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Cioloș și majoritatea USL din Senat resping stoparea fentării licitațiilor prin solicitările abuzive de mostre

ro

17 Mar, 2016 16:13 2370 Marime text
 
 
Senatorul Valeriu Todiraşcu reclamă astăzi, pe facebook, că Guvernul Cioloș a emis un aviz nemaiîntâlnit în practica parlamentară. În şedinţa din 15 martie 2016 a Plenului Senatului, cu 43 de voturi ale senatorilor PSD, UNPR și PNL, din 73 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru modificarea OG 34/2006.
 
„Având în vedere iminența abrogării OG 34/2006, considerăm că inițiațiva legislativă nu mai este oportună și/sau necesară în acest moment”, s-a spus în plen. Urmează votul Camerei Deputaților.
 
Senatorul Todiraşcu spune că solicitarea de mostre în scopul verificării calității acestora, reprezintă o practică abuzivă curentă în cadrul achizițiilor publice, care, datorită vidului legislativ actual, se realizează prin depășirea atribuțiilor și competențelor achizitorilor publici, privind evaluarea obiectivă a calității produselor.
 

„Astfel, prin evaluări subective, se ajunge la infirmarea performanțelor produselor, constatate anterior de un profesionist abilitat prin lege și, respectiv, la descalificări abuzive ale agenților economici participanți la licitații. Actuala prevedere din OUG 34 aferentă mostrelor, este împovărătoare, nefiind menționată nicio limită a valorii mostrelor raportată la valoarea contractului, este abuzivă, întrucât soluționarea eventualelor contestații nu dispune de reperele necesare în aplicarea și interpretarea legii și este formulată ambiguu, imprecis și imprevizibil şi, dintr-o chestiune de legalitate, devine una incontrolabilă și arbitrară. Prin completarea propusă prin inițiativa legislativă pe care am inițiat-o la Senat, achizitorii publici puteau fi protejați de diverse plângeri declanșate după derularea contractelor, agenții economicii puteau dovedi calitatea produselor cu acte emise de către auditori neutri, iar fondurile publice ar fi fost destinate pentru achiziția de produse conforme, fără a fi expuse unor decizii arbitrare și ilegitime, perturbând integritatea competiției economice și alocând prin deturnare fondurile publice, pe criterii clientelare”, spune Todiraşcu.


Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, o puteţi citi aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx…
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii