Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre achiziționarea primului sistem de rachete Patriot

ro

30 Sep, 2017 11:32 2237 Marime text
Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare în următorii 10 ani reprezintă "o decizie politică dificilă, dar curajoasă", iar achiziționarea primului sistem Patriot este "doar un punct de început" în colaborarea cu Statele Unite în domeniul industriei apărării, a declarat, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un interviu acordat Agerpres.

Hans Klemm apreciază faptul că România a luat decizia de a aloca 2% din PIB, pentru o perioadă de 10 ani, pentru apărare. ”Aceasta este o oportunitate minunată, bazată pe o decizie politică dificilă, dar curajoasă", a afirmat acesta.

Klemm a vorbit despre preocupările SUA în ceea ce privește lupta anticorupție și statul de drept în România, despre recenta vizită la Pentagon și Casa Albă, alături de ministrul Apărării, Mihai Fifor, dar și despre protestele de la București, de la începutul acestui an.

În ceea ce privește efectele vizitei președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, Hans Klemm a afirmat că președintele Trump a catalogat-o ca fiind o vizită de succes. ”A făcut acest lucru foarte clar, în comentariile din Grădina cu Trandafiri, în acea după-amiază. A fost prima dată când un președinte american a stat alături de un președinte român în Grădina cu Trandafiri de la Casa Albă, în aproape 40 de ani.”

Au trecut doar două luni de la vizita președintelui Iohannis în SUA, dar unul dintre punctele focale esențiale ale întâlnirii de la Washington a fost legat de securitate. Statele Unite ale Americii și-a arătat încântarea față de dorința României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. ”Din iunie, în cele trei luni care au trecut, au fost făcut progrese importante de către România în ceea ce privește cooperarea cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, dar și cu companii private pentru a realiza acest scop, de a cheltui cei 2%. Este probabil cel mai concret rezultat al acelei întâlniri care a avut loc la Washington. Un altul va avea loc în aproximativ două săptămâni, anume misiunea Trade Winds, a companiilor americane ce vor veni în România pe 18 octombrie. Aștept să sprijin această inițiativă.”, a adăugat Klemm pentru Agerpres.

În ceea ce privește lupta anticorupție din România, Hans Klemm a explicat că este sarcina autorităților române să își prezinte punctul de vedere, atât pentru partenerii internaționali, cât și pentru comunitatea românilor, pentru a nu trezi îngrijorări în ceea ce privește propunerile de reformare a sistemul judiciar.

Klemm a adăugat: ”Progresele realizate în România în privința luptei anticorupție, în privința eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, în privința eforturilor de a consolida instituțiile guvernării democratice și statului de drept sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii. Iar acest progres poate fi cuantificat. (...)  În ceea ce privește întărirea statului de drept, a crescut cu 30%. Aceasta este Banca Mondială. Potrivit Transparency International, un ONG internațional foarte respectat, care are sediul în Berlin, și realizează, în fiecare an, sondaje privind percepția pe care o au oamenii față de corupție în țara lor, în perioada 2004-2017, România a urcat 30 de locuri în top. S-a îmbunătățit și a urcat 30 de locuri. Cred că mai sunt două sau trei țări care au avut un asemenea parcurs. Aceasta este o cuantificare a îmbunătățirilor substanțiale în ceea ce privește lupta anticorupție în România și întărirea statului de drept.”


Ministrul Apărării a anunțat că, până la finalul anului, România va achiziționa primul sistem Patriot. Hans Klemm l-a însoțit pe ministrul Apărării atât la discuțiile de la Casa Albă, cât și la întâlnirea cu secretarul de stat Mattis, săptămâna trecută. ”În cadrul ambelor întâlniri, discuțiile au acoperit amplu tema cooperării celor două țări: întărirea sistemelor naționale de apărare, dar și statutul nostru de aliați în cadrul NATO, ca parteneri de coaliție pe câmpul de luptă, departe de România, în Afganistan, în Irak, pentru a înfrânge ISIS.


În ceea ce privește achiziționarea de aeronave F-16 de către România, Klemm a menționat: ”Cu câteva săptămâni înainte, România a început acest proces cu o scrisoare de solicitare. A cerut SUA să identifice dacă mai are aeronave F-16 care să poată fi cumpărate de către România. Deci acest proces a început, este corect.”

Pe tema cooperarării România-SUA în domeniul apărării, Hans Klemm a declarat că ”este o oportunitate pentru România să investească în apărarea națională pentru a promova reziliența națională a țării, pentru a îmbunătăți abilitatea armatei sale să opereze alături de aliații săi în NATO și să se asigure că sistemele sale de apărare sunt moderne și la cel mai înalt nivel tehnologic și care sunt complementare altor sisteme de apărare ale aliaților în eforturile de apărare și descurajare față de toate amenințările semnificative. Nu doar Rusia, există amenințări teroriste din afara NATO, amenințări ce privesc securitatea cibernetică, crima organizată. Pentru noi, faptul că România își va îmbunătăți dotările armatei în următorii 10 ani este foarte semnificativ.”

În ceea ce privește cumpărarea sistemului Patriot și mentenanța acestuia pe teritoriul României, Hans Klemm a confirmat că: ”Da, este ceva ce a fost spus nu doar de ministrul Fifor, ci și de predecesorii săi — Tudose, Grindeanu, dar și Cioloș. În contextul în care România cheltuiește 2 % din PIB pentru Apărare, în mod natural, dorește să vadă banii aceștia investiți în propria industrie de apărare. Este de înțeles, este ceva ce orice țară și-ar dori, iar companiile americane ce lucrează în sectorul de apărare cunosc aceste intenții. Ce am auzit și de la reprezentanți ai companiilor americane de apărare, dar și de la reprezentanți ai guvernului român este că discuțiile se desfășoară foarte bine.”


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii