Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hillary Clinton a acceptat propunerea lui Barack Obama de a prelua funcţia de secretar de stat

ro

22 Nov, 2008 18:41 755 Marime text

Senatorul american de New York, Hillary Clinton, a acceptat propunerea preşedintelui ales, Barack Obama, de a ocupa funcţia de secretar de stat, anunţă Reuters, care citează cotidianul New York Times. "Este pregătită să preia această funcţie", a declarat o sursă pentru cotidianul citat, adăugând că Hillary Clinton a luat această decizie după discuţii cu Barack Obama pe tema rolului său ca şef al diplomaţiei şi a planurilor sale în ceea ce priveşte politica externă.

Surse din Partidul Democrat declaraseră, anterior, că Hillary Clinton ar urma să fie nominalizată pentru această funcţie, însă un anunţ oficial era aşteptat după data de 27 noiembrie, când peste ocean este sărbătorită Ziua Recunoştinţei. Numirea fostei Prime Doamne în fruntea diplomaţiei americane ar putea închide prăpastia dintre ea şi Obama, după lupta pe viaţă şi pe moarte pe care au purtat-o pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Albă.

Mai multe surse au afirmat că echipa de tranziţie a lui Obama a verificat activităţile fundaţiei lui Bill Clinton, pentru a se asigura că programele de asistenţă, în valoare de milioane de dolari, pentru Africa nu reprezintă un conflict de interese. Liderii democraţi au afirmat în repetate rânduri că numirea lui Hillary nu va fi obstrucţionată de activităţile fundaţiei fostului preşedinte. Analiştii sunt de părere că instalarea fostei Prime Doamne în Administraţia Obama ar putea avea efecte benefice asupra unităţii partidului, afectat din cauza disputelor între susţinătorii lui Hillary şi cei ai preşedintelui ales.

În plus, Hillary este cunoscută pentru munca sa internaţională în problemele drepturilor omului şi a femeilor, iar numirea sa ar putea uşura eforturile lui Obama de a reface legăturile cu aliaţii SUA din întreaga lume. Hillary Clinton va prelua funcţia de secretar de stat de la Condoleeza Rice, care a ocupat timp de patru ani fotoliul de şef al diplomaţiei americane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii