Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:16 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews.ro Cum vor liberalii să-l învingă pe urmaşul lui Mazăre în bătălia pentru tronul Constanţei cu un militar. Plus - Cine este candidatul locotenent-colonel fără nicio zi în armată

ro

14 Apr, 2016 22:31 6075 Marime text
 
După 15 ani în care Radu Mazăre a dictat viaţă politico-administrativă de la malul marii, constănţenii se pregătesc să îşi aleagă din nou primarul, scrie  hotnews.ro. Ar fi întâia oară în ultimul deceniu şi jumătate în care domnia PSD s-ar putea sfârşi. Virusul campaniei electorale a contaminat deja toate cartierele şi pieţele constănţene, discursurile sforăitoare şi demagogia ies din sfera bunului simt, iar tensiunile dintre contracandidaţi au escaladat până la ameninţări cu dosare la DNA. Toate, cu mai bine de o luna înainte de începerea oficială a campaniei electorale.
 
Opt candidaţi şi-au anunţat intenţia de a intră în cursa electorală. Dintre aceştia, doar primii doi candidaţi au şanse reale să fie aleşi în funcţia de primar al Constanţei: Decebal Făgădău (PSD) şi Vergil Chiţac (PNL). Aceştia sunt urmaţi de Claudiu Palaz (PMP), Christian Gigi Chiru (ALDE) şi Mihai Petre (independent). Pe lângă cei cinci candidaţi cu o notorietate relativ crescută în rândul constănţenilor, s-au mai înscris în cursa şi candidaţii cvasi-anonimi Dumitru Bădrăgan (PRU), Gheorghe Carutiu (PNŢCD) şi Omer Sunay (PND).
 
Făgădău şi trecutul în umbră lui Mazăre
 
Decebal Făgădău va intra în cursa electorală cu avantajul primarului în funcţie. Cu unanimitate, Consiliul Local Constanţa l-a ales pe Făgădău să preia atribuţiile lui Radu Mazăre după ce acesta şi-a dat demisia din primărie şi a declarat că se retrage din viaţă publică.
 
Viceprimarul cu atribuţii de primar şi-a parcurs drumul din politică şi administraţie cu răbdare şi paşi mici. Născut în fosta localitate minieră Altan Ţepe (Tulcea), Decebal Făgădău se mută în Constanţa pentru studii. Mama să, educatoare, face naveta într-un sat din judeţul Constanţa, iar tatăl sau, contabil, se angajează la una dintre societăţile deţinute de trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. În prezent, acesta este angajat tot într-una dintre firmele deţinute de oamenii lui Radu Mazăre. Şi soţia lui Decebal Făgădău a lucrat până nu demult pentru o firma deţinută de acelaşi grup şi pentru o clinică medicală deţinută de un offshore cipriot controlat de aceeaşi oameni din jurul lui Mazăre.

Dupa absolvirea studiilor si Fagadau munceste pentru una dintre societatile celor trei prieteni pentru ca mai apoi sa ii urmeze in PSD. In 2003, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu se inscriu in partidul condus la acea vreme de Ion Iliescu, iar in anul 2004, Decebal Fagadau ia aceeasi decizie pentru care este rasplatit in anul 2005 cu functia de secretar executiv al organizatiei municipale a PSD.

La scurt timp, Decebal Fagadau devine directorul Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Constanta de unde pleaca direct in primarie, luandu-i locul viceprimarului Nicolae Nermischi. Acesta din urma fusese numit ministru al Turismului in timpul aliantei PSD-PDL din 2009. Cu toate acestea, prima optiune a lui Radu Mazare nu a fost Decebal Fagadau, ci o alta persoana care l-a recomandat pe acesta pentru locul vacant de viceprimar.

Decebal Fagadau a ocupat aceasta functie timp de 6 ani, in perioada 2009-2015, timp in care celebritatea sefului sau si notorietatea celuilalt viceprimar l-au tinut intr-un con de umbra pe "viceprimarul harnic" din primarie.


Dupa retragerea lui Radu Mazare din PSD si primarie, Decebal Fagadau incepe sa apara tot mai des in public. Vizibilitatea acestuia a inceput sa creasca in urma cu aproape un an, atunci cand viceprimarul a fost reales presedintele Organizatiei Municipale a PSD Constanta, iar impactul iesirilor publice a fost facilitat si de faptul ca atentia jurnalistilor nu a mai fost directionata catre excentricul Radu Mazare, ci catre noul primar interimar al Constantei.

Chitac, militarul liberal sustinut de un afacerist cu lipici la banii Moscovei

In coltul opus al ringului electoral se antreneaza Vergil Chitac, militar trecut in rezerva si membru PNL de doar doua luni si jumatate. In fapt, candidatul Vergil Chitac a fost "plamadit" in laboratoarele grupurilor care il sustin in urma cu aproape doi ani. Dupa modelul prezidential, acesta a fost numit presedintele si candidatul PNL Constanta la foarte scurt timp dupa ce a devenit membru de partid.

Tot trecutul lui Vergil Chitac este raportat la cariera ireprosabila pe care acesta si-a construit-o in cadrul Academiei Navale Mircea cel Batran din Constanta. In 1986 acesta absolva studiile Facultatii de Nave din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati si, desi a fost studentul unei facultati civile, imediat dupa finalizarea studiilor, acesta este angajat asistent universitar in cadrul unei institutii militare precum ANMB.


In anul 2000, Vergil Chitac devine conferentiar universitar, iar abia 9 ani mai tarziu acesta ajunge profesor universitar. La data de 1 decembrie 2012 acesta a fost avansat la gradul de contraamiral de flotila. In perioada 2000-2001 si 2003-2004 Vergil Chitac este decanul Facultatii de Marina Civila. Ulterior, intre 2004-2010 acesta este prorector pentru invatamant, iar din 2010, timp de 6 ani, acesta a fost rectorul Academiei Navale Mircea cel Batran.

In majoritatea materialelor, jurnalistii constanteni l-au numit pe Vergil Chitac "omul lui Comanescu". Iar replica orgoliosului militar nu a intarziat sa apara, pe o retea de socializare acolo unde, dupa acelasi model prezidential, Vergil Chitac incearca sa isi consolideze notorietatea: "Comanescu e omul meu nu eu al lui pentru simplu motiv ca eu l-am invatat carte pe el si nu el pe mine! In rest, sa auzim de bine!"

Gabriel Comanescu este afaceristul care detine, printre altele, societatea Grup Servicii Petroliere, singurul hotel de 5 stele din statiunea Mamaia si doua cladiri de patrimoniu din centrul vechi al Constantei. Relatiile dintre cel mai bogat constantean (care este si sustinatorul principal al fostului sau profesor, candidatul PNL Vergil Chitac) si prietenii lui Radu Mazare este consolidata prin afacerile pe care acestia le-au derulat impreuna. Cele doua grupari nu sunt unite doar de apetitul pentru legaturile cu rusii. Doi dintre oamenii cheie in legaturile acestora sunt Elan Schwartzenberg si Ionut Barbu, cel din urma detinand si monopolul afisajului stradal din Constanta, in urma unui contract care i-a fost atribuit pentru 15 ani de Primaria Constanta condusa de Radu Mazare.

Pe de alta parte, societatea Amicom Consulting & Strategy se ocupa atat de campania candidatului liberal Vergil Chitac, cat si de "campania" protestelor din Portul Constanta. Mai precis, persoana de contact care intermediaza intalnirile dintre candidatul liberal Chitac si jurnalisti este aceeasi persoana care trimite jurnalistilor si comunicatele de presa din partea Organizatiei Patronale "Operatorul Portuar" Constanta - organizatie al carei vicepresedinte este nimeni altul decat Gabriel Comanescu, "omul" candidatului liberal Vergil Chitac.

UPDATE
Punctul de vedere transmis de echipa de comunicare al companiei Grup Servicii Petroliere: "Nici Gabriel Comănescu și nici grupul său de firme nu au legături cu grupul de interese din preajma lui Radu Mazăre sau cu oamenii de afaceri menționați în articolul “Cum vor liberalii sa-l invinga pe urmasul lui Mazare in batalia pentru tronul Constantei cu un militar. Plus: Cine este candidatul locotenent-colonel fara nici o zi in armata”. Menționăm că operațiunile grupului se desfășoară în proporție de peste 90% în afara României. Nici o companie controlată de Gabriel Comănescu nu are contracte cu statul român.

Afirmațiile potrivit cărora legătura de afaceri cu gruparea Mazăre ar fi via Moscova („Comănescu omul lui Băsescu”, „Comănescu face afaceri cu rușii”, etc) sunt speculative, nefondate și sunt preluate din materiale realizate în trecut, în scopuri de șantaj, de Antena 3. Respectivele informații fac deja obiectul unor acțiuni în justiție intentate de omul de afaceri.

Menționarea firmei de comunicare Amicom Consulting & Strategy ca verigă de legătură între Gabriel Comănescu și candidatul PNL la Constanța este de asemenea tendențioasă și neprofesionistă din punct de vedere jurnalistic.

Referirile la candidatul PNL la primăria Constanța, Vergil Chițac, omit în mod tendențios gradul militar pe care îl deține, acela de amiral cu o stea (r)."
 
De-a lungul anilor, Gabriel Comanescu a dezvoltat afaceri profitabile cu Moscova. Poate cel mai important drum al acestuia in inima Federatiei Ruse l-a facut chiar cu Traian Basescu, in anul 2005, in prima vizita oficiala in Rusia a fostului presedinte. In anii urmatori, relatiile romano-ruse se deterioreaza rapid, in timp ce afacerile lui Gabriel Comanescu cunosc un succes rasunator. Mai intai, in 2006, Gabriel Comanescu achizitioneaza mai multe platforme de foraj maritim de la Petrom pe care le achita datorita unui credit fabulos obtinut de la BCR: 125 milioane de dolari. Cel mai valoros contract avea sa-l incheie insa in Rusia: 270 milioane de dolari, de la Gazprom.

In dezbaterea electorala din anul 2009, fostul presedinte il pune intr-o lumina proasta pe adversarul sau politic Mircea Geoana vorbind despre vizita clandestina a acestuia in Moscova dar, in aceeasi discutie, il ofera drept exemplu pe Gabriel Comanescu, datorita acestui contract incheiat cu rusii. Totodata, fostul presedinte i-a transmis lui Chitac ca ar fi de preferat sa stea departe de politica.

Palaz, prefectul locotenent-colonel fara nicio zi de armata

In anii 90, Claudiu Palaz absolva Facultatea de Drept din cadrul unei universitati private modeste, dar isi sustine licenta in cadrul Academiei de Politiei Al. I. Cuza din Bucuresti. In 1996, cand democratul Gheorghe Mihaiesi este ales primarul Constantei, tanarul absolvent de drept devine consilierul juridic al primariei, iar odata cu instalarea guvernului Nastase se instaleaza si Palaz, la doar 30 de ani, in functia de secretar general al Prefecturii Constanta.

Schimbarea guvernelor nu il afecteaza, ci il ajuta sa promoveze in functie, iar Claudiu Palaz reuseste sa dribleze 4 premieri si sase guverne. Este singurul prefect care isi da demisia din functie, iar aceasta decizie o ia in timpul guvernului Ungureanu.

In timp ce era subprefect si prefect, o perioada extrem de aglomerata pentru Claudiu Palaz care adora sa fie in lumina reflectoarelor, acesta a reusit performanta de a absolvi cursurile de doctorat in cadrul Universitatii Bucuresti, un curs postuniversitar, dar si alte sapte cursuri de specialitate.

Toate, pe vremea cand mergea pe teren alaturi de echipele de jandarmi pentru a cimentui (la propriu) intrarile magazinelor in care se vindeau etnobotanice si cand participa la conferinte si intalniri cu cetatenii pentru a milita pentru oprirea vanzarii Cazinoului de pe faleza Constantei. Inainte de aceste performante, Claudiu Palaz a mai dat gata in doar 5 ani 3 masterate si alte 7 cursuri de specialitate.  

Dupa ce a iesit din zona administratiei publice, Claudiu Palaz s-a orientat catre politica, iar in doi ani a schimbat trei partide. Intre timp, acesta ajunsese si locotenent-colonel de justitie militara in rezerva, fara sa faca nicio zi de armata. Gradul militar i-a fost retras in urma unui scandal in presa despre acordarea ilegala a gradelor militare.

Acesta a participat activ la sedintele si intalnirile fostului PDL, dar nu a avut niciodata carnet de partid. Relatia cu democrat-liberalii se rupe imediat dupa ce Elena Udrea, protectoarea lui Palaz, pierde presedentia partidului in fata lui Vasile Blaga, cel care il sustinea la Constanta pe Christian Gigi Chiru. La alegerile din 2012, Claudiu Palaz alege sa candideze din partea UNPR pentru ca la scurt timp dupa esecul inregistrat (in pofida notorietatii castiga doar 8,82% si se situeaza pe locul 3, dupa Radu Mazare si Christian Gigi Chiru) sa isi gaseasca un loc binemeritat in conducerea PMP Constanta.

Familia lui Claudiu Palaz se imbogateste considerabil dupa ce acesta a ajuns in administratia locala. Tatal fostului prefect devine un veritabil latifundiar si este proprietarul mai multor terenuri din judetul Constanta, a unui conac si a unei ferme dintr-o localitate constanteana. Nu este clar cine este proprietarul vilei luxoase in care locuieste fiul sau sau a autoturismului de zeci de mii de euro pe care acesta il conduce. Aceste doua proprietati nu apar in declaratia de avere a lui Claudiu Palaz.

Pe vremea cand era subprefect, tatal sau a facut un profit de 2,5 milioane de euro in doar doua saptamani, in urma unei tranzactii controversate. Palaz senior a cumparat la un pret de nimic terenul pe care urma sa fie construit podul rutier peste Canalul Dunare-Marea Neagra (informatie la care fiul sau avea acces, fiind subprefect). Doua saptamani mai tarziu, afaceristul cu o intuitie de invidiat vinde parcela la un pret de 20 de ori mai mare catre Trans Pec Leasing Galati (aflata in sfera de influenta a fostului sef al Camerei Deputatilor, pedelistul Mircea Toader).

Chiru, candidatul condamnat

Christian Gigi Chiru a fost consilier local din partea PDL in Primaria Eforie, iar in 2008 candideaza pentru functia de primar al orasului. Intre anii 2010-2011, Chiru preia conducerea Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, iar in perioada 2009-2010 este director coordonator al Inspectoratului Teritorial in Constructii - regiunea Sud-Est. 

Chiristian Gigi Chiru a candidat la alegerile din 2012 pentru Primaria Constanta, din partea Aliantei pentru Constanta (formata din PDL si PNTCD) si in ciuda campaniei agresive a reusit sa inregistreze doar 13,49%, situandu-se pe locul 2, dupa Radu Mazare care castiga detasat in fata unei drepte fragmentate, dezbinate, lipsite de vlaga si de un lider capabil sa duca o lupta credibila impotriva lui Radu Mazare. 

Ulterior, Chirstian Gigi Chiru a castigat prin redistribuire un loc de senator in Parlamentul Romaniei, candidand intr-un colegiu in care rivalii sai erau chiar fostii sai colegi din PDL (fiind, totodata, fosti presedinti ai PDL Constanta), un partid pe care alegerile din 2012 l-au gasit distrus de orgolii, trufie si dorinta de sefie.

Pe tot parcursul mandatului de senator, Christian Gigi Chiru a ramas intr-o campanie electorala prelungita in care a mentinut permanent legatura cu presa prin comunicate, in care a organizat diverse evenimente destinate mai multor categorii de varsta, semn ca notorietatea acestuia trebuia mentinuta in memoria electoratului.

In timpul mandatului sau de presedinte al organizatiei constantene, pe fondul memorabilei replici prezidentiale Adio, PDL!, partidul se prabuseste in sondaje, cel mai influent grup de primari constanteni ai PDL migrand in PNL.

Dupa ruperea USL insa, cu totii se reintalnesc in cadrul aliantei PNL-PDL, iar partidul care a dat de doua ori presedintele Romaniei este sters oficial din istoria politica postdecembrista. Christian Gigi Chiru ajunge co-presedinte al PNL Constanta, dar chiar si uniti in acte, cu Radu Mazare si Nicusor Constantinescu scosi din joc de procurorii DNA, liberalii de la malul marii tot nu reusesc sa preia conducerea in sondaje.

Iar co-presedintele PNL Christian Gigi Chiru primeste la randul lui o lovitura din partea DNA: este acuzat ca a dat mita electorala bonuri valorice pe care le-ar fi distribuit constantenilor in cutiile postale cu scopul de a-l vota, iar in martie 2015 este condamnat in prima instanta la 6 luni cu suspendare. Totodata, Christian Gigi Chiru mai este cercetat intr-un alt dosar de procurorii DNA, in care senatorul este acuzat de magistrati pentru luare de mita si spalare de bani. DNA sustine ca in 2010, atunci cand Chiru era seful ITC - regiunea Sud-Est ar fi cerut spaga de 1,5 milioane de euro unui grup de firme care ar fi urmat sa fie favorizat in cadrul unui proiect care urmarea constructia unor parcuri eoliene in judetele Constanta si Tulcea.

Liderii PNL i-au invocat lui Chiru criteriul de integritate atunci cand i-au refuzat acestuia candidatura la Primaria Constanta. O cearta rasunatoare cu Vergil Chitac, candidatul "importat" de liberali in locul lui, a fost pretextul pentru care Chiru a plecat recent din PNL.

Acesta s-a refugiat in ALDE, partidul lui Calin Popescu Tariceanu, tot acolo unde se vor refugia si alti candidati influenti, dar care, din cauza problemelor penale, vor fi trasi pe linie moarta de liderii partidelor din care provin. Cel mai dur discurs anti-Justitie al unui presedinte de partid i s-a potrivit de minune singurului candidat la Primaria Constanta care este condamnat penal.
 
Mihai Petre, independent dupa 5 partide

Mihai Petre si-a inceput cariera in presa, fiind angajatul mai multor posturi locale de radio si al cotidianului detinut de social-democratul Felix Stroe, cel care in 2015 a preluat presedentia organizatiei judetene a PSD.

La 21 de ani era numit purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Constanta, pe vremea cand institutia era condusa de Stelian Dutu (PD),  iar in perioada 2005-2008 a fost seful de cabinet al unui parlamentar. In perioada 2008-2012, acesta a fost consilier judetean din partea PDL.

La 32 de ani, Mihai Petre era consilierul pe probleme de imagine al directorului general al Administratiei Porturilor Maritime SA Constanta, iar ulterior acesta a fost numit director coordonator al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului.

Mihai Petre este cel mai tanar dintre cei cinci candidati, dar cu toate acestea a trecut prin cele mai multe partide politice, comparativ cu ceilalti aspiranti la functia de primar al Constantei. si-a inceput cariera politica in anul 2003, la doar 24 de ani, atunci cand s-a inscris in PD. Ulterior, acesta a urmat traseul PLD, apoi PDL, pentru ca in 2013 sa se inscrie in Forta Civica, unde a detinut functia de presedinte al organizatiei municipale. Acesta demisioneaza din partid si, dupa alegerile prezidentiale, se reorienteaza catre partidul Monicai Macovei. Mihai Petre devine presedintele M10 Constanta, dar ramane in partid mai putin de un an.

Candidatii 1%

In cursa pentru Primaria Constanta va intra si candidatul "aliantei partidelor mici", stabilita in luna februarie. Trei candidati cvasi-anonimi care, in sondaje, sunt situati sub marja de eroare, vor intra intr-un sondaj comandat de PND, PRU si PNTCD pentru a se stabili cine este candidatul cu cele mai multe sanse in cursa electorala.

De profesie avocat, cu o reputatie buna, Dumitru Badragan a ales totusi sa se inscrie in PRU si sa candideze pentru Primaria Constanta din partea formatiunii cu accente extremiste. Acesta a fost candidatul PER la alegerile din 2012 pentru presedentia Consiliului Judetean si a obtinut 2,5%.

Pictorul Gheorghe Carutiu este lector universitar drd. in cadrul Facultatii de Arte a Universitatii Ovidius din Constanta si membru al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Constanta. In perioada 1999-2000 a fost inspector general scolar si este un sustinator vehement al monarhiei. Este membru PNTCD din anul 1992 si va candida din partea acestei formatiuni politice la alegerile locale din 2016, daca sondajul din cadrul aliantei il va desemna castigator. 

Omer Sunay are 46 de ani, sotia sa este medic stomatolog, are o fetita de 7 ani si vorbeste foarte incet la conferintele de presa.  Acestea sunt singurele informatii care apar in presa locala despre candidatul PND pentru Primaria Constanta. Cu toate acestea, desi Omer Sunay este complet absent din spatiul public, Daniel Fenechiu, presedintele partidului la nivel central, si-a propus obtinerea a 8-10% la alegerile locale.

Autor: Andreea PAVEL
Articol preluat de pe hotnews.ro.

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii