Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:16 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telescopul spațial care a revoluționat astronomia Hubble împlineşte 25 de ani

ro

24 Apr, 2015 07:27 1684 Marime text
Hubble, primul telescop spațial lansat vreodată, un instrument fabulos care a reușit să revoluționeze astronomia și să modifice modul în care ne raportăm la Univers, obținând imagini ale unor galaxii extrem de îndepărtate, împlinește astăzi 25 de ani de când a fost lansat pe orbita circumterestră la data de 24 aprilie, conform unui material publicat de AFP, citat de Agerpres.

„Hubble a modificat modul în care omenirea privește Universul și modul în care ne vedem locul printre stele și galaxii", conform astronomului Jennifer Wiseman, de la Centrul Goddard al NASA, unul dintre oamenii de știință care se ocupă de analiza datelor obținute de Hubble.

"Acest telescop ne-a demonstrat că Universul s-a schimbat de-a lungul miliardelor de ani și că stelele produc toate elementele chimice necesare vieții și formării planetelor", a adăugat ea în cadrul unui interviu oferit AFP, potrivit Agerpres.

Lansat la 24 aprilie 1990 cu naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe o orbită la 570 de kilometri distanță de Pământ.

Rezultat al unei colaborări dintre NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA), celebrul telescop nu și-a început misiunea pe orbită sub cele mai bune auspicii, devenind operațional abia trei ani mai târziu după ce a fost transportat în spațiu. Principala oglindă a telescopului avea un defect de poziționare a unei lentile, fapt care a necesitat trimiterea unei misiuni de instalare a unui mecanism corector, o intervenție delicată ce a necesitat desfășurarea lucrărilor de reparații în spațiu, de către astronauți, în 1993.

Începând cu acel an, Hubble, o veritabilă mașină a timpului, a început să exploreze profunzimile spațiului și timpului și a transmis imagini incredibile ale unor supernove (explozii de o forță extraordinară ce marchează moartea unor stele de multe ori mai masive decât Soarele), dar și a altor corpuri cosmice.

Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este cea a enormelor coloane de gaz și praf cosmic situate la 6.500 de ani lumină depărtare, în nebuloasa din constelația Aquila (Vulturul), denumită "Stâlpii Creației".

Hubble, care poartă numele unuia dintre pionierii astronomiei moderne, Edwin Powell Hubble (1889-1953), a dezvăluit și existența găurilor negre supermasive în centrul galaxiilor, existența acestora fiind doar bănuită de astronomi înaintea instalării acestui telescop orbital.




Sursa: Agerpres
Sursa foto: en.wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii