Iată programul de guvernare propus de PSD PSD îşi lansează programul “România corectă. România socială”
Iată programul de guvernare propus de PSD: PSD îşi lansează programul “România corectă. România socială”PSD îşi lansează La Congresul extraordinar programul "România corectă. România socială", un document cu soluţii tipice pentru social-democraţi precum impozitarea diferenţiată şi protejarea vârstnicilor, dar şi unele inedite precum cumpărarea de puncte de pensie sau subvenţionarea internetului în şcolile săteşti. Pesediştii susţin că încă dinprima zide guvernare vor readuce salariile la nivelul dinainte de tăierea cu 25%şi vor anula Ordonanţa de Guvern privind pensiile speciale. De asemenea, vor propune neimpozitarea pensiilor mici şi vor îngheţa cheltuielile materiale la utilităţi şi medicamente, vor plafona restul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la cel mult 50% faţă de anul trecut.
Programul de guvernare al PSD propune creşterea salariului minim la 750-800 de lei atât la privat, cât şi la stat, reducerea impozitării muncii, prin scăderea la CAS cutrei puncte la angajator, măsură care vizează creşterea locurilor de muncă. Pesediştii promit zero contribuţii la angajator pentru 12 luni pentru locuri de muncă nou create pe care se angajează şomeri/tineri/persoane peste 45 de ani cu obligativitatea menţinerii pe post încă un an. Impactul bugetar prognozat este de 100.000 de locuri de muncă echivalentul a 0,12% din PIB. În ceea ce priveşte persoanele care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, PSD promite că va elimina obligaţia de a plăti contribuţii sociale.
Principala măsură din primul an de guvernare constă în renunţarea la cota unică şi aplicarea unui sistem progresiv de impozitare. Pesediştii propun două variante: fie impozitare în patru trepte: 0% pentru salariile de până la 10 milioane, 15% pentru cele sub 45 de milioane, 25% pentru cele peste 45 de milioane, 35% pentru cele peste 90 de milioane. Ei precizează că aceste cote se vor aplica doar pentru sumele care depăşesc plafoanele, nu pentru toată suma. Impactul bugetar prognozat este de -0,2%. În varianta cu trei trepte: impozitul este de 8% pentru veniturile de până la 10 milioane, 12% pentru cele între 10 şi 45 de milioane şi 16% pentru ce depăşeşte 45 de milioane.
În primul an de guvernare PSD, se va păstra impozitul pe profit la 16% cu scutire de impozit a profitului reinvestit, iar TVA va fi diferenţiată, în sensul introducerii TVA de 5% pentru produsele de bază şi majorarea TVA pentru produsele de lux. PSD vrea majorarea impozitelor proprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple. Se urmăreşte obţinerea de venituri în valoare de 1,1% din PIB, faţă de 0,7% în prezent. Va fi introdusă o taxă penalizatoare pentru terenurile agricole de peste 10 hectare necultivate nejustificat.Social-democraţii vor să ramburseze TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene după fiecare cerere de rambursare, iar microîntreprinderile pot opta între impozitul de 16% pe profit sau 2-3% impozit pe cifra de afaceri.
Punctul de pensie urmează să fie mărit la 45% din valoarea salariului mediu. PSD doreşte abrogarea interdicţiei cumulului pensiei cu salariul. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, PSD promite că va transforma obligaţia în "drept", astfel încât oamenii să poată decide singuri momentul în care doresc să iasă la pensionare, după ce ating vârsta legală. Pesediştii vor să introducă posibilitatea legală de achiziţionare de puncte anuale de pensie necesare în cazul pensionării la limita de vârstă de către cetăţenii români care nu au contribuit la fondul de pensii pentru perioade cumulate de maxim cinci ani.
Pesediştii îşi propun şi creşterea cu 30% a colectării accizelor şi creşterea gradului de absorbţie "către 100%". Oferta PSD mai prevede şi mărirea redevenţelor care vor aduce venituri de 0,6% din PIB, plata datoriilor mai mari de 60 de zile către firmele private şi îngheţarea preţului la energia furnizată populaţiei.O măsură inedită este legată de modul de menţinere a preţurilor la un anumit nivel. Astfel, pesediştii vor să introducă obligativitatea ca pe etichetele produselor să fie inscripţionatpreţul de producţieşi să setaxeze adaosul economic peste un anumit nivel, pentru a combate specula. O prioritate a PSD va fi plata datoriilor statului către firmele private.
Social-democraţii vor şi să coreleze drepturile distribuite ca ajutoare sociale (respectiv venitul minim garantat) cu o formă de "muncă în folosul comunităţii", după modelul european, şi instituirea mecanismului "întreprinderilor sociale", ca organizaţii non-profit, cu management voluntar, care vor derula proiecte de interes local. Aceste mecanisme vor avea rolul de a prelua în primă fază şomerii, scăzând presiunea pe bugetul de şomaj şi asigurări sociale.
PSD spune că va creşte cheltuielile de capital, bani care se vor duce în investiţii. Investiţiile vor fi ierarhizate în funcţie de eficienţa economică şi efectul economic de antrenare.Programul mai prevede recapitalizarea CEC sau înfiinţarea unei bănci exclusiv pentru finanţarea IMM-urilor.
Pesediştii propun o adevărată revoluţie în agricultură. Ei promit astfel înfiinţarea de centre de colectare pentru produsele agricole, încurajarea agriculturii BIO, instituirea unui parteneriat public-privat pentru refacerea sistemului de irigaţii, dezvoltarea sistemului de canalizare şi alimentare cu apă. Subvenţiile din agricultură vor fi plătite integral.
Pentru educaţie, cei din PSD doresc să aloce 6% din PIB şi promit că până în 2014 salariul minim al unui profesor sau medic va fi salariul mediu pe economie.
Pesediştii mai susţin deblocarea posturilor din sistemul de
sănătate, "în funcţie de nevoi şi de specificul subdomeniului de
activitate", susţinând că necesarul este de peste 28.000 de cadre. Mai
mult, programul de guvernare prevede compensarea medicamentelor "în mod
real cu 90%" pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de lei.
PSD doreşte depolitizarea administraţiei prin interzicerea numirilor politice
mai jos de miniştri şi de secretari de stat şi crearea unei platforme de tipul "e-Guvernare",
în direcţia unei mai mari transparenţe şi interacţiuni cu opinia publică. În
aceeaşi categorie intră şi promisiunea informatizării primăriilor locale,
împreună cu formarea unei baze de date naţionale pe mai multe domenii. Pesediştii
vor şi subvenţionarea accesului la internet în şcoli, dar şi crearea unor
Hotspoturi cu wireless gratuit în jurul instituţiilor publice din toate
localităţile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp