Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Icoană din Ucraina, adusă la biserica Sfântul Mucenic Haralambie din Constanţa

ro

07 Feb, 2015 00:07 3550 Marime text
În seara de vineri, la biserica Sfântul Mucenic Haralambie din Constanţa a fost adusă icoana făcătoare de minuni Odighitria de la mănăstirea Baytali din Ucraina, informează Adevarul.ro.

Icoana va rămâne la biserica din Tomis Nord (de lângă Rustic), spre închinarea credincioşilor, până miercuri, 11 februarie.
 
Icoana a fost adusă cu ocazia sărbătoririi hramului lăcașului de cult, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 10 februarie.
 
Înfiinţată în jurul anului 1700, mănastirea Baytali (denumirea vine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa), ce adăpostea peste 300 de călugări, nu a scapat de furia otomană care a dus la nimicirea ei. Un odor rămas din acea perioadă este
 
Icoana Maicii Domnului Odighitria, a fost salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi timp de două secole. Mănastirea Baytali, ce adăpostea peste 300 de călugări, şi icoana amintită, nu a scapat de furia otomană care a dus la nimicirea ei.  
 
În anul 2005, icoana s-a întors acasă după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la mănăstirea Sf. Pantelimon din Odessa. Însă, din chipul Maicii Domnului, se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii era înnegrită de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat.
 
„Prima minune săvârşită, după întoarcerea acasă a icoanei, a fost aceea că, fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile au devenit din nou vizibile, recăpătându-şi frumuseţea şi strălucirea de odinioară. Au urmat multe alte minuni, mai ales vindecări de diferite boli de care sufereau cei care veneau să se închine în faţa Maicii Domnului. În semn de mulţumire, mulţi dintre cei vindecaţi au prins de icoană diferite podoabe sau daruri care sunt păstrate şi astăzi ca mărturie a milostivirii şi bunătăţii lui Dumnezeu“, povestesc teologii de la Arhiepiscopia Tomisului, conform Adevarul.ro.

Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii