Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ies la iveală nereguli grave la Spitalul de Arsuri din Bucureşti. Centrul de transfuzii, fără autorizație de doi ani

ro

14 Jul, 2016 10:04 2119 Marime text
O eroare umană a ucis o pacientă de 68 de ani. Este vorba despre un caz incredibil de malpraxis, ascuns o vreme de medici. O femeie s-a stins la Spitalul de Arsuri din Bucureşti la o săptămână după o transfuzie de sânge greşită, în urma unei insuficienţe renale acute. Medicul de gardă şi o asistentă, consideraţi responsabili de decesul bătrânei, au fost penalizaţi doar cu o amendă de 1.600 de lei!?! Compensează pierderea unei vieți omenești?
 
Femeia era internată cu răni grave şi fracturi ale antebraţelor, după ce fusese muşcată de nişte câini. Fiindcă se afla în stare de şoc, pierzând mult sânge, medicul de gardă a decis efectuarea unei transfuzii de sânge. O decizie ce a făcut diferența între viață și moarte. Ei bine, în loc să primească sânge din grupa sanguină B3, pe care o avea, pacienta a primit sânge din grupa A2. Administrarea de sânge necompatibil cu grupa primitorului poate fi fatală, întrucât organismul pacientului respinge lichidul vital, pe care îl consideră un corp străin. Specialiştii spun că personalul medical a făcut greşeli în lanţ, care au dus în final la decesul pacientei.

Spitalul a raportat cazul către Direcţia de Sănătate Publică abia pe 27 iunie, la o săptămână de la decesul femeii. În schimb, managerul aflat în funcţie când s-a consumat această tragedie, Mihai Marinescu, a avut grijă să demisioneze la două zile după moartea pacientei. Chiar şi aşa, acesta nu a scăpat de anchetă. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, e de părere că în acest caz este vorba de un „flagrant malpraxis managerial”.

În urma unui control întreprins la 1 iulie 2016, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a constatat că unitatea de transfuzii sanguine a Spitalului de Arsuri nu avea autorizaţie de funcționare pentru astfel de operaţiuni de doi ani! De aceea decesul femeii, după transfuzia cu sânge incompatibil, a fost anunţat abia după două săptămâni de la transfuzie şi o săptămână după decesul pacientei. Instituţia medicală a fost sancţionată cu 20.000 de lei!
 
Incidentul trebuia raportat în scris atât la Centrul Regional de Transfuzii, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică. În schimb, conducerea Spitalului de Arşi ar fi încercat să muşamalizeze cazul femeii de 68 de ani.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii