Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:40 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Imagini de la eveniment Astăzi, în Piața Ovidiu, Dorin Popescu lansează cartea „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“ (galerie foto+video)

ro

21 Oct, 2017 11:00 4270 Marime text
Dorin Popescu lansează astăzi, 21 octombrie, de la ora 11.00, cartea „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, realizată pe baza textelor a 82 de contributori. Cartea, dedicată lui Ovidius, a fost coordonată de Dorin Popescu.

„Dragi prieteni, sâmbătă, 21 octombrie a.c., îl celebrăm împreună pe Ovidius la statuia sa din centrul vechi al oraşului, în peninsulă, la două milenii după ce ne va fi părăsit. Ne răzbunăm pentru soarta crudă a poeziei în această lume de împăraţi goi şi vom privi îndelung, alături de el, la marea care i-a adus poezia şi lira la Tomis.Vom trăi împreună un moment de pace a poeziei, în patria adoptivă a lui Ovidiu, pentru care vom fi fost, cândva, deopotrivă barbari şi prieteni. (...) Insist pe evenimentul simbolic de la statuia lui Ovidiu (depunere de flori, recitarea unui poem, fotografie colectivă), pentru reuşita căruia este nevoie de punctualitate. Statuia lui Ovidiu este singurul loc emblematic al Tomisului care putea găzdui un astfel de eveniment editorial (l-aş numi evenimentul editorial al anului 2017)“, spune coordonatorul.

UPDATE2: "Ovidius este mai mult decât un brand, un simbol identitar", a spus jurnalista Aurelia Lăpușan.

Aceasta a apreciat că volumul coordonat de dr. Dorin Popescu este "o provocare, o carte de referință, o exegeză, un instrument de lucru, care nu trebuie să lipsească din casa niciunui intelectual român".

Despre volumul pe care îl coordonează, dr. Dorin Popescu a subliniat că este "cel mai solid proiect editorial editat la Constanța în ultimii 20 de ani".

"Este un eveniment național ce se întâmpla azi aici", a punctat Aura Christi,cea care reprezintă editura bucureșteană ”Ideea Europeana” sub egida căreia a ieșit amplul volum.

"Aceasta e o carte-monument. Este o fotografie exactă a celor care lipsesc din proiect. (...) O răzbunare a noastră, a celor care am scris, împotriva celor care nu au scris", a spus dr. Dorin Popescu.

UPDATE: După depunerea de flori la statuia lui Ovidius, fotografia colectivă și un moment poetic, participanții la evenimentul închinat lui Ovidius s-au mutat in aula "Adrian Rădulescu" a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).


Despre volum au fost invitați să vorbească: prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, conf. univ. dr. Aurelia LăpușanAura Christi, redactor-șef al revistei Contemporanul și muzeograf MINAC, Lavinia Dumitrașcu.

"În această carte sunt materiale foarte bune, unele chiar docte", a spus prof. univ. dr. Ciorbea.

Inițiatorul evenimentului, Dorin Popescu a subliniat că prin lansarea acestui consistent volum s-a ieșit din zona de nișă și de confort.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii