Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini din aceeași poziție. Cum arătau vasele antice din Parcul arheologic acum 40 de ani. Două au fost vandalizate

ro

02 Aug, 2016 01:47 3591 Marime text
În urmă cu câteva zile, vandalii, hoții de fier vechi sau poate chiar niște teribiliști au spart un vas antic care stătea, de ani de zile, în Parcul arheologic din faţa Primăriei Constanţa (foto sus).
 
Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Traian Cliante, spunea că vasul antic a fost spart de hoţii de fier vechi.

„Din păcate este vorba despre o vandalizare de către hoţii de fier vechi. Vasul are 2.000 de ani, datează din epoca elenistă şi primele perioade ale epocii romane. Grecii îl numeau pitos, iar romanii - chiuc. Iar noi le distrugem“, a declarat, atunci, pentru ZIUA de Constanţa, directorul Traian Cliante.

Aceste vase au fost amplasate în Parcul Arheologic în urmă cu aproximativ 50 de ani.
 
Vasul este foarte scump, datorită rarităţii sale, spune Cliante. „Vasele erau făcute dintr-o pastă specială, erau îngropate în pământ până la gură şi în ele se păstra vinul, folosit la sărbătorile în cinstea lui Dionysos“, ne-a mai spus directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
În Parcul Arheologic al municipiului Constanţa au mai rămas întregi doar trei vase. Altul este amplasat la intrarea în Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 

Acesta este cel de-al doilea astfel de vas antic, vechi de aproape 2.000 ani, amplasat în parcul arheologic de lângă Primăria Constanţa, distrus de persoane necunoscute.
Un alt vas similar fusese distrus la finele lunii mai 2011, și probabil, dosarul s-a soluționat cu un AN (NR-autor necunoscut).
Dar să vedem cu arătau aceste vase acum, aproximariv, patru decenii.

În acest sens am căutat, și am găsit o fotografie, cu aceste vase de acum circa 40 de ani (foto mijloc).


Spunem asta deoarece cartea la care vom face referire a apărut în anul 1978, iar până la pregătirea ei, cu toată documentația, sigur a mai fost nevoie de unu-doi ani.
Imaginea, pe care noi am realizat-o, aproximativ, din același unghi ca și fotograful, am preluat-o din volumul „Dobrogea" realizat de Ion Miclea, coordonator principal fiind Emil Condurachi.
Lucrarea a apărut în anul 1978 la Editura Sport-Turism având la bază o prezentare grafică realizată de Mihail Cârciog.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii