Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția agenților economici Firma care recunoaşte că a încălcat legea concurenţei va plăti o amendă mai mică

ro

01 Jul, 2015 08:11 1460 Marime text
O ordonanță de urgență, adoptată ieri de Guvern, stipulează faptul că firma care îşi recunoaşte, pe parcursul investigaţiei, vina de a fi încălcat legea concurenţei va putea beneficia de o reducere a amenzii, cuprinsă între 10% şi 30% din valoarea iniţială a acesteia.
"Pentru a stimula companiile să recunoască săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale anterior finalizării investigaţiei, s-a introdus în Legea Concurenţei procedura tranzacţionării. Această procedură prezintă avantaje atât pentru autoritatea de concurenţă, cât şi pentru companii. Mecanismul procedurii tranzacţionării constă în recunoaşterea faptei anticoncurenţiale pe parcursul investigaţiei. Până acum, companiile puteau recunoaşte că au săvârşit o faptă anticoncurenţială doar după finalizarea raportului de investigaţie, în cadrul procedurii de audiere. În urma noilor modificări, compania care îşi recunoaşte vina pe parcursul investigaţiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsă între 10% şi 30% din valoarea iniţială a acesteia (în prezent legea prevede o reducere de doar 10%)", se arată într-un comunicat al Guvernului.
”Încercăm să împingem actele de concurenţă neloială într-un spaţiu care nu-i afecteze pe români. Ne gândim la promovarea medierii. O investigaţie făcută de noi durează doi ani. Dacă o firmă mică se plânge că a fost vătămată şi procesul durează încă trei ani, sunt mari şanse ca firma în cauză nici să nu mai existe la final. Va fi mai eficient dacă ajungem la o formulă ca oamenii să-şi rezolve problemele între ei”, explică preşedintele CC. O altă zonă, nedezvoltată în România, este cea a despăgubirilor pentru victimele comportamentului anticoncurenţial. „UE vrea... victime active, care să dea în judecată cartelul care le-a prejudiciat. Pe măsură ce păgubiţii se vor obişnui să ceară daune, vor constata că e mai eficient să recurgă la mediere decât să fie blocaţi în proces doi - trei ani”, mai spune Chiriţoiu. Şeful CC recunoaşte că actuala lege este „veche şi greoaie”: „Nu-i nimic greşit în a da un salariu mai bun unui angajat”.
De asemenea, prin ordonanţă este creat cadrul legislativ care să permită efectuarea de inspecţii inopinate în orice spaţii în care întreprinderile îşi desfăşoară activitatea. Guvernul arată că, prin această măsură, se elimină încercările de obstrucţionare a inspecţei inopinate prin folosirea argumentului că spaţiul în care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea nu este deţinută legal de către aceasta.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii