Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În dosarul „Mită pentru partid”, încă doi deputaţi au fost trimişi în judecată

ro

28 Sep, 2015 16:32 1945 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatului SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, cu privire la săvârşirea infracțiunii de spălare a banilor,
și în stare de libertate, a inculpaților:
MOTREANU DAN ȘTEFAN, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (la data faptelor și în prezent), cu privire la săvârşirea infracțiunii de spălare a banilor,
SCHAER ANA MARIA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârşirea infracțiunii de spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
Din suma de  700.000 euro, bani  primiți efectiv de persoana denunţătoare,  aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.
Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă  către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală.
 
În cauză, faţă de toţi cei trei inculpaţi, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator și poprire asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților, până la concurenţa sumei de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

 
 
Braconaj piscicol în judeţul Tulcea
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Cosată acţionând pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au confiscat 2905 metri de plasă tip setcă şi 265  kilograme de peşte din diferite specii.
 
            • În data de 25.09.2015, în jurul orei 06.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia au depistat, pe lacul Merheiul Mic, de pe raza localităţii Chilia, doi cetăţeni români P.I., în vârstă de 53 de ani şi C.S., în vârstă de 35 de ani, în timp ce efectuau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune tip lotcă.
În urma verificării ambarcaţiunii, au fost descoperite 14 unelte de pescuit ( şapte plase din aţă şi 7 plase din nailon torsionat în trei fire) în lungime de 880 metri şi 59 kilograme de peşte din speciile caras, somn, ştiucă, babuşcă şi lin.
 • Un alt caz a fost înregistrat în data de 27.09.2015, în jurul orei 05.30, când poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector i-au depistat, pe lacul Babina, pe B.N., în vârstă de 33 ani şi B.S., în vârstă de 27 de ani, în timp ce efectuau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune din fibră de sticlă cu motor ataşat.

             În urma verificărilor efectuate, în ambarcaţiune a fost găsită cantitatea de 160 kilograme peşte din speciile caras, somn, ştiucă, plătică şi crap şi 38 de unelte de pescuit tip setcă în lungime de 2025 metri.         
              Deoarece persoanele în cauză nu au putut prezenta documente care să le ateste calitatea de pescari autorizaţi, şi licenţe pentru ambarcaţiunile folosite la activitatea infracţională, în ambele cazuri poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ,, pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.64, lit.a din O.U.G. 23/2008, iar cele 219 kilograme de peşte au fost predate la societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
           • În data de 27.09.2015, în jurul orei 12.40,  un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea a oprit în vederea controlului, pe raza localităţii Horia, un autoturism marca Dacia în care se aflau două persoane.
În urma verificării autoturismului, în portbagajul acestuia a fost descoperită cantitatea de 46 kilograme de peşte din speciile caras, somn şi ştiucă, aparţinând lui F.I., în vârstă de 69 de ani, domiciliat pe raza judeţului Braşov.
           Deoarece persoana în cauză nu a prezentat documente legale de provenienţă a peştelui, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ,, deţinere, transport sau comercializare ilegală a peştelui”, fată prevăzută şi pedepsită de art.64 din O.U.G. 23/2008, iar cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii