Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:02 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Acum 34 de ani a zburat la ceruri Horia Agarici. Salvatorul Constanței (ascultă-i vocea)

ro

13 Jul, 2016 04:07 11166 Marime text
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la moartea celebrului aviator Horia Agarici.
 
S-a născut pe 6 aprilie 1911, la Lausanne. Şi-a petrecut copilăria în „târgul Ieşilor". A terminat liceul în Braşov şi, câţiva ani mai târziu, a absolvit Şcoala de Aviaţie Militară de la Cotroceni.
 
Pilot al Forţelor Aeriene Române, unul dintre aviatorii de excepţie care s-au remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Agarici a rămas în istorie după ce, pe 23 iunie 1941, atunci când a primit comanda escadrilei 53, a luptat singur împotriva a şase bombardiere sovietice a căror ţintă a fost Cazinoul, una dintre clădirile emblematice ale Constanţei.
La revenirea la sol, Agarici a fost felicitat de comandantul flotilei, ca și de camarazii săi. Unii dintre ei, ca de pildă veteranul de război Traian Moraru, membru al A.S.A.B., își amintesc și povestesc cu emoție acest episod remarcabil de la începutul războiului.
Remarcabila victorie a fost citată prin ordin de zi pe armată, fiind apoi preluată și amplificată de ziare și de Radio România. Celebritatea lui Agarici a fost asigutată și prin versurile lui Păstorel Teodoreanu, puse pe note de Gherase Dendrino pentru un șlagăr la modă în vara lui 1941.

A plecat la vânătoare Agarici/A plecat ca să vâneze bolșevici…


Veteranii din al doilea Război Mondial (chiar și din trupele terestre) își amintesc cum îl fredonau atunci când avioanele cu cocardă tricoloră survolau linia frontului.
 
După război, căpitanul aviator Horia Agarici este trecut în rezervă, pentru a presta diferite activități fără nici o legătură cu meseria și pasiunea lui, zborul. Ca o consecință a servitudinii față de Moscova a regimului comunist din România, în anul 1955 el este degradat, ca și alți aviatori care se distinseseră pe frontul de est. A fost întemnițat la Aiud ca deținut politic, fiind condamnat la 25 de ani de muncă silnică, și eliberat prin grațierea generală din 1964. A fost reabilitat și i-a fost redat gradul de căpitan de abia în 1965.
Horia Agarici a fost distins cu medalia Virtutea Aeronautică Clasa a III-a, Coroana României cu Spade şi a fost decorat cu Crucea de Fier Clasa I.
Supranumit „salvatorul Constanţei", Horia Agarici a fost şi poet. Pe 13 iulie 1982 s-a stins din viață, la Constanţa. A fost înmormântat inițial într-o margine de cimitir, după care reînhumat în locul unde este acum în Cimitirul Central din Constanța.
Sursa foto: ZIUA de Constanta

 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii