Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:51 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În primele şase ore de la începerea scrutinului 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu

ro

26 May, 2019 14:48 1948 Marime text
La sediul MAI, purtătorul de cuvânt comisar-șef de poliție Monica Dajbog a susținut o declarație de presă cu privire la decurgerea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul naţional.

Redăm în continuare conținutul acesteia:
 
“ În cele 6 ore de la începerea procesului de vot, nu s-au produs incidente deosebite în planul ordinii publice.
 
Până la acest moment, angajații MAI au primit în mod direct și au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracțiuni sau contravenții care au legătură cu procesul de votare. Până acum 23 nu au fost confirmate.
 
O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale.
 
În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora.
 
Pe acest fond, MAI a transmis către STS o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori  asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.
MAI a solicitat STS să revină și să atenționeze operatorii din secții asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situații pot genera percepții false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenței generate de aplicație și prezentată public pentru cele două scrutine electorale.

 
De la începerea votării, efectivele MAI au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, respectiv 6 avertismente și 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.
 
 În prezent, polițiștii efectuează cercetări cu privire la 6 infracțiuni
 
În județul Dolj, un cetățean a semnalat la numărul unic de urgență 112, faptul că într-o cabină de vot ar fi intrat două persoane în același timp. Fapta sesizată nu a fost confirmată, iar persoana care a semnalat a fost amendată cu 200 de lei.
În comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, o persoană a sesizat faptul că mai mulți membri ai unui partid politic transportă alegători către secțiile de votare. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta sesizată nu se confirmă.
Polițiștii din Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că, la o secție de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.
În Municipiul Târgoviște, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetățean nu ar fi fost lăsat de președintele secției de votare să-și exercite dreptul la vot. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeași infracțiune se fac cercetări și într-un caz similar din Brașov.

În județele Dâmbovița și Vrancea, s-au întocmit două dosare penale pentru furt după ce alegătorii au plecat din secțiile de votare cu ștampilele cu mențiunea VOTAT. Ștampilele au fost recuperate. Tot în Vrancea, trei barmani au fost sancționați pentru că au vândut băuturi alcoolice în zona secțiilor de votare.
În municipiul Zalău, se fac cercetări după ce membrii biroului electoral al unei secții de votare au plecat cu urna specială fără a fi însoțiți de pază, așa cum prevede legea.
Primarul unei localități din Dolj a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice în fața secției de votare.
Președintele unei secții de votare din Teleorman a sesizat faptul că ar fi fost amenințat de un membru ale secției, însă fapta nu s-a confirmat.
Procesul de vot în Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar pentru a verifica încă o dată dacă față de persoanele care și-au exprimat intenția de a vota, au fost emise sau nu hotărâri judecătorești definitive de interzicere a exercitării drepturilor electorale.
 
În Tulcea, polițiștii au efectuat cercetări cu privire la o sesizare din care reieșea că, la o secție de votare, alegătorii sunt sfătuiți cum să voteze. Fapta nu a fost confirmată. O sesizare similară a fost înregistrată și în Brăila, dar în acest caz cercetările continuă.
 
În Brăila și în București, se face cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ștampilate.
 
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați de către președintele unei secții de votare cu privire la faptul că doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota.
 
In cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor. În timpul audierii, tinerii au susținut că a fost vorba de fapt de o glumă.
 
În continuare, polițiștii, jandarmii și colegii de la celelalte structuri ale MAI vor menține ordinea publică la nivel național, cu precădere în zona secțiilor de votare, pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată sesizărilor privind faptele contravenționale sau penale care au legătură cu procesul de vot.
 
Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 19.00.”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii