Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În primul BPJ al PDL se votează suspendarea lui Bogatu din partid

ro

11 Jan, 2011 16:35 1583 Marime text

eugen-bogatu.jpgEugen Bogatu, director în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, arestat pentru 29 de zile, luni seara, în dosarul UCM Reşiţa, va rămâne în această săptămână şi fără umbrelă politică. Membru al PDL din anul 2007, Bogatu urmează să fie suspendat pe timpul cercetării penale din calitatea de membru al democrat-liberalilor constănţeni dacă reprezentanţii Biroului Permanent Judeţean îşi vor da votul în acest sens. Preşedintele Mircea Banias a precizat că situaţia lui Bogatu se va discuta în prima şedinţă a BPJ, care ar putea avea loc săptămâna această sau cel mai târziu săptămâna viitoare. Reamintim că Eugen Bogatu a fost reţinut, duminică seara, de procurorii DNA şi a fost prezentat luni instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. Acesta este cercetat în dosarul returnării ilegale de TVA în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, în care sunt arestaţi doi directori ai UCM Reşiţa, dar şi omul de afaceri libanez Said Baaklini. În acelaşi caz este cercetat şi senatorul PDL, Mircea Banias. Potrivit unui comunicat remis pe 2 decembrie de Direcţia Naţională Anticorupţie, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general de la SC UCM Reşiţa SA, Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv al aceleiaşi societăţi, Adrian Coriolan Preda, sunt cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual. De asemenea, cetăţeanul străin Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 de milioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.

În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane de euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu firma lui Said Baaklini trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale, susţin procurorii anticorupţie.Direcotul UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, a acceptat să semneze contractele sus menţionate şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar directorul executiv, Adrian Preda, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective, se mai arată în comunicatul DNA.

Pe 26 noiembrie, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de Libarom Agri Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului, precizează DNA.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii