UPDATE. Incident în Marea Neagră Pescari turci răniţi cu focuri de armă. Pe cine acuză. Pescadorul turcesc a mai fost implicat într-un eveniment similar (galerie foto)
UPDATE. Incident în Marea Neagră: Pescari turci răniţi cu focuri de armă. Pe cine acuză. Pescadorul turcescIncidentul a avut loc pe 20 februarie, dar a fost dezvăluit ieri, fără ca vreo oficialitate din România sau Turcia să facă vreo precizare în acest sens referitor la eveniment.
Conform surselor citate echipajul navei turce de pescuit "Ostik Şenol" susţine că ambarcaţiunea a fost urmărită de o navă a Poliţiei de Frontieră din România în apele internaţionale, la circa 50 de mile marine (90 de kilometri) de coastele României.
Membrii echipajului navei turce acuză că agenţii Poliţiei de Frontieră au deschis focul spre ei cu gloanţe de cauciuc, după somaţii, rănind trei persoane.
Nava turcă a ajuns în siguranţă la Istanbul.
Precedent
Anul trecut, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie, ambarcațiunea Ostik Senol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră.
”Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele poliției de frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor poliției de frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare. Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor” - au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră care au transmis că ”Intervenţia în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţionalităţii intensităţii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată şi cu obligaţia poliţiştilor de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omeneşti, sarcinile lucrătorilor noştri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul salvării acestora – vezi convenţiile internaţionale şi legislaţia naţională în materie”
În acest sens, în condiţiile date, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârşirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate, prin instrumentele legale de cooperare, autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia.
În urma detectării pescadorului Ostik Senol, la nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două lucrări penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Totodată, Poliția de Frontieră menționa că pe timpul intervenţiei ambarcaţiunea din dotarea Gărzii de Coastă nu a suferit avarii.
”Principalele atribuţii ale Gărzii de Coastă sunt supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat şi respectarea regimului juridic al frontierei de stat la Marea Neagră. Pe lângă acestea, prin lege, are şi atribuţii legate de activităţile din zona de frontieră, pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere sub toate formele de manifestare, inclusiv combaterea pescuitului ilegal, ca activitate conexă. Pe linia braconajului piscicol Garda de Coasta desfăşoară acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât pe Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează în zona economică exclusivă” - au mai transmis, atunci, reprezentanții Poliției de Frontieră.
UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă
Potrivit unui comunicat transmis de Garda de Coastă, în baza Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură au organizat o acțiune în scopul protecției și conservării fondului piscicol natural prin prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, precum și a exploatării ilegale a resurselor biologice în marea teritorială și zona economică exclusivă a României.
În cadrul acțiunii desfășurate în comun, în perioada 18-19.02.2019, inspectorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură au efectuat inspecții piscicole la bordul pescadoarelor din România și Bulgaria, neidentificând nereguli. Totodată, la aproximativ 65 mile Est Constanta, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit “Ostik Senol”, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit și care nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră. Nava “Ostik Senol” a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
”În conformitate cu legislația națională, Poliția de Frontieră a acționat pentru oprirea și controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, polițistii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii.
Poliția de Frontieră nu a procedat în forță la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului, pentru a nu pune în pericol vieți omenești. Acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră au fost în concordanță cu valorile morale ale Uniunii Europene.
În scopul sancționării persoanelor care au încălcat legislația României în Zona Economică Exclusivă, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a R. Turcia, informând-o permanent despre situația existentă. Garda de Coastă a R. Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autoritățile R. Turcia au informat Poliția de Frontieră, cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul navei “Ostik Senol” pentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului” - se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
Pescuitul ilegal săvârșit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.
”Daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiție şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt întreprinse acțiuni ferme de către autoritățile naționale pentru stoparea acestuia. Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor / plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar și pentru populațiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători.
Prin acțiunile ferme întreprinse de Poliția de Frontieră, în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, s-a reușit descurajarea pescuitului ilegal în zona maritimă a României.
Măsurile întreprinse de Poliția de Frontieră au avut ca rezultat prevenirea activităților ilegale de pescuit în zona economică exclusivă a României de către nave neautorizate, fiind în consens cu acțiunile desfășurate de Agențiile Europene de protecție și conservare a resurselor biologice” - se mai arată în comunicatul transmis de Garda de Coastă.
Sursa foto: Arhivă Garda de Coasta+capturi Romania TV
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp