info-sud-est.ro Raportul ARACIS, trunchiat în presa constănțeană. Universitatea „Ovidius”, de la „încredere” la „lichidare”
info-sud-est.ro: Raportul ARACIS, trunchiat în presa constănțeană. Universitatea „Ovidius”, de la „încredere”
15 Sep, 2016 11:28
ZIUA de Constanta
2802
Marime text
În ianuarie 2016, Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior (ARACIS) a evaluat Universitatea ”Ovidius” din Constanța, raportul agenției fiind făcut public în ultima zi a lunii august.
În toiul procesului de admitere, imaginea universității a fost lovită din plin printr-o serie de articole publicate în presa locală în care informațiile din raport au fost trunchiate, iar mai multe fragmente au fost scoase din context și publicate selectiv pentru obținerea unor veritabile breaking-news, se arată pe info-sud-est.ro.
Folosindu-se de titluri bombastice cu efect imediat asupra creșterii numărului de citiri ale articolelor, unii jurnaliști au ajuns până la regizarea și propagarea unui scenariu apocaliptic în care universitatea ar urma să fie închisă.
În acest context, conducerea Universității ”Ovidius” a organizat o conferință de presă în cadrul căreia universitarii și-au apărat instituția și, în baza raportului ARACIS, au făcut precizările necesare completării informațiilor publicate în presă.
Rectorul, cei doi prorectori și ceilalți profesori prezenți la conferința de presă au fost puși la zid și trași de urechi pentru ”impertinența” de a arăta contextele din care au fost scoase acuzațiile apărute în presă. Într-o manieră grosolană, câțiva jurnaliști prezenți la eveniment, reprezentând trusturi serioase și cu pretenții, au fost protagoniștii unor scenete penibile.
Cum a fost pierdut calificativul „încredere ridicată”
În raportul întocmit de coordonatorul echipei care a evaluat Universitatea ”Ovidius” la începutul anului 2016 este precizat faptul că în timpul evaluării, experții au împărțit perioada analizată în două etape, în funcție de problemele identificate:
„- Perioada 2009-2013 când atât Comisia de evaluare instituțională a ARACIS cât și Comisiile de Control ale Ministerului Educației Naționale au constatat neconformități majore în ce privește aplicarea standardelor de calitate ARACIS;
- Perioada 2013-2015 când printr-un efort al echipei conduse de rectorul universității, prof. dr. Sorin Rugină, neconformitățile au început să fie corectate, constantându-se și o schimbare de mentalitate a corpului academic în ce privește problematica calității, schimbări care trebuie să continue” (în perioada august 2013 – iunie 2014, rector interimar a fost Ion Bordeianu, n.red.).
În perioada 2009-2013, atunci când ARACIS a constatat „neconformitățile majore” la care se face referire în raportul de evaluare, Universitatea ”Ovidius” a fost condusă de foștii rectori Victor Ciupină (2009-2012) și Dănuț Epure (2012- august 2013).
Unul dintre aspectele grave semnalate de experți cu privire la această perioadă a fost faptul că cinci cadre didactice nu au respectat condițiile de ocupare a posturilor din universitate. În cadrul conferinței de presă, rectorul UOC a transmis că Senatul instituției va stabili dacă celor cinci profesori li se vor desface contractele de muncă, subliniind „aspectele penale, pecuniare și etice ale situației în care se află aceștia”. Pentru acuratețea informației ar trebui precizat că posturile au fost scoase la concurs în perioada 2012-2013, atunci când instituția era condusă de fostul rector Epure.
Raportul se încheie cu propunerea calificativului ”încredere limitată” înaintat de Comisia de evaluare, cu precizarea că opiniile evaluatorului străin și ale studențilior din comisie nu sunt cunoscute directorului și coordonatorului echipei și că acestea vor fi exprimate separat.
Acordarea calificativului ”încredere limitată” a fost respinsă de membrii comisiei cu cinci voturi ”împotrivă” și trei ”pentru”, drept pentru care a fost supusă votului acordarea calificativului ”încredere”, acordat cu cinci voturi ”pentru” și trei voturi ”împotrivă”.
În raportul Consiliului ARACIS este menționat faptul că, la un an de la finalizarea evaluării, UOC poate depune la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaționale în vigoare. Pe baza acestui raport, ARACIS efectuează o evaluare care poate conduce la obținerea calificativului grad de încredere ridicat, dacă se constată că deficiențele au fost remediate ca urmare a aplicării planului de măsuri sau poate menține calificativul propus inițial.
Raportul a fost publicat pe site-ul ARACIS (www.aracis.ro) și este compus din raportul Comisiei consultative, raportul Consiliului, raportul Departamentului de evaluare externă, raportul directorului de misiune, raportul evaluatorului străin și raportul studenților. Alături de raportul ARACIS este publicată și scrisoarea agenției, dar și răspunsul Universității ”Ovidius”.
Evaluatorul străin, în raportul ARACIS: „UOC joacă un rol foarte important în domeniul educației și cercetării. Poate deveni o universitate respectată și recunoscută pe plan internațional”
Raportul întocmit de prof. univ. dr. Winfried Muller din cadrul Universității Klagenfurt din Austria este mai degrabă favorabil decât critic la adresa Universității ”Ovidius”, însă acesta a fost omis în articolele presei locale care s-a rezumat la a preciza că ”evaluatorul străin nu a înaintat niciun calificativ”. Profesorul austriac a înaintat însă un raport de opt pagini despre UOC, în care sunt subliniate în termeni superlativi multe aspecte referitoare la UOC.
Rezumatul vizitei începe cu explicația pe care profesorul austriac a asociat-o ritmului lent al schimbărilor produse de la ultimul raport ARACIS, trecând pe primul loc arestarea pentru fapte de corupție a fostului rector Dănuț Epure și anchetele interne ce au urmat acesteia: ”În ultimii 5 ani, UOC a trecut prin mai multe evaluări. Mai mult decât atât, în anul 2013, fostul rector a demisionat în urma neregulilor și corupției referitoare la admiterea studenților. Nu e de mirare că mulți profesori și angajați ai UOC sunt într-un fel obosiți din cauza investigațiilor și scrierii rapoartelor. Această situație face dificilă, pentru actuala conducere, răspunderea în fața noilor provocări și implementarea schimbărilor de structură necesare. Prin urmare, din acest motiv, în ultimii ani au fost făcuți doar pași mici spre îmbunătățire și multe dintre recomandările expertului extern din cadrul vizitei ARACIS din 2009 rămân valabile și astăzi”.
La capitolul predare – învățare evaluatorul străin a punctat încă de la început faptul că ”în cadrul Universității Ovidius există o serie de programe de studii foarte apreciate și care se bucură de o înaltă reputație și în străinătate. Merite deosebite au fost atribuite Clasei Confucius unde se studiază limba și cultura chineză și care a fost inaugurată în cadrul UOC în anul 2011”. Recomandările la acest subcapitol au subliniat, în principal, necesitatea comasării programelor de studii similare și creșterea numărului de cursuri opționale în cadrul programelor.
În ce privește cercetarea, evaluatorul străin a subliniat că universitatea constănțeană este ”orientată puternic spre cercetare și are performanțe excelente în mai multe domenii de cercetare. Acest lucru este susținut de conducerea UOC și este este dovedit prin fondurile de cercetare care provin din proiectele naționale și internaționale, precum și prin publicarea în reviste internaționale recunoscute”.
Recomandările de la capitolul cercetare punctează, mai degrabă, instrumentele prin care UOC ar putea să își dezvolte relațiile de colaborare cu alte instituții de cercetare și gravitează în jurul ideii că universitatea trebuie ”să își dezvolte o strategie de cercetare bazată pe prioritizarea domeniilor în care UOC excelează deja”. Totodată, instituției i se mai recomandă și ”să profite și de facilitățile excelente de cercetare pe care le are pentru a susține și dezvolta relații de cooperare cu alte instituții de cercetare, dar și să extindă și să consolideze relațiile regionale”.
Capitolul internaționalizare este considerat unul dintre atuurile UOC: ”Internaționalizarea este unul dintre punctele forte de la UOC. Strategia de Internaționalizare 2015-2019, aprobată în anul 2015, reprezintă un fundament excelent pentru întărirea, în continuare, a statutului internațional al universității. Folosindu-se de istoria sa și de poziția geografică privilegiată, UOC este foarte activă în ceea ce privește unele sarcini internaționale, cum ar fi studenții străini și programele de mobilitate”.
În concluziile raportului întocmit de evaluatorul străin în urma vizitei din ianuarie 2016, profesorul austriac notează faptul că: ”UOC joacă un rol foarte important în domeniul educației și cercetării în special pentru sud-estul României. Este cea mai mare universitate din Uniunea Europeană cu deschidere la Marea Neagră și poarta estică a Europei. Beneficiind de impactul istoric și poziția geografică privilegiată din Constanța, dar și de o conducere și o echipă dedicate, instituția are o bază excelentă pentru a gestiona provocările cu care se confruntă în prezent, dar și pe cele care vor urma. Universitatea ”Ovidius” are potențialul de a deveni o universitate respectată și recunoscută pe plan internațional. Cu toate acestea, pentru a putea face față obstacolelor cu care se poate confrunta în viitor, UOC ar trebui să consolideze un management universitar modern, să reducă birocrația, să eficientizeze procedurile decizionale și să simplifice structurile organizatorice”, se arată în finalul documentului.
Autor: Andreea Pavel
Sursa: info-sud-est.ro
În toiul procesului de admitere, imaginea universității a fost lovită din plin printr-o serie de articole publicate în presa locală în care informațiile din raport au fost trunchiate, iar mai multe fragmente au fost scoase din context și publicate selectiv pentru obținerea unor veritabile breaking-news, se arată pe info-sud-est.ro.
Folosindu-se de titluri bombastice cu efect imediat asupra creșterii numărului de citiri ale articolelor, unii jurnaliști au ajuns până la regizarea și propagarea unui scenariu apocaliptic în care universitatea ar urma să fie închisă.
În acest context, conducerea Universității ”Ovidius” a organizat o conferință de presă în cadrul căreia universitarii și-au apărat instituția și, în baza raportului ARACIS, au făcut precizările necesare completării informațiilor publicate în presă.
Rectorul, cei doi prorectori și ceilalți profesori prezenți la conferința de presă au fost puși la zid și trași de urechi pentru ”impertinența” de a arăta contextele din care au fost scoase acuzațiile apărute în presă. Într-o manieră grosolană, câțiva jurnaliști prezenți la eveniment, reprezentând trusturi serioase și cu pretenții, au fost protagoniștii unor scenete penibile.
Cum a fost pierdut calificativul „încredere ridicată”
În raportul întocmit de coordonatorul echipei care a evaluat Universitatea ”Ovidius” la începutul anului 2016 este precizat faptul că în timpul evaluării, experții au împărțit perioada analizată în două etape, în funcție de problemele identificate:
„- Perioada 2009-2013 când atât Comisia de evaluare instituțională a ARACIS cât și Comisiile de Control ale Ministerului Educației Naționale au constatat neconformități majore în ce privește aplicarea standardelor de calitate ARACIS;
- Perioada 2013-2015 când printr-un efort al echipei conduse de rectorul universității, prof. dr. Sorin Rugină, neconformitățile au început să fie corectate, constantându-se și o schimbare de mentalitate a corpului academic în ce privește problematica calității, schimbări care trebuie să continue” (în perioada august 2013 – iunie 2014, rector interimar a fost Ion Bordeianu, n.red.).
În perioada 2009-2013, atunci când ARACIS a constatat „neconformitățile majore” la care se face referire în raportul de evaluare, Universitatea ”Ovidius” a fost condusă de foștii rectori Victor Ciupină (2009-2012) și Dănuț Epure (2012- august 2013).
Unul dintre aspectele grave semnalate de experți cu privire la această perioadă a fost faptul că cinci cadre didactice nu au respectat condițiile de ocupare a posturilor din universitate. În cadrul conferinței de presă, rectorul UOC a transmis că Senatul instituției va stabili dacă celor cinci profesori li se vor desface contractele de muncă, subliniind „aspectele penale, pecuniare și etice ale situației în care se află aceștia”. Pentru acuratețea informației ar trebui precizat că posturile au fost scoase la concurs în perioada 2012-2013, atunci când instituția era condusă de fostul rector Epure.
Raportul se încheie cu propunerea calificativului ”încredere limitată” înaintat de Comisia de evaluare, cu precizarea că opiniile evaluatorului străin și ale studențilior din comisie nu sunt cunoscute directorului și coordonatorului echipei și că acestea vor fi exprimate separat.
Acordarea calificativului ”încredere limitată” a fost respinsă de membrii comisiei cu cinci voturi ”împotrivă” și trei ”pentru”, drept pentru care a fost supusă votului acordarea calificativului ”încredere”, acordat cu cinci voturi ”pentru” și trei voturi ”împotrivă”.
În raportul Consiliului ARACIS este menționat faptul că, la un an de la finalizarea evaluării, UOC poate depune la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaționale în vigoare. Pe baza acestui raport, ARACIS efectuează o evaluare care poate conduce la obținerea calificativului grad de încredere ridicat, dacă se constată că deficiențele au fost remediate ca urmare a aplicării planului de măsuri sau poate menține calificativul propus inițial.
Raportul a fost publicat pe site-ul ARACIS (www.aracis.ro) și este compus din raportul Comisiei consultative, raportul Consiliului, raportul Departamentului de evaluare externă, raportul directorului de misiune, raportul evaluatorului străin și raportul studenților. Alături de raportul ARACIS este publicată și scrisoarea agenției, dar și răspunsul Universității ”Ovidius”.
Evaluatorul străin, în raportul ARACIS: „UOC joacă un rol foarte important în domeniul educației și cercetării. Poate deveni o universitate respectată și recunoscută pe plan internațional”
Raportul întocmit de prof. univ. dr. Winfried Muller din cadrul Universității Klagenfurt din Austria este mai degrabă favorabil decât critic la adresa Universității ”Ovidius”, însă acesta a fost omis în articolele presei locale care s-a rezumat la a preciza că ”evaluatorul străin nu a înaintat niciun calificativ”. Profesorul austriac a înaintat însă un raport de opt pagini despre UOC, în care sunt subliniate în termeni superlativi multe aspecte referitoare la UOC.
Rezumatul vizitei începe cu explicația pe care profesorul austriac a asociat-o ritmului lent al schimbărilor produse de la ultimul raport ARACIS, trecând pe primul loc arestarea pentru fapte de corupție a fostului rector Dănuț Epure și anchetele interne ce au urmat acesteia: ”În ultimii 5 ani, UOC a trecut prin mai multe evaluări. Mai mult decât atât, în anul 2013, fostul rector a demisionat în urma neregulilor și corupției referitoare la admiterea studenților. Nu e de mirare că mulți profesori și angajați ai UOC sunt într-un fel obosiți din cauza investigațiilor și scrierii rapoartelor. Această situație face dificilă, pentru actuala conducere, răspunderea în fața noilor provocări și implementarea schimbărilor de structură necesare. Prin urmare, din acest motiv, în ultimii ani au fost făcuți doar pași mici spre îmbunătățire și multe dintre recomandările expertului extern din cadrul vizitei ARACIS din 2009 rămân valabile și astăzi”.
La capitolul predare – învățare evaluatorul străin a punctat încă de la început faptul că ”în cadrul Universității Ovidius există o serie de programe de studii foarte apreciate și care se bucură de o înaltă reputație și în străinătate. Merite deosebite au fost atribuite Clasei Confucius unde se studiază limba și cultura chineză și care a fost inaugurată în cadrul UOC în anul 2011”. Recomandările la acest subcapitol au subliniat, în principal, necesitatea comasării programelor de studii similare și creșterea numărului de cursuri opționale în cadrul programelor.
În ce privește cercetarea, evaluatorul străin a subliniat că universitatea constănțeană este ”orientată puternic spre cercetare și are performanțe excelente în mai multe domenii de cercetare. Acest lucru este susținut de conducerea UOC și este este dovedit prin fondurile de cercetare care provin din proiectele naționale și internaționale, precum și prin publicarea în reviste internaționale recunoscute”.
Recomandările de la capitolul cercetare punctează, mai degrabă, instrumentele prin care UOC ar putea să își dezvolte relațiile de colaborare cu alte instituții de cercetare și gravitează în jurul ideii că universitatea trebuie ”să își dezvolte o strategie de cercetare bazată pe prioritizarea domeniilor în care UOC excelează deja”. Totodată, instituției i se mai recomandă și ”să profite și de facilitățile excelente de cercetare pe care le are pentru a susține și dezvolta relații de cooperare cu alte instituții de cercetare, dar și să extindă și să consolideze relațiile regionale”.
Capitolul internaționalizare este considerat unul dintre atuurile UOC: ”Internaționalizarea este unul dintre punctele forte de la UOC. Strategia de Internaționalizare 2015-2019, aprobată în anul 2015, reprezintă un fundament excelent pentru întărirea, în continuare, a statutului internațional al universității. Folosindu-se de istoria sa și de poziția geografică privilegiată, UOC este foarte activă în ceea ce privește unele sarcini internaționale, cum ar fi studenții străini și programele de mobilitate”.
În concluziile raportului întocmit de evaluatorul străin în urma vizitei din ianuarie 2016, profesorul austriac notează faptul că: ”UOC joacă un rol foarte important în domeniul educației și cercetării în special pentru sud-estul României. Este cea mai mare universitate din Uniunea Europeană cu deschidere la Marea Neagră și poarta estică a Europei. Beneficiind de impactul istoric și poziția geografică privilegiată din Constanța, dar și de o conducere și o echipă dedicate, instituția are o bază excelentă pentru a gestiona provocările cu care se confruntă în prezent, dar și pe cele care vor urma. Universitatea ”Ovidius” are potențialul de a deveni o universitate respectată și recunoscută pe plan internațional. Cu toate acestea, pentru a putea face față obstacolelor cu care se poate confrunta în viitor, UOC ar trebui să consolideze un management universitar modern, să reducă birocrația, să eficientizeze procedurile decizionale și să simplifice structurile organizatorice”, se arată în finalul documentului.
Autor: Andreea Pavel
Sursa: info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii