Monitorizarea produselor de pe piaţa românească InfoCons - ce conţine pateul vegetal
Monitorizarea produselor de pe piaţa românească: InfoCons - ce conţine pateul vegetal
21 Mar, 2015 21:34
ZIUA de Constanta
2725
Marime text
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu vegetal ce se regăsesc pe piaţă din România, conform ecomagazin.ro.
Au fost analizate 21 de produse tip pate vegetal, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii ANPCPPS din supermarket-urile de pe teritoriul ţării. Ca urmare a realizării acestui studiu a reieşit faptul că, în ceea ce priveşte numărul de E-uri prezent în cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 şi 12:
– 0 E-uri: 9,52% dintre produse
– 3 E-uri: 9,52% dintre produse
– 4 E-uri: 9,52% dintre produse
– 5 E-uri: 4,76% dintre produse
– 7 E-uri: 28,57% dintre produse
– 8 E-uri: 14,29% dintre produse
– 9 E-uri: 4,76% dintre produse
– 10 E-uri: 4,76% dintre produse
– 11 E-uri: 4,76% dintre produse
– 12 E-uri: 9,52% dintre produse
În cazul a două produse, care conţin 0 E-uri, anume: Pate vegetal din boabe de soia având producător SC Inedit SRL şi Pate Scandia Sibiu al cărui producător este S.C Scandia Food S.R.L Sibiu, am remarcat prezenţa zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr; sau grăsimi 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr. De asemenea, deşi eticheta confirmă că nu au E-uri, au în compoziţie şi grăsimi săturate: 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr. Sărace în proteine, dar bogate în grăsimi şi grăsimi săturate, pateurile vegetale de asemenea sunt sărace în fibre, iar calciul lipseşte cu desăvârşire. Din punct de vedere al cantităţii de sare/ 100 g de produs, această se situează între 1.12 g şi 1.4 g. De asemenea toate produsele care au inserat pe eticheta valorile energetice/100g, acestea se situează între 130 kcal şi 270 kcal. Produsele tip pate de post care au stat la baza studiului au că distribuitor/producător următoarele companii: SC Inedit SRL; SC Glina SA; SC Kaufland România SCS.; SC Vascar SA; SC Regal Corp SRL; SC Preferă Foods SA; SC Billa România SRL; SC Vascar SA; SC Hame România SRL; SC Scandia Food S.R.L Sibiu; S.C Profi Rom Food S.R.L; SC Rewe România S.RL; SC Carrefour România S.A; SC Producţie Ardealul SRL Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţă românească.
Sursa foto: enbuenasmanos.com
Au fost analizate 21 de produse tip pate vegetal, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii ANPCPPS din supermarket-urile de pe teritoriul ţării. Ca urmare a realizării acestui studiu a reieşit faptul că, în ceea ce priveşte numărul de E-uri prezent în cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 şi 12:
– 0 E-uri: 9,52% dintre produse
– 3 E-uri: 9,52% dintre produse
– 4 E-uri: 9,52% dintre produse
– 5 E-uri: 4,76% dintre produse
– 7 E-uri: 28,57% dintre produse
– 8 E-uri: 14,29% dintre produse
– 9 E-uri: 4,76% dintre produse
– 10 E-uri: 4,76% dintre produse
– 11 E-uri: 4,76% dintre produse
– 12 E-uri: 9,52% dintre produse
În cazul a două produse, care conţin 0 E-uri, anume: Pate vegetal din boabe de soia având producător SC Inedit SRL şi Pate Scandia Sibiu al cărui producător este S.C Scandia Food S.R.L Sibiu, am remarcat prezenţa zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr; sau grăsimi 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr. De asemenea, deşi eticheta confirmă că nu au E-uri, au în compoziţie şi grăsimi săturate: 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr. Sărace în proteine, dar bogate în grăsimi şi grăsimi săturate, pateurile vegetale de asemenea sunt sărace în fibre, iar calciul lipseşte cu desăvârşire. Din punct de vedere al cantităţii de sare/ 100 g de produs, această se situează între 1.12 g şi 1.4 g. De asemenea toate produsele care au inserat pe eticheta valorile energetice/100g, acestea se situează între 130 kcal şi 270 kcal. Produsele tip pate de post care au stat la baza studiului au că distribuitor/producător următoarele companii: SC Inedit SRL; SC Glina SA; SC Kaufland România SCS.; SC Vascar SA; SC Regal Corp SRL; SC Preferă Foods SA; SC Billa România SRL; SC Vascar SA; SC Hame România SRL; SC Scandia Food S.R.L Sibiu; S.C Profi Rom Food S.R.L; SC Rewe România S.RL; SC Carrefour România S.A; SC Producţie Ardealul SRL Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţă românească.
Sursa foto: enbuenasmanos.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii