Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:24 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Freedom House avertizează Iniţiativele legislative ale deputaţilor pun sub semnul întrebării angajamente luate în cadrul MCV

ro

16 Jun, 2015 17:37 2002 Marime text
Freedom House România, Expert Forum și Centrul Român de Politici Europene consideră că "cele peste douăzeci de inițiative legislative aflate pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei Deputaților pun sub semnul întrebării angajamente luate constant de statul român, din 2006 încoace, din momentul instituirii Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ele nu respectă în mod evident angajamentele României de asigurare a calității și stabilității cadrului legislativ anticorupție și de integritate.
http://freedomhouse.ro/…/431-mcv-justiție-și-stat-de-drept-…
Legislația actuală și-a demonstrat eficiența în combaterea corupției și asigurarea integrității.
Sistemul judiciar românesc dispune de legislaţia necesară corectării problemelor care apar în mod firesc.
Consiliul Superior al Magistraturii are toate pârghiile necesare abordării criticilor legate de desfășurarea procesului judiciar.
Problemele sau criticile pot și trebuie a fi rezolvate în cadrul legal și instituțional deja existent, prin aplicarea legislației actuale și prin asumarea deplină, independentă și transparentă a rolului pe care îl joacă fiecare instituție în parte, în special prin acțiunea Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe de altă parte, este de notat lipsa de transparență și precipitarea cu care Comisia juridică acționează, prin acțiuni precum suplimentarea ad-hoc a ordinii de zi ori prin acordarea de termene vădit nerealiste – o săptămână – conducerilor CSM și ÎCCJ pentru formularea de puncte de vedere.
O simplă lecturare a concluziilor și recomandărilor ultimului Raport MCV dat publicității la 28 ianuarie 2015 relevă prăpastia, chiar contradicția, dintre obiectivele pe care România și le-a asumat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și propunerile legislative ce vizează justiția făcute de parlamentari.
În aceste condiții, apreciem că modificările numeroase ce vizează Codul penal, Codul de procedură penală și Statutul magistraților, propuse în marea lor majoritatea de parlamentari din arcul guvernamental, au drept scop diminuarea eficacității luptei contra corupției, precum și punerea la adăpost a demnitarilor de anumite investigații privind conflictul de interese și infracțiunile de serviciu".
FHR, EFOR și CRPE fac parte din Inițiativa pentru o Justiție Curată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii