Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii sanitar-veterinari controleaza toate fabricile de mezeluri

ro

12 Dec, 2008 14:22 647 Marime text

Inspectorii sanitar-veterinari au început controalele în toate fabricile de carne, în căutarea loturilor contaminate cu dioxină, importate din Irlanda. În preajma Sărbătorilor de Iarnă, românii ar putea consuma carne de porc contaminată cu dioxină, adusă din Irlanda. Conform Realitatea.net care citează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în ultimele trei luni, peste o sută treizeci de tone de carne infestată cu substanţa cancerigenă, au ajuns pe piaţa românească.

Importurile s-au făcut legal, prin intermediul unor firme din Belgia, Franţa, Italia şi Ungaria. Din informaţiile sursei citate, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş a declarat că, peste nouăzeci şi nouă de tone din carnea de porc contaminată cu dioxină sunt pe piaţa autohtonă, în timp ce doar treizeci şi patru de tone de carne au fost puse sub sechestru. O firmă din Cluj a importat patruzeci de tone de carne şi alte 3,5 tone din Bucureşti au plecat spre fabrici de procesare din douăzeci şi şase de judeţe.

n judeţul Prahova s-au descoperit două tone de kaizer şi cinci de carne contaminată cu dioxină. Alte 11,5 tone au fost importate de o firmă prahoveană şi trimise în judeţele: Ilfov, Vrancea şi Vaslui. Oamenii, speriaţi că s-ar putea îmbolnăvi, au cerut sfaturi de la Autoritatea de Sănătate Publică, care le-a recomandat să mănânce carne proaspătă. Răspunsul confuz i-a deranjat pe unii. O tonă de carne cu dioxină a ajuns în depozitul unei societăţi din municipiul Târgovişte şi a fost sechestrată de inspectorii sanitar-veterinari.

Specialiştii susţin că, deşi dioxina este o substanţă cancerigenă, efectele asupra sănătăţii apar doar după un consum de lungă durată, de ordinul lunilor. La Iaşi, două hipermarketuri, Kaufland şi Carrefour, au oprit de la comercializare două sute de kilograme de produse din carne de porc, existând suspiciuni privind provenienţa cărnii. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare Iaşi, doctorul Gabriel Ciobanu, citat de Realitatea.net, a declarat că "cele două hipermarketuri au luat din proprie iniţiativă această decizie. Produsele nu au ajuns în comerţ, au fost oprite înainte de a fi comercializate.

Este o măsură preventivă pentru a înlătura orice pericol pentru consumatori. Am înţeles că firma care a furnizat produsele este suspectă că ar fi folosit carne de porc importată din Irlanda". Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a decis ca toată carnea produsă în Irlanda între 1 septembrie şi 6 decembrie trebuie retrasă de pe piaţă şi distrusă. Până acum au fost descoperite doar treizeci şi patru din cele peste o sută treizeci de tone de carne contaminată. În perioada următoare, va fi verificată şi carnea de vită produsă în Irlanda.

 



 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii