Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspirat din cazurile Banias şi Păsat Un deputat vrea sa nu se mai publice date din dosarele aflate în lucru

ro

21 Feb, 2011 01:07 1285 Marime text

Deputatul democrat-liberal a depus un proiect care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru publicarea datelor din dosare aflate în lucru. Cazurile colegilor de partid aflaţi în atenţia Justiţiei, Păsat şi Banias, l-au sensibilizat pe Boldea în încercarea de „a pune presei zăvor".

Ziariştii ar risca pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, în cazul în care proiectul de modificare a Legii 544/2001 şi a Codului Penal, depus de Boldea la Camera Deputaţilor, ar trece de filtrul Parlamentului. „Informaţiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire sau ajunse în instanţe nu sunt informaţii de interes public, atât timp cât nu există o sentinţă definitivă", şi-a motivat Mihail Boldea proiectul.

„După ce te umple presa de bucurie şi face circul pământului că nu ştiu ce ai făcut, nu mai poţi să scapi de etichetă. O ţin tot într-un «News alert» şi «Breaking News», iar dacă se dovedeşte apoi că nu eşti vinovat, nu mai dă nimeni nicio ştire", a explicat Boldea pentru „Adevărul".

Deputatul Dan Păsat şi senatorul Mircea Banias, ambii de la PDL, sunt, în opinia iniţiatorului, exemple de "parlamentari pe care presa i-a porcăit înainte ca Justiţia să se pronunţe". Păsat a susţinut însă că nu-l deranjează să fie publicate date din dosarul său, fiind convins că dintr-o „victimă a sistemului" se va transforma „într-un om care va avea numai de câştigat", după ce-şi va dovedi nevinovăţia. „Pe mine nu mă interesează dacă scrie presa din dosarul meu, numai să nu fie gogoşi, aşa cum s-a scris despre domeniile mele, când eu nu am decât o casă începută acum trei ani şi o barcă veche, fără grădini, bănci şi foişoare. Iar oamenii ştiu! Eu sunt Dumnezeu în colegiul meu", a comentat deputatul PDL.

Fără presiune asupra instanţelor

În expunerea de motive a proiectului, Boldea susţine că, prin modificările propuse, se elimină presiunea publică asupra instanţelor şi se evită lezarea imaginii unei persoane care, până la o decizie definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. El a adăugat că are în plan o nouă iniţiativă, care să instituie obligativitatea înregistrării audio şi video a tuturor declaraţiilor depuse la DIICOT şi DNA, pentru ca „martorii să nu pretindă că sunt constrânşi de procurori". Iniţiativa este privită cu rezervă de unii colegi de partid ai deputatului.

O dezbatere în grupul parlamentar PDL din Camera Deputaţilor pe marginea proiectului va avea loc astăzi, potrivit şefei femeilor democrat-liberale, Sulfina Barbu. „Este un pic exagerat acest poiect, ar trebui să fie introduse măsuri suplimentare pentru responsabilizarea procurorului, nu împotriva jurnaliştilor", a explicat Sulfina Barbu. „Nu la ziarişti este problema, ci la sursa care divulgă informaţiile. Nu poţi vulnerabiliza ancheta", a explicat şi preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL).

„Total aiurea" este calificativul dat iniţiativei şi de vicepreşedintele Comisiei Juridice, Florin Iordache (PSD), în opinia căruia „nu ziariştii sunt vinovaţi pentru nebunia cu dosarele care este în ţara asta, ci cei care le furnizează". La rândul său, deputatul jurist Tudor Chiuariu (PNL), fost ministru al Justiţiei, a arătat că nu este salutară „nicio măsură care să aibă ca efect restrângerea posibilităţii unui jurnalist de a-şi exercita profesia". „Este problema celor care dau informaţiile. Trebuie să securizăm informaţiile secrete la sursă, la instituţii, nu să blocăm presa", a spus şi conservatorul Bogdan Ciucă, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Cameră.

"După ce te umple presa de bucurie şi face circul pământului că nu ştiu ce ai făcut, nu mai poţi să scapi de etichetă."

Mihail Boldea deputat PDL

De la „control psihologic" la licenţă de la CNA

Activitatea jurnaliştilor a făcut obiectul mai multor iniţiative legislative, prin care parlamentarii au încercat să impună reguli noi pentru breasla ziariştilor. Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus la Senat în toamna anului trecut „Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete speciale, să fie atestaţi o dată la trei ani şi examinaţi psihologic anual. Proiectul prevede şi sancţiuni pentru „delicte de presă". Deputatul Silviu Prigoană (PDL) a propus ca ziarele şi presa online să aibă nevoie de licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a putea funcţiona, iar instituţia să aibă şi dreptul de a retrage licenţele. Recent, un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu - a iniţiat un proiect de modificare a Legii audiovizualului şi a propus paritate între Putere şi Opoziţie la dezbaterile de pe micile ecrane. Potrivit iniţiativei, în emisiunile de dezbateri, numărul reprezentanţilor Puterii şi ai Opoziţiei trebuie să fie egal.

Sursa: Adevarul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii