Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire a conducerii M.Ap.N. cu atașații țărilor UE și partenere, cu prilejul începerii mandatului României la Președinția Consiliului UE

ro

22 Jan, 2019 20:01 1602 Marime text
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Nicolae Nasta, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit astăzi, 22 ianuarie, cu atașați ai apărării din statele membre UE și din statele partenere, acreditați la București, în cadrul unei recepții organizate, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, cu prilejul preluării mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.


„În contextul provocărilor actuale care se află în fața Europei, România va face toate eforturile pentru a-și îndeplini angajamentul de a contribui la consolidarea unității și coeziunii Uniunii Europene. În acest sens, deviza Președinției noastre, „Coeziunea – o valoarea europeană comună”, reflectă pe deplin nevoia imperioasă de unitate și cooperare între membrii Uniunii Europene,” a arătat secretarul de stat Nasta în alocuțiunea sa.

„Din perspectiva Ministerului Apărării Naționale, Politica de Apărare și Securitate Comună a UE va fi tema centrală a agendei noastre pe timpul exercitării Președinției Consiliului UE. Mandatul nostru se va concentra pe asigurarea continuității în eforturile de asigurare a celor mai adecvate mecanisme și instrumente cu care Uniunea Europeană să poată răspunde amenințărilor de securitate curente și viitoare, în concordanță cu nivelul de ambiție stabilit prin Strategia Globală a Uniunii Europene. În același timp, în viziunea noastră, dimensiunea de securitate și apărare a UE trebuie dezvoltată în deplină complementaritate cu NATO și cu obiectivul consolidării legăturilor transatlantice,” a mai subliniat Nicolae Nasta.


La rândul său, generalul Nicolae Ciucă a reliefat faptul că „statele noastre și Europa se confruntă, astăzi, cu un context internațional de securitate foarte complex, definit de evoluții importante care afectează, în mod semnificativ, stabilitatea și securitatea internațională.

Spectrul de provocări se întinde de la acțiuni agresive în deplină nerespectare a legislației internaționale la extinderea terorismului internațional și proliferarea armelor de distrugere în masă. Aceste provocări impun Uniunii Europene să fie mereu pregătită pentru a avea capacități de răspundere adecvate și să-și asume un rol important în ceea ce privește contribuția la securitatea globală.”


 „Din punct de vedere militar, România va contribui la eforturile generale depuse de cooperarea permanentă în domeniul apărării (PESCO) pentru consolidarea integrării apărării europene și va continua să acționeze pentru consolidarea proiectelor legate de dezvoltarea capacităților de apărare. Credem că PESCO va oferi statelor membre posibilitatea de a-și îmbunătăți capacitățile de apărare prin participarea la inițiative bine coordonate”, a concluzionat șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii