Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu exclusiv cu Miron Mitrea în libertate Fostul deţinut se apucă de afaceri în Cuba și oferă consultanţă politică în Africa

ro

03 Jul, 2016 17:57 4343 Marime text
Pe 19 mai, fostul deputat PSD părăsea Penitenciarul Poarta Albă, după mai bine de un an de detenție. A fost un pușcăriaș model și a fost eliberat condiționat.
Într-un interviu dat în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, Miron Mitrea vorbește despre viața de după gratii, spune că nu vrea să mai audă de politică și visează să facă afaceri în Cuba. Întrebat ce a făcut de când a ieșit din închisoare, Mitrea ne-a spus că a stat cu soția, „că ea mi-a lipsit cel mai mult”.
 
Evenimentul Zilei - Cum a fost pentru dumneavoastră perioada detenţiei la Penitenciarul Poarta Albă?
Miron Mitrea - Nu ştiu cum să o privesc, a fost o perioadă de linişte.
 
În ce sens?
Păi acolo, cum să spun, nu ai nimic de decis, aproape. Te duci cu gândul doar la chestiuni foarte bazice. Să dormi cât mai bine, să mănânci cât poţi de bine, să te speli... Pentru că sistemul nostru penitenciar este, încă, destul de arhaic, ca să mă exprim elegant. Şi atunci, astea sunt lucruri importante ca să trăieşti civilizat.
 
Aţi reuşit să trăiţi civilizat acolo?
Am reuşit.
 
Sunt respectate drepturile omului, acolo?
Selectiv. Pentru că cei care ştiu să şi le ceară, nu neapărat în mod vehement, adică cei care ştiu să spună - astea sunt drepturile mele, nu e în regulă cum sunt tratat - în general reuşesc să-şi rezolve problemele. Nu totdeauna, nu toate. Sistemul este vechi, arhaic, este, din punct de vedere şi instituţional şi mai ales fizic, foarte învechit.
 

Pe de altă parte aţi respectat toate cerinţele sistemului penitenciar, aţi muncit, aţi participat la cursuri de reintegrare, aţi scris, conform avocatului dv..
Am făcut toate acţiunile, desigur. Da, pentru că fac şi bine la sănătate pentru că cel mai rău lucru este să nu faci nimic. Chiar dacă unele sunt nişte activităţi puerile pentru oameni cu anumite studii... Există ciudăţenii în modul în care este constituit acest sistem şi în funcţie de cum a fost condus, mă refer nu atât de către cei din sistem, efectiv, ci de miniştri care sunt în zonă, este mai avansat sau mai retrograd. Acum, sub noul ministru este extrem de retrograd. Schimbarea noului regulament pe care s-a făcut atâta tam tam, de exemplu, a fost o schimbare retrogradă, nu s-a avansat. Dau un singur exemplu, într-un sistem care dă 1,76 lei, sau un 1,90 lei cum spunea doamna ministru, dar greşea cu 14 bani, pe zi, pe mâncare pentru deţinuţi, în noul regulament le-a scos dreptul la trei pachete pe an în plus, pe care le aveau înainte. Mi se pare stupid. Din moment ce nu poţi să-i hrăneşti, de ce nu-i laşi să aducă de acasă. Dar, mă rog…
 
Ce aţi făcut după ce aţi ieşit din penitenciar?
Nimic, stau lângă soţia mea. De ea mi-a fost foarte dor, ea mi-a lipsit mie. Familia îţi lipseşte, nu mi-a lipsit altceva. Nu pot să mă plâng că mi-a lipsit mult altceva. Te înveţi cu faptul că ai limite la mişcare, că trăieşti cu mai mulţi bărbaţi.. Am făcut armata, nu a fost o problemă pentru mine. Dar mi-a lipsit soţia şi, de când am ieşit, pur şi simplu stau cu ea.
 
Ce veţi face în continuare, ce e cu Africa de care aţi pomenit?
Pentru că am hotărât să nu mă mai amestec deloc în politica românească, în sensul că nici să nu fac şi nici să nu dau consultanţă, la un moment dat voim să mă apuc, am eu o firmă veche de consultanţă, să o reactivez, am vorbit cu nişte oameni care mi-au spus că în Africa este nevoie de aşa ceva. Şi au făcut nişte propuneri să mă duc să văd întâi, sigur că da.  Şi mi s-a părut interesant. Şi am de gând pe la sfârşitul toamnei să mă duc până în Africa să văd dacă chiar e ceva serios sau nu.
 

Sunt români sau străini din vechile dv relaţii, poate pe linie sindicală?
Nici, nici. Şi în Africa sunt ţări în care sistemul democratic a evoluat. Poate nu în modul în care îl înţelegem noi, neapărat. Şi am cunoştinţe care au lucrat acolo, sau care lucrează încă şi în una sau două ţări mi-au spus că partenerii lor de acolo ar avea nevoie de aşa ceva... Şi am să mă duc să văd dacă este ceva serios.
 
Nu sunt consultanţii politici străini cu care aţi colaborat în campaniile electorale din ţară?
Nu, nu, de data asta nu sunt în legătură cu ei. De la ei am învăţat meserie, cum să nu vorbesc cu ei. Dar aici sunt chestii, relaţii, mai degrabă întâmplătoare. Aşa cum şi Cuba mă interesează. Am să fac şi un drum în Cuba să văd, cu nişte oameni, ce se dezvoltă acolo, ţinând seama de noua evoluţie din Cuba. Nu mă interesează politica în Cuba, acolo mă interesează afacerile. În Africa mă duc pentru consultanţă politică şi consultanţă în nişte afaceri, să văd dacă pot să lucrez pe zona respectivă, dacă e ceva rezonabil pentru mine, dacă merită efortul. Şi în Cuba mă duc numai pentru afaceri.  
 
Domnule Mitrea, cum aţi perceput dv alegerile locale? Cât de potrivită a fost organizarea lor într-un singur tur?
Nu, asta am spus de mult că un singur tur nu mi se pare potrivit. Aşa cum nu mi se părea potrivită nici alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene. Acesta a fost, cred, ultimul meu speech la partid. Dacă vor să scape de anumite imagini, ar fi bine să renunţe la aceste sisteme, care sigur că le găsim şi în alte ţări, care dau, cel puţin, o aparenţă de democraţie de neatins. Probabil că va urma şi pasul celălalt, să se revină la sistemul în două tururi şi la primari, şi atunci se va calma un pic această idee că cineva care este în funcţie are toate şansele să rămână. Şi în felul acesta se creează o imagine de lipsă de democraţie.
 
Ce ştiţi despre noii aleşi ai Constanţei. Cum sunt Decebal Făgădău (primarul ales) şi Felix Stroe (preşedintele organizaţiei judeţene a PSD) faţă de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu? (Miron Mitrea a fost ani de zile responsabil zonal pe Constanţa din partea PSD)
Pe Decebal îl cunosc de mulţi ani, era foarte tânăr când l-am cunoscut. Mi se pare un om foarte serios. El, ca administrator, este un om foarte, foarte serios. Ca politician, probabil că tocmai această seriozitate îl face să comunice mai puţin. Pe Felix îl ştiu foarte bine. Probabil că şi el, tot la interfaţa cu presa ar mai trebui să lucreze. La comunicare. În rest, este un om foarte abil, cu multă experienţă politică şi un foarte bun organizator. Dar în politică, comunicarea este vitală. Va trebui să lucreze la asta. La fel cum şi Decebal, despre care sunt convins că va fi un primar foarte bun, va avea însă probleme de comunicare şi, dacă nu va lucra la comunicare, din păcate percepţia e una şi realitatea e alta. Şi percepţia se creează prin comunicare.
 
Să lămurim o problemă: în 2003, cine l-a adus pe Radu Mazăre în PSD? Dv sau Adrian Năstase?
Eu.
 
De ce?
Pentru că era cel mai bun politician local din Constanţa şi unul dintre cei mai buni din ţară pe care îi cunoşteam.
 
Şi aşa îl percepeţi şi acum?
Da. În 2003, când l-am adus în partid pe Radu, PSD-ul avea 20 şi un pic la sută. Până când nu a ieşit el din politică, PSD-ul a condus Constanţa pe toate planurile. Bine, şi acum conduce, dar nu mai e la fel de detaşat, dar este încă în frunte, ceea ce e foarte important.
 
Spuneţi că nu mai faceţi politică? Deloc, deloc? Aici?
Nici afară nu fac, o să fac consultanţă politică  dacă o să îmi convină condiţiile. Dacă nu, nu.
 
Nici familia dv? Soţia? Copiii?
Ea este deputat de Constanţa, decizia îi aparţine. Ea nu a intrat în politică după ce s-a căsătorit cu mine, era înainte. Iar copiii mei nu se apropie de politică. Nu le place. Au stat lângă mine şi nu le-a plăcut ce au văzut.
 
Dar partidul acum, condus de Liviu Dragnea, cum îl vedeţi?
Nu comentez, nu vreau să fac comparaţie între liderii partidului. PSD s-a descurcat foarte bine la alegerile locale, ceea ce este evident.
 
Apropo de lideri, îl vedeţi pe Victor Ponta şef la Camera deputaţilor sau un viitor lider de...
Nu. Nici nu a ajuns, deşi şi-a dorit, şi nu cred că mai are vreo şansă să ajungă.
 
Despre dl. Ion Iliescu… aţi scris mult despre dumnealui?
Îi doresc pensie uşoară. Să fie sănătos, nimic altceva.
 
Apropo, veţi scrie în continuare?
Am nişte culegeri de poveşti foarte interesante de la cei din puşcăria Poarta Albă şi am de gând să le scriu.
 
Le-aţi cules de la ei, în detenţie?
Da, mi-am petrecut foarte mult timp stând de vorbă cu ei, ori aveau poveşti interesante, ori aveau un caracter extrem de interesant. Şi trebuie scris pentru că poate în felul acesta se va înţelege şi mai bine cum gândesc oamenii care ajung în puşcărie şi care fac lucruri de drept comun.
 
Când le puneţi pe hârtie?
Cred că o să mă apuc din toamnă. Da, o să scriu un mic volum şi după aceea voi mai vedea.. Chiar mi-a făcut plăcere să scriu şi aşa că o să mai scriu. Şi nici nu m-a acuzat nimeni de plagiat (râde).
 
Prima carte, Amintiri... subiective, spuneaţi că s-a epuizat...
Da, am de gând să o reeditez. Cel mai bine a mers prima şi a treia. S-au epuizat, din a doua mai sunt câteva în librării.
 
Ştiţi că volumele dv au ajuns la Parchetul Militar? Pentru dosarul Revoluţiei şi nu numai. Mergeţi dacă vă citează ca martor?
Nu ştiam, dar nu-i problemă, sigur că mă duc. Am spus chestii cred că destul de noi şi de care nu s-a vorbit şi despre Mineriadă. S-a trecut, la Mineriade, foarte uşor peste cei doi oameni împuşcaţi în gât în spatele ministerului. Cred că ei au fost împuşcaţi atunci ca să isterizeze masele. Care nu voiau să dea foc la Ministerul de Interne, nu voiau, domle... (râde).
 
Cu cine aţi stat la Poarta Albă, cu Gigi Becali?
Nu, nu. Cu Gigi, nu. Eu am stat pe aceeaşi secţie în care a stat şi Gigi Becali înainte. El a plecat în martie, eu am ajuns acolo prin aprilie. Am stat cu Corneliu Iacubov vreo trei-patru luni, am stat cu Victor Becali vreo opt luni, am stat şi cu Cristi Borcea vreo patru luni. Şi cu Maricel Păcurariu am stat. Şi cu cei patru şefi de la ISU Dobrogea… Am fost o comunitate, nu au fost probleme. Din contră. Sunt multe de spus despre sistemul penitenciar, dar nu cred că dacă ne apucăm noi să discutăm se vor schimba. Asta am vorbit cu oameni care sunt responsabili in sistem, să atragă atenţia că s-au făcut modificări greşite, care nu ajută la schimbarea pozitivă a situaţiei în penitenciare. Dar, mă rog, aici o să mai lucrez, o să mă întâlnesc din când în când cu oameni şi le mai spun ce trebuie schimbat.
 
Din ce spuneţi dv, intraţi într-o nouă etapă a vieţii, lăsaţi totul în urmă, nu vă mai interesează politica. Cine vă va lipsi cel mai mult?
Nimeni. Pentru că relaţia cu oamenii a rămas. M-am văzut, am fost la Parlament zilele trecute, m-am văzut cu foştii colegi de la PSD, UDMR şi PNL. Deci relaţiile umane au rămas, ne salutăm, ne bucurăm când ne vedem, dar chiar mă întreba cineva cum văd toamna politică şi le-am zis, nu mă întrebaţi că nu mă interesează.
 
Veţi rămâne un spectator...
Sunt un spectator avizat, dar asta nu înseamnă că vreau să mă mai amestec. Am o experienţă destul de proastă cu chestia asta. Chiar pe vremea în care puteam să dau sfaturi şi eram acolo, le-au ignorat. Şi atunci, ce rost are să mă mai bag eu, acum când eu nu mai sunt interesat de politica activă.
 
La Constanţa mai veniţi?
Vin des la Constanţa, eu am adresa la Constanţa, ajung în fiecare săptămână. Am prieteni acolo, îmi place Constanţa, e voie să-mi placă, nu? Îmi place şi mai mult decât Bucureştiul, acum. 
 
Aveţi locuinţă şi în Austria...
Aia o am, îmi place şi Austria. Am să mă duc şi acolo, nu am ajuns de un an şi jumătate. 
 
Vreun mesaj din partea dv pentru cineva anume?
Nu mai transmit nimic. Nu mai am motive, sunt o persoană privată care nu vrea să transmită nimic.  
 
Autor - Feri PREDESCU, evz.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii