Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, discurs de 1 Decembrie în Parlamentul României

ro

28 Nov, 2018 14:26 2422 Marime text
Parlamentul se reuneşte astăzi într-o şedinţă solemnă consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, la care vor participa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi Majestatea Sa, Margareta, scrie antena3.ro

Iată care este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:

„Acum exact 100 de ani se înfăptuia unirea Bucovinei cu România, urmându-i declarației sfatului țării de la Chișinăru, prin care se proclama unirea Basarabiei cu România. Moțiunea adoptată de Congresul Național al Bucovinei făcea al doilea pas pe calea realizării Marii Uniri, care avea să se împlinească la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor. Elitele intelectuale și politice ale secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă”, a menţionat Klaus Iohannis:

„Este vorba despre suveranii României, de prim-miniștri, de politicienii României sau de ce cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. E vorba de oameni de știință și cultură, după cum e vorba despre eminenți păstori ai spiritualității poporului român. Ei au rămas cu toții în memoria națiunii pentru că au urmărit cu tenacitate realizarea proiectelor și a aspirațiilor naționale”, declară preşedintele Iohannis.

„Marea Unire a fost și este mai mult decât momentul definitoriu al unui popor care-și regăsea democratic cadrul statal natural. Marea Unire s-aputut înfăptui și, mai ales, a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți oamenii”. 

„Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generația sa pentu a se ridica la înălțimea îndeplinirii unui asemenea ideal.

Cu privilegiul de a fi președintele României în vremea Centenarului, preiau emoționanta interogație a fruntașului ardelean și v-o adresez dumneavoastră, aleșilor nației. Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani. Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii este dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă vor avea curajul și responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea Centenar.. cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele identității naționale. Răspunsul la această întrebare se găsește în oglinda clasei politice românești și misiunea sa”. 

„Centenarului e și un moment de reflecție, în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul țărilor lumii. Mergem astăzi în direcția corectă sau ne aflăm pe un drum greșit care ne va duce în cu totul altă parte decât vrem să ajungem. Aniversarea celor 100 de ani ai țării noastre ne găsește la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar”.


„La fel ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitorul țării noastre și așteptări îndreptățile de la cei care o conduc. Românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată. Vor lideri politici responsabili, cinstiți și care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice. Românii înțeleg că prosperitatea noastră depinde de alegerile pe care le facem, de consecvența în a ne urma angajamentele. E timpul să înțeleagă acest lucru și majoritatea politică și guvernamentală”. 

„Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri. Spiritul națiunii este viu”, a declarat preşedintele.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii