Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:21 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis ziua a patra în SUA Întrevederi cu preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Grupul de Prietenie pentru România, senatori SUA

ro

09 Jun, 2017 06:42 2170 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 8 iunie a.c., în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, întrevederi la Congresul SUA cu Preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, și alți membri marcanți ai Senatului SUA‎ (Senatorii Ron Johnson și Ben Cardin), precum și cu membri ai Camerei Reprezentanților (Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher,‎ George Holding și Jim Banks), în cea mai mare parte membri ai Grupului de Prietenie (,,Caucus-ul’’) pentru România din Congresul american,‎ împreună cu co-presedintele Grupului, Michael Turner.‎

 
Co-președintele Michael Turner a înmânat Președintelui Klaus Iohannis o copie a declarației politice oficiale susținute în cursul aceleiași zile, în plenul Camerei Reprezentanților, prin care ura bun-venit în capitala SUA șefului statului român, atrăgând atenția asupra importanței României în plan regional și pentru securitatea transatlantică.  

 
Cu prilejul acestor întâlniri, Președintele României a reiterat angajamentul pentru aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, ajuns în 2017 la cea de-a 20-a aniversare. În egală măsură, șeful statului a transmis aprecierea sa pentru dinamica vizitelor în România ale membrilor Congresului american, încurajând mai multe vizite și interesul manifestat pentru țara noastră.
 
Președintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea României de a contribui în mod concret la întărirea relației transatlantice, subliniind că o relație puternică dintre SUA și UE este vitală pentru viitorul comunității și civilizației democratice.
 

Președintele României a evidențiat și oportunităţile concrete de extindere a cooperării Parteneriatului Strategic, în special pe palier economic, ținând cont de mediul investițional atractiv din România, care anul trecut a avut cea mai mare creștere economică din UE, dar și de posibilitatea stimulării interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, care este tot mai pronunțat.
 

În acest context, Preşedintele României a evidenţiat și importanţa realizării de progrese concrete pentru includerea României în programul VisaWaiver. Atât senatorii, cât și membrii Camerei Reprezentanților au asigurat că sprijină ridicarea vizelor pentru România și că există un grup de lucru bi-partizan care face toate eforturile posibile pentru găsirea unor soluții care, în limitele legislației americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program.

Discuţiile s-au axat şi pe dimensiunea de cooperare militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic şi pe angajamentul ambelor ţări în cadrul NATO. Președintele Klaus Iohannis a arătat că România a devenit din beneficiar de securitate un garant și furnizor de securitate, care are abilitatea să își consolideze rolul de partener puternic al SUA în regiune. De asemenea, a punctat faptul că România și statele pe Flancul Estic al NATO se bazează pe angajamentul continuu al SUA pentru securitatea și stabilitatea regiunii.

În acest context, Președintele României a salutat propunerea Casei Albe de a crește bugetul Inițiativei de Reasigurare Europeană pentru anul fiscal 2018, evidenţiind importanța acestui instrument, din perspectiva statului român, pentru consolidarea în continuarea a Flancului Estic al NATO și a adresat rugămintea congresmenilor prezenți să sprijine adoptarea acestei creșteri.


La rândul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de mulțumire și apreciere pentru România, care este considerată un prieten adevărat și un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmărită aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA și, în special, pentru contribuțiile țării noastre pe palier politico-militar. Senatorii și membrii Camerei Reprezentanților au evidențiat că rolul României este esențial într-o regiune complexă, cum este cea în care ne aflăm, și au manifestat deosebita apreciere și gratitudine pentru contribuția României la misiunea NATO din Afganistan, pentru găzduirea sistemului anti-rachetă de la Deveselu, pe care o consideră o contribuție deosebită a țării noastre la securitatea euroatlantică, precum și pentru alocarea recentă a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Înalții oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la alte dosare de interes pentru ambele părți, precum situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre și atitudinea agresivă a Federației Ruse, cu privire la care este necesară o atitudine de descurajare puternică, de natură să  faciliteze un dialog eficient.


Cu ocazia întrevederilor la Congres, a fost organizată, la Capitoliu, și o ceremonie de decorare de către Președintele României a cinci membri ai Congresului SUA,  cu Ordinul Național ,,Steaua României’’. Michael Turner, co-președinte al Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Devin Nunes, președintele Comitetului pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, președinte al Subcomitetului pentru forțe strategice, Jackie Walorski, membru în Grupul de prietenie pentru România și Robert Aderholt, membru în Grupul de prietenie pentru România, au primit distincțiile pentru eforturile constante depuse în sprijinul aprofundării relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre România și SUA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii