Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Brăila ,,Campanie de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,accidentul”

ro

16 Mar, 2023 14:06 880 Marime text
Nr. 184.117 din 16.03.2023
 
,,CAMPANIE DE PREVENIRE A ÎNȘELĂCIUNILOR PRIN METODA ,,ACCIDENTUL”
 
Începând cu data de 15 martie a.c. Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a demarat ,,Campanie de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,accidentul”- FII VIGILENT! NU TE LĂSA ÎNȘELAT!
 
De la începutul anului 2023 la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila s-au  înregistrat mai multe sesizări ce au ca obiect infracțiuni de înșelăciune prin intermediul telefonului, modul de operare purtând denumirea generică de ,,accidentul”. Având în vedere acest fapt s-a impus demararea unor demersuri preventive concentrate asupra acestui tip de infracţiuni, întrucât afectează preponderent vârstnicii, iar prejudiciul este ridicat raportat la situaţia financiară şi socială a persoanelor vătămate.
 
         Scopul campaniei este creșterea gradului de informare a persoanelor vârstnice cu privire la formele de manifestare a infracțiunilor de înșelăciune săvârșite prin metoda ,, accidentul” și modalitățile de prevenire a acestora, iar zonele de implementare sunt: orașele Ianca, Făurei și Însurăței și localitățile din mediul rural al județului Brăila.
          Vor avea loc întâlniri cu persoanele vârstnice, în pieţe, târguri și în alte zone frecventate de aceștia, în vederea informării şi instruirii acestora cu privire la înşelăciunile prin telefon săvârşite prin metoda „accidentul”, vor fi expuse de afişe conţinut informativ-preventiv la avizierele blocurilor din oraşele Ianca, Făurei şi Însurăţei, sedii de instituții publice, societăți comerciale și la pangarele bisericilor.
           Va reamintim că escrocii sună, de obicei pe telefonul fix, pretind că sunt rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) şi sub pretextul implicării într-un accident rutier soldat cu victime, solicită diferite sume de bani  necesare pentru despăgubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale sau pentru a-i scăpa de răspundere.
 De multe ori, infractorii nu acţionează la întâmplare, ci se documentează cu privire la potenţialele victime, obţinând pe diferite căi date referitoare la numele, prenumele şi adresa acestora, numele membrilor de familie şi le folosesc ulterior pentru a câştiga încrederea persoanelor apelate şi a le convinge că faptele relatate sunt reale.
       Alături de alte campanii naționale si județene pe care Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității le desfășoară, activitățile de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,accidentul,, reprezintă o prioritate în perioada imediat următoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii