Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Acoperișul unei case din Gălășeni mistuit de flăcări, din cauza unui coș de fum

ro

13 Dec, 2023 09:23 479 Marime text
Nr. 341 Oradea, 13.12.2023
BULETIN INFORMATIV
Mare atenție la coșurile de fum!
Acoperișul unei case din Gălășeni mistuit de flăcări, din cauza unui coș de fum
 
          În seara zilei de marți, 12 decembrie a.c., pompierii militari aleșdeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza unui coș de fum, la o locuință din Gălășeni, reușind să salveze din calea flăcărilor, încăperile casei și alte trei clădiri.
 
          În jurul orei 21.15, în urma unui apel primit prin numărul unic 112, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au fost alertați pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din satul Gălășeni, comuna Măgești. Ajunse la adresa indicată de apelant, echipajele au constatat că arderea se manifesta violent la nivelul întregului acoperiș, existând riscul propagării incendiului la camere și la alte trei clădiri din apropiere.
          Incendiul a fost stins în aproximativ 20 de minute, echipajele de pompieri  împiedicând extinderea flăcărilor la încăperile casei, la două anexe și la locuința învecinată,  reușind astfel să salveze bunuri de o valoare semnificativă.
          Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un burlan metalic de evacuare a fumului, neprotejat termic față de materialele combustibile, acesta fiind lipit de elemente din lemn din structura acoperișului.
          În urma producerii evenimentului, au ars acoperișul casei și bunuri depozitate în pod.
          Nu au existat persoane rănite.
         
Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de coșurile de fum
 
În această perioadă a anului, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coșurilor de fum față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.  
Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.

În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Totodată, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii