Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Johm Venn Google îl omagiază pe celebrul creator al diagramei Venn. Despre ce este vroba

ro

04 Aug, 2014 04:30 2110 Marime text


John Venn, logicianul şi filosoful englez care a inventat celebra diagramă VENN, este omagiat de Google printr-un Doodle interactiv
John Venn s-a născut, potrivit wikipedia.org, la 4 august 1834 şi a murit la 4 aprilie 1923.
John Venn  fost un logician şi filozof englez. Este celebru pentru introducerea aşa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.
John Venn s-a născut în 1834 la Hull, Yorkshire. Mama lui, Martha Sykes, originară din Swanland, în apropiere de Hull, a murit când John era fraged copil.

John Venn-educaţie

John Venn a primit o educație strictă. Familia îl destinase carierei clericale, conform pildei bunicului și a tatălui. După ce a învățat un timp la Școala Highgate, a fost înscris în 1853 la Colegiul Gonville and Caius din Cambridge. El l-a absolvit în 1857 și, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent la acest colegiu. El a fost hirotonisit diacon la Ely în 1858 și a devenit preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de științe morale.
Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, el devenind autorul a trei cărți cu acest subiect: The Logic of Chance („Logica aleatoare”, 1866), o introducere în teoria probabilității de frecvență, Symbolic Logic („Logica simbolică”, 1881), în care a prezentat, printre altele, diagramele care îi poartă numele, și The Principles of Empirical Logic („Principiile logicii empirice”, 1889).
În 1883 Venn a fost ales membru al Societății regale din Londra. În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învățat și predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349-1897”. El a început o compilație de note biografice ale studenților de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883-1958), și publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 și 1953.

Diagrama Venn

Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validităţii inferenţelor (imediate şi mediate) prin reprezentări grafice, scrie gandul.info. Metoda in sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenţei. Doi termeni ai unei propoziţii categorice de tipul "Toţi S sunt P" - SaP, sunt reprezentaţi prin metoda diagramelor Venn prin două cercuri intersectate corespunzătoare celor 2 termeni: S şi P. Întrucât raţionamentul este de tipul SaP, sfera lui S din afara sferei lui P este vidă, şi este haşurată, partea de intersecţie dintre S şi P reprezintă întregul univers de discurs al lui S - şi implicit reprezentarea propoziţiei categorice.
În cazul inferenţelor mediate (silogismele), conform primei legi silogistice, avem trei termeni: termenii extremi S şi P şi termenul mediu M. Reprezentarea grafica constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic, exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii