Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorul Cristian Jipa, acuzat în dosarul „Voicu”, se pensionează

ro

01 Oct, 2010 02:17 1241 Marime text

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat act, ieri, de cererea de pensionare a judecătorului Cristian Jipa, de la Secţia Penală a Curţii Supreme - pus sub acuzare de procurorii anticorupţie în dosarul „Voicu". Cererea va fi transmisă preşedintelui Traian Băsescu, care ar urma să semneze decretul de pensionare a magistratului.

Pe 13 mai, judecătorul Cristian Jipa şi-a retras cererea sa de pensionare pe care o înaintase CSM, urmând exemplul colegului său Florin Costiniu (fostul şef al Secţiei Civile a Curţii Supreme, acuzat şi el în cazul „Voicu"), deoarece era vizat şi de anchetă disciplinară a Secţiei pentru judecători a CSM. Ancheta s-a finalizat cu un verdict „blând": magistratului „i-a fost tăiat" salariul pe o lună cu 15%.

Acuzația DNA: complicitate la trafic de influență

Potrivit unor surse judiciare, Cristian Jipa a fost acuzat de anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de complicitate la trafic de influenţă, infracţiune comisă de senatorul Voicu.

Senatorul Cătălin Voicu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Voicu este acuzat şi de trafic de influenţă în interesul lui Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Potrivit anchetatorilor, Voicu ar fi trebuit să intervină pentru a fi puşi sub acuzare doi specialişti ai DNA, care au întocmit un raport de expertiză într-un dosar în care primarul Constanţei, Radu Mazăre este acuzat de un prejudiciu de 77, 7 milioane de euro cauzat Primăriei Constanţa. Pentru acest caz, Cătălin Voicu l-ar fi contactat pe judecătorul Cristian Jipa, cu care s-a întâlnit într-un restaurant, unde a fost şi Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei.

Judecătorul Jipa nu a întrebat care este scopul întâlnirii, a preluat însă actele din cazul de interes al lui Mazăre şi a plecat. Jipa a recunoscut în faţa anchetatorilor că, încă din perioada în care era judecător la Tribunalul Bucureşti îl cunoştea pe Cătălin Voicu, „pe care l-a perceput ca având o poziţie foarte puternică în PSD, motiv pentru care a apelat să o sprijine pe soţia sa", Ruxandra Jipa (deputat PSD, membră a Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi).

Judecătorul Cristian Jipa, a fost promovat la Curtea Supremă în septembrie 2009de laTribunalul Bucureşti - unde s-a făcut „remarcat" după ce a şters prejudiciul din dosarul „Rafo" şi a separat dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de cel al Ioanei Maria Vlas. Decizia de promovare aluată de Consiliului Superior al Magistraturii, care aadmis candidatura acestuia, în urma unui interviu formal.

Sursa: Evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii